Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιουτίκας: Αναβάθμιση της ΒΙΠΕΘ - Πόροι για επιχειρηματικό πάρκο Καλοχωρίου

Προτεραιότητα στην αναβάθμιση της ΒΙΠΕΘ και εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου

Τις ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση της ΒΙΠΕΘ και την εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου, το οποίο μπορεί εξελιχθεί σε ένα δυναμικό Επιχειρηματικό Πάρκο, ανέδειξε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, μιλώντας στο TyposThes κατόπιν του συνεδρίου Prodexpo North.

Ο κ. Γιουτίκας αναφέρεται στις κινήσεις της Περιφέρειας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία, η οποίο παρά την πανδημία καταφέρνει να δίνει λύσεις για όλη την περιοχή «τρέχοντας» μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ με παρεμβάσεις καταφέρνει να ενισχύσει άμεσα την τοπική οικονομία, όπως με το πρόγραμμα «Διέξοδος» που έδωσε «ανάσα» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά ο κ. Γιουτίκας αναφέρει τα εξής: «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του βιομηχανικού κλάδου στην Κεντρική  Μακεδονία, ώστε να γίνει ο καταλύτης για μια ισχυρή οικονομία, τόσο σε  τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι η κορυφαία  προτεραιότητα  του στρατηγικού προγραμματισμού της διοίκησης της Περιφέρειας. Και σας διαβεβαιώ ότι παρά τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, δεν έχουμε υποστείλει καθόλου τους ρυθμούς της δουλειάς  μας. Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε αλλιώς, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι υψηλό, ενώ την ίδια ώρα ένας νέος κλάδος, ο κλάδος των Logistics παρουσιάζει ακόμη κι αυτή την εποχή εντυπωσιακό δυναμισμό και ανάπτυξη.

Ενδεικτικά μόνο θ’ αναφέρω ότι χάρις τις επίμονες παρεμβάσεις της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς την κεντρική εξουσία πετύχαμε τη νομοθετική ολοκλήρωση για τα θέματα λειτουργίας Μεταφορικών Εταιρειών και Logistics, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επενδύσεις εγχώριων και πολυεθνικών εταιριών σε αυτό τον τομέα.

Σημειώστε ότι τα 2,5 τελευταία χρόνια έχουμε αδειοδοτήσει την ίδρυση ή την επέκταση περισσότερων από 300 επενδύσεις στον τομέα των Logistics, όπως και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2019, οι εγκατεστημένες στη Θεσσαλονίκης εταιρίες Logistics προσέφεραν το 28,1% των συνολικών νέων θέσεων εργασίας της Χώρας!

Εμείς λοιπόν δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, στην αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης που είναι η μεγαλύτερη σε  έκταση  σε όλη τη χώρα και σ ανάγκη επέκτασης της Βιομηχανικής Ζώνης.  Κι αυτό γιατί υπάρχει ακόμη κι αυτή την περίοδο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με το διαχειριστή των ΒΙΠΕ, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, προκειμένου να έχουμε την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων εντός του χώρου της ΒΙΠΕΘ και την επαναλειτουργία κενών βιομηχανικών κτιριακών κελυφών εντός των ΒΙ.ΠΕ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης έχουμε εξασφαλίσει πόρους για τη μελέτη εξυγίανσης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στην περιοχή του Καλοχωρίου, της δεύτερης (2η), μετά τα Οινόφυτα,  μεγαλύτερης άτυπης  συγκέντρωσης βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό Επιχειρηματικό Πάρκο, κατά το πρότυπο των Οινοφύτων.

Στο μεταξύ προχωρούμε ως Περιφέρεια στην υλοποίηση μιας σειράς οδικών έργων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά μόνο θ’ αναφέρω τον Ανισόπεδο κόμβο Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (Κ16), το οδικό τμήμα Πατρίδα – Νάουσα, τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη, την παράκαμψη  της Έδεσσας, την περιφερειακή οδό Κατερίνης, την  αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο και το πιο πρόσφατο το συνδετήριο οδικό άξονα της Γ΄ Ζώνης της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

Δημιουργούμε δηλαδή το περιβάλλον για να αποδώσει ο καρπός της ιδιωτικής  πρωτοβουλίας, συμμετέχοντας ενεργά ως Περιφέρεια σε πρότζεκτς μεγάλων σύγχρονων  υποδομών που έχουμε ανάγκη όπως τα έργα που χρηματοδοτούμε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου μας και την ανάπλαση της ΔΕΘ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ