Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν κλοπές και διαρρήξεις από μέλη εγκληματικής οργάνωσης

astynomia-mera-peripoliko

Σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Η επισταμένη και συνεχιζόμενη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από την εξάρθρωση πενταμελούς εγκληματικής οργάνωσης που ενέχονταν σε περιπτώσεις ληστείας, διαρρήξεων και κλοπών από επιχειρήσεις και οικίες στη Βόρεια Ελλάδα, οδήγησε στην εξιχνίαση επιπλέον έκνομων πράξεων από τα συλληφθέντα μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι πέντε συλληφθέντες τον Μάρτιο του 2020 χρησιμοποιώντας κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που αφαίρεσαν από την περιοχή του Πανοράματος, διέρρηξαν δύο εταιρίες στις περιοχές της Σίνδου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, τον ίδιο μήνα αφαίρεσαν από σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην περιοχή των Σερρών τις κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας του, καθώς επίσης αποπειράθηκαν να διαρρήξουν οικία σε χωριό της Φλώρινας.

Τέλος, στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης τους τον Αύγουστο του 2019 διέρρηξαν αποθήκη Υπηρεσίας του Δήμου Θέρμης από το εσωτερικό της οποίας αφαίρεσαν εργαλεία και εξαρτήματα συνολικής αξίας που υπερβαίνει τις 16.000 Ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ανακοινωθεί από την αστυνομία στις 20 Μαρτίου 2020, είχαν συλληφθεί ως μέλη της οργάνωσης τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 34, 42 και 38 ετών και δύο (2) αλλοδαποί ηλικίας 36 και 31 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία, ληστεία, κλοπές κατά συναυτουργία, εμπρησμό  και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης τελούμενα κατά συναυτουργία, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και για παράβαση του Νόμου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες το τελευταίο δεκαήμερο εκμεταλλευόμενοι και την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων ως μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, προέβησαν στη διάπραξη μίας (1) ληστείας και επτά (7) διαρρήξεων επιχειρήσεων και καταστημάτων (Ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο., τυχερών παιγνίων, ενεχυροδανειστήριο και εταιρείες) στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής και Δράμας. Το ίδιο χρονικό διάστημα διέρρηξαν την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και τρεις (3) οικίες στο Νόμο Φλώρινας.

Η λεία τους περιλαμβάνει χρηματικά ποσά, ποσότητα χρυσού, ηλεκτρονικές συσκευές, εμπορεύματα και προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών.

Πώς δρούσαν

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προσέγγιση στους τόπους τέλεσης των εγκληματικών τους ενεργειών και τη διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» οχήματα, τρία (3) κλεμμένα αυτοκίνητα και ένα (1) αυτοκίνητο ενός εκ των δραστών, στα οποία είτε τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας από έτερα οχήματα είτε τοποθετούσαν ειδικές μεμβράνες μετατρέποντας το χρώμα τους, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό τους.

Σημειώνεται ότι, τα προαναφερόμενα οχήματα τα απέκρυπταν σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο στην περιοχή της Νεωχορούδας, όπου μετέβαιναν λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Τα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν στις 19-03-2020 έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς και δικυκλιστών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις περιοχές των Διαβατών και του Ευόσμου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους στην περιοχή των Διαβατών βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, ασύρματοι πομποδέκτες συντονισμένοι με τη συχνότητα της αστυνομίας, ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι αυτοκινήτων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν για την κλοπή των οχημάτων, διαρρηκτικά εργαλεία και πλήθος κλοπιμαίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ