Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: Λάθος το πλήρες άνοιγμα χωρίς μέτρα προστασίας

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Σαρηγιάννης αναλύει τα λάθη του ανοίγματος

Του Γιώργου Καλλίνη

Η κοινωνία και η οικονομία της χώρας ανοίγει σταδιακά και μέσα στις επόμενες μέρες, το lockdown θα αποτελεί οριστικά παρελθόν. Όμως, το απότομο άνοιγμα, χωρίς έξτρα μέτρα προστασίας ενέχει κινδύνους, όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Σαρηγιάννης στο TyposThes.

«Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απότομη και μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, την οποία είχαμε προβλέψει απολύτως. Όμως, από εδώ και πέρα, επειδή ακριβώς ανοίγουν απότομα κλάδοι που δεν είχαμε υπολογίσει, δεν μπορούμε να ξέρουμε τις πιθανές συνέπειες όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων», εξηγεί στο TyposThes ο κ. Σαρηγιάννης.

Η πρόβλεψη του μαθηματικού μοντέλου του ΑΠΘ από την ερευνητική ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, είχε κάνει αναφορά σε αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα, της τάξεως των 2.600 κρουσμάτων σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. «Αυτός ο μέσος όρος προσεγγίζει τις τιμές του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ από τις αρχές του Ιουνίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Αυτό λένε οι υπολογισμοί μας, αλλά για το πιο μετριοπαθές άνοιγμα που γνωρίζαμε ότι θα γίνει. Πλέον, ανοίγουν τα πάντα και υπάρχει ρίσκο όταν ανοίγεις χωρίς να πάρεις έξτρα μέτρα προστασίας».

«Τα self test και ο εμβολιασμός είναι δύο εξαιρετικά όπλα στα χέρια μας, όμως όταν ανοίγουν εσωτερικοί χώροι χωρίς κάποιο μέτρο απολύμανσης, τότε ρισκάρεις. Ήδη η αύξηση στα κρούσματα στη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, είναι πολύ μεγάλη. Το άνοιγμα χωρίς μέτρα προστασίας, είναι λάθος. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, η κατάσταση δεν θα έχει ξεφύγει πολύ παραπάνω από τις προβλέψεις μας», συμπληρώνει ο καθηγητής.

 

Αύξηση κατά 89% του ιικού φορτίου στα λύματα

Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται στις τελευταίες ημερήσιες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα λύματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 4 Μαΐου μετρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τρέχουσας πανδημικής περιόδου στην πόλη και από τις 5 Μαΐου και μετά ανιχνεύεται πλέον σε επίπεδα αντίστοιχα των τελευταίων ημερών του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή Δευτέρας 10/05 και της Τρίτης 11/05 είναι:

- Αυξημένη κατά 13% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Παρασκευής 07/05 και της Κυριακής 09/05.

- Αυξημένη κατά 89% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 03/05 και Τρίτης 04/05

«Τα τελευταία δεδομένα σαφώς και εμπεριέχουν αναγνώσεις που επιζητούν εγρήγορση για την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας. Βλέπουμε επίπεδα αυξημένα μεν σε σχέση με ό,τι μετρούσαμε μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά παρόλα αυτά στο 1/3 των τιμών που μετρούσαμε στην κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας στην πόλη, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στις 5 Απριλίου. Άρα, περιμένουμε να δούμε αν τις επόμενες μέρες θα διαφανεί κάποια τάση σταθεροποίησης. Οι τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις από την περίοδο του Πάσχα, που πλέον έχουν καταγραφεί και κλινικά, επιβεβαιώνουν την εξέλιξη των μετρήσεων και στα λύματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επίπτωση που θα μπορούσε να έχει στην παρούσα φάση εξήγησε ότι «με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος -στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε πολύ ικανοποιητική προσέλευση των πολιτών- ο όποιος κίνδυνος μίας νέας έξαρσης μετριάζεται και εφόσον το πλαίσιο των κανόνων που έχει τεθεί από την Πολιτεία τηρηθεί, η επανεκκίνηση θα γίνει με ασφάλεια».

«Το σημαντικό είναι να μην υποεκτιμηθεί ο κίνδυνος, γιατί όσο ο ιός υπάρχει στην κοινότητα, το πώς στέκεται ο καθένας ατομικά απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, τι μέτρα αυτοπροστασίας λαμβάνει, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία», επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ