Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένας αιώνας ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη - Υβριδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Γιορτάζει την εκατονταετηρίδα της με ένα υβριδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και σύνθημα «Ένα με σένα»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

«Ένα (1) με σένα». Με αυτό το σύνθημα η ΧΑΝΘ γιορτάζει τα 100 της χρόνια στην πόλη μας σε ένα πρόγραμμα ευέλικτο που μπορεί να υλοποιηθεί είτε με φυσική παρουσία ή/και διαδικτυακά, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος ΔΣ της ΧΑΝΘ Ιωάννης Σωσσίδης: «Η ΧΑΝΘ θέλει να εκπέμψει και προς τα μέλη της, αλλά και σε συμπολίτες μας πως σε αυτά τα 100 χρόνια είμαστε ταυτισμένοι με τους ανθρώπους μας. Είμαστε ένα με την πόλη, την φύση, με τα παιδιά στις κατασκηνώσεις, ένα με τον αθλητισμό, τις κοινωνικές δράσεις. Η ΧΑΝΘ είναι συνυφασμένη με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και το σήμα του εορτασμού παίζει με τον αριθμό 1, ένα με σένα ένα με κάθε μέλος και κάθε πολίτη».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο crowdfunding που θα χρηματοδοτήσει δράσεις, αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία που στέκεται αρωγός σε εκδηλώσεις την εκατονταετίας της ΧΑΝΘ, ενώ τόνισε πως στήριξη παρέχουν και το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων αναφέρθηκε η πρόεδρος της επιτροπής του εορτασμού των 100 χρόνων κα Βίκη Παπαδημητρίου τονίζοντας πως απαρτίζεται από δύο άξονες: α) την γιορτή και β) τους νέους στόχους. Για το πρώτο κομμάτι είπε πως η αφετηρία των εκδηλώσεων θα γίνει τον Σεπτέμβρη με μια εβδομάδα γιορτής με κινηματογραφικές προβολές και μουσική που σχετίζονται με τα ιδανικά και τις δράσεις ΧΑΝΘ. Θα κορυφωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου ημέρα γενεθλίων της ΧΑΝΘ στην πόλη μας με ένα πολυθέαμα στο κτήριο της ΧΑΝΘ και έπειτα μια συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα. Επίσης την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί το λεύκωμα για τα 100 χρόνια καθώς και η δημιουργία του αρχειακού και ερευνητικού έργου της ΧΑΝΘ.

Στις αρχές Σεπτέμβρη θα γίνει το ΧΑΝΘing ένα ταξίδι στην ΧΑΝΘ του σήμερα παρουσιάζοντας τις δραστηριότητές της.

Έπειτα θα ακολουθήσει το κομμάτι αναστοχασμού με εστίαση στην Ιστορία. Τον Οκτώβρη θα γίνει επιστημονική ημερίδα αλλά και ένα φόρουμ εθελοντικών και ΜΚΟ από τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα συζητηθούν θέματα για την κοινωνία των πολιτών.

Εξάλλου θα υπάρχει και ένας δεύτερος άξονας εκδηλώσεων για τα προγράμματα της ΧΑΝΘ (αθλητισμός, λαογραφικός χορευτικός όμιλος, μουσείο μπάσκετ κλπ). Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαγωνισμό φωτογραφίας με θεματική «Ένα με σένα» που καλεί τiς ΧΑΝΘ ανά τον κόσμο να πάρουν μέρος με φωτογραφίες, αναβίωση παιχνιδιών του παρελθόντος καλώντας τους πολίτες να παίξουν, αλλά και περίπατο στη ΧΑΝΘ ειδικά για την ιστορία της και τη σύνδεσή της με την κοινωνία. Τελευταίος άξονας είναι οι 100 δράσεις κοινωνικής ωφέλειας που θα πλαισιώσουν τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας.

Εστιάζοντας στο κομμάτι του ιστορικού αρχείου ο πρόεδρος του Αρχείου κ. Κωνσταντίνος Πλαστήρας ανέφερε πως: «Από 1986 και μετά υπάρχει υλικό για τα πρακτικά ΔΣ, και 100.000 φωτογραφίες.

Όλα αυτά μετά το 2000 άρχισαν να καταγράφονται και να αξιοποιούνται ώστε να μπορεί κανείς να κάνει έρευνα αν το θελήσει». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως για τον εορτασμό θα βγει ένα λεύκωμα 350 σελίδων καταγραφής της Ιστορίας των 100 ετών με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επίσης ετοιμάζονται 8 ιστορικά τετράδια για ζωή και δραστηριότητα της ΧΑΝΘ (πρόσφυγες, αθλητισμός, κατασκηνώσεις κα)που θα συνοδέψουν μια ιστορική ημερίδα.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τους μελλοντικούς στόχους της ΧΑΝΘ ο κ. Σωσσίδης είπε πως θα εστιάσουν στο να ενεργοποιούν τους νέους «ώστε να στελεχώνουν εθελοντικές οργανώσεις και να γίνονται συνειδητοί πολίτες χρήσιμοι στην κοινωνία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πήγε να μπει στο ασανσέρ αλλά έλειπε το φρεάτιο – Έπεσε σε κενό 5 μέτρων
Στο νοσοκομείο έχοντας τραυματιστεί στα πόδια μεταφέρθηκε ένας άντρας από πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης
Θεσσαλονίκη: Πήγε να μπει στο ασανσέρ αλλά έλειπε το φρεάτιο – Έπεσε σε κενό 5 μέτρων