Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το 8ωρο στο επίκεντρο της εργατικής Πρωτομαγιάς (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Κατάθεση στεφάνων από το ΕΚΘ με μηνύματα για τα εργασιακά δικαιώματα

Του Μιχαήλ Λιάπη*

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τίμησε σήμερα την εργατική Πρωτομαγιά (σ.σ. μεταφέρθηκε στις 4 Μαιου) στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας.

Ειδικότερα, μέλη του ΕΚΘ μαζί με εργατικά σωματεία κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Εργάτη, με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, να κάνει αναφορές στα εργασιακά δικαιώματα και το 8ωρο.

Δείτε το βίντεο του TyposThes με τις δηλώσεις του κ. Κυπριανίδη και τις φωτογραφίες από την κατάθεση στεφάνων.

 

stefania-11.jpg
stefania-10.jpg
stefania-12.jpg
stefania-13.jpg
stefania-1.jpg
stefania-3.jpg
stefania-4.jpg
stefania-6.jpg
stefania-7.jpg
stefania-8.jpg
stefania-9.jpg

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΕΚΘ αναφέρει τα εξής:

Αναλυτικά, ο κ. Κυπριανίδης είπε χαρακτηριστικά «Πέρασαν 135 χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Τότε οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο και βελτίωση των συνθηκών εργασίας!

Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς ανισότητες, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τα ίδια αιτήματα γίνονται ξανά σύνθημα, ειδικά αυτή την περίοδο που επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θέτουν σε κίνδυνο βασικές κατακτήσεις και εργατικά δικαιώματα.

Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!! Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία, χωρίς τα κατάλληλα μέσα προστασίας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:

• Υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

• Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.

• Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους τους εργαζόμενους.

Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.

Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ

• Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας

• Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική.

• Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

• Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας

• Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 187, για το πλαίσιο προαγωγής Υγείας και Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190, για την Εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της Εργασίας

Υιοθέτηση και νομοθέτηση της πλήρους πρότασης της ΓΣΕΕ για το ρυθμιστικό πλαίσιο της τηλεργασίας

Τέλος, μία ευχή, η επόμενη Πρωτομαγιά να μας βρει όλους υγιείς και ελεύθερους, χωρίς άλλα θύματα και με πολλές επιτυχίες για τους εργαζόμενους.

*Σημειώνεται πως σήμερα απεργούν και οι δημοσιογράφοι με την εξαίρεση όσων καλύψουν την απεργία και την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ