Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξενοδοχεία Θεσσαλονίκης: «Ποντάρουν» στον εσωτερικό τουρισμό

Υπάρχει μια κινητικότητα στα ξενοδοχεία - Πόσα θα ανοίξουν

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

«Κάτι κινείται» στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης με το άνοιγμα του τουρισμού και ειδικότερα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων που από την Παρασκευή επιτρέπουν στους Έλληνες να ταξιδέψουν. Ωστόσο τα νούμερα που αφορούν τις προκρατήσεις είναι πολύ χαμηλά αυτήν την στιγμή.

 «Τα νούμερα είναι πάρα πολύ χαμηλά, ειδικά οι προκρατήσεις αλλά βλέπουμε να υπάρχει μια κινητικότητα, να χτυπάει το τηλέφωνο, βλέπουμε το ενδιαφέρον του εσωτερικού τουρισμού για να κινηθεί. Σε χαμηλά επίπεδα μεν αλλά από το τίποτα είναι κάτι ενθαρρυντικό», όπως λέει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς τουρίστες το ενδιαφέρον καταγράφεται αυτήν την στιγμή μικρό, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί αστικό προορισμό. Οι ξενοδόχοι τηρούν στάση αναμονής καθώς όπως λένε μπορεί η επανεκκίνηση του τουρισμού να λέμε ότι γίνεται στις 15 Μαΐου αλλά η Θεσσαλονίκη δεν είναι σαν τους νησιωτικούς προορισμούς που κατεβαίνουν τα αεροπλάνα με τους τουρίστες. «Έχει κάποιες τακτικές γραμμές, είναι λίγες, κυρίως είναι για business και για ταξίδια ημεδαπών», αναφέρει ο κ. Μανδρίνος. «Είμαστε πίσω σε σχέση με τους εποχικούς προορισμούς, γιατί ο κόσμος δεν επιλέγει πόλεις», σημειώνει επίσης.

Έτσι η πόλη «ποντάρει» περισσότερο στον εσωτερικό τουρισμό στο ξεκίνημα και ελπίζει με την πάροδο του χρόνου να έχει και περισσότερους αλλοδαπούς τουρίστες, από τα Βαλκάνια, Ισραηλινούς, Κύπριους και από όποιους άλλους προορισμούς μπορούν να φέρουν τουρίστες οι αεροπορικές εταιρείες μέσω των συνδέσεων.

Πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν

Στη Θεσσαλονίκη αυτό το διάστημα λειτουργούσε περίπου το 25% της δυναμικότητας των ξενοδοχείων ενώ με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων «σίγουρα θα λειτουργήσει ένα επιπλέον 25%-30%, όπως λέει ο κ. Μανδρίνος. Εκτιμάται ότι εάν στην πορεία της σεζόν φανεί ότι υπάρχει κίνηση και ενδιαφέρον αυτό θα οδηγήσει τους επαγγελματίες του κλάδου στο άνοιγμα επιπλέον ξενοδοχείων. Υπάρχουν πάντως και ξενοδοχεία που έχουν ενημερώσει ότι δεν θα ξανανοίξουν. Ο κ. Μανδρίνος αναφέρει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει πολλά συνδεδεμένα επαγγέλματα «συνεπώς δεν μιλάμε μόνο για τις θέσεις εργασίας στον καθαρά ξενοδοχειακό χώρο, αλλά σε όλα τα συνδεδεμένα επαγγέλματα που είναι τουλάχιστον 150».

Στα ξενοδοχεία φέτος θα ισχύουν τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα σε σχέση με πέρυσι, με μια μικρή βελτίωση της τάξεως του 5-10% που αφορά τον τομέα της εστίασης στα ξενοδοχεία. Δηλαδή θα μπορεί να υπάρχει μπουφές με μέτρα. Δίνεται η δυνατότητα να βάζει ο πελάτης γάντια για να σερβιριστεί ενώ η άλλη δυνατότητα είναι να σερβίρουν οι υπάλληλοι τους πελάτες.

Σε αναμονή των πρωτοκόλλων για τον συνεδριακό τουρισμό

Στο μεταξύ, η επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου βρίσκει τη συνεδριακή αγορά της χώρας σε μεγάλη αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία, όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η ΕΞΘ και το Thessaloniki Convention Bureau. Η συνεδριακή αγορά ασφυκτιά, η ανάγκη για την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι επιτακτική, τονίζουν ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν προτάσεις για την ασφαλή λειτουργία των συνεδριακών διοργανώσεων, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας και την υγειονομική ασφάλεια των συμμετεχόντων. Όπως τονίζει ο κ. Μανδρίνος ο συνεδριακός τουρισμός αφορά πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας και υπάρχουν πολλά συνδεδεμένα επαγγέλματα και γι αυτό θα πρέπει άμεσα να ανακοινωθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με βάση την υγειονομική κατάσταση της χώρας. «100 άτομα σε έναν γάμο να χορεύουν, να τρώνε και να πίνουν χωρίς μάσκες είναι το ίδιο με το να είναι 300 άτομα μέσα σε μια μεγάλη συνεδριακή αίθουσα με μάσκες και αποστάσεις ο ένας από τον άλλο», διερωτάται χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση για το άνοιγμα των Ευζώνων

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκε εξάλλου η ξενοδοχειακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης την ανακοίνωση  που έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης για το άμεσο άνοιγμα του σημείου εισόδου οδικής σύνδεσης των Ευζώνων.

«Η απόφαση αυτή δίνει ανάσα ζωής σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας και δίνουν μάχη με το χρόνο για την επιβίωσή τους και για τη διατήρηση όσων περισσότερων θέσεων εργασίας», επισημαίνει η ΕΞΘ και εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κύριο Σταύρο Καλαφάτη, στον Υπουργό Τουρισμού κύριο Χάρη Θεοχάρη και στη Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Αντωνίου για τη στήριξη του προ διμήνου αιτήματός της και τις ενέργειες τους για το έγκαιρο άνοιγμα των Ευζώνων.

Μιλώντας στον Τ.Θ. ο κ. Μανδρίνος επισημαίνει ότι ο σταθμός των Ευζώνων που πέρυσι δεν είχε ανοίξει καθόλου αποτελεί κεντρική αρτηρία για τουρίστες που κατεβαίνουν οδικώς από την Ευρώπη και το άνοιγμά του αποτελούσε αίτημα των ξενοδόχων. «Το θέμα ήταν να γίνει έγκαιρα και έγινε έγκαιρα», όπως τόνισε επισημαίνοντας ότι έτσι θα μπορέσει να μοιραστεί ο κόσμος και αυτοί που κατεβαίνουν από την κεντρική αρτηρία της Ευρώπης να έρχονται από τους Ευζώνους και όσοι έρχονται από Βουλγαρία, Ρουμανία να κατεβαίνουν από τον Προμαχώνα ώστε να μην δημιουργούνται ουρές, όπως παρατηρήθηκε πέρυσι τα Σαββατοκύριακα στην μόνη είσοδο που ήταν ανοιχτή, στον Προμαχώνα.

 Ο ίδιος επισημαίνει πως πρέπει ό,τι ισχύει στα αεροδρόμια να ισχύει και στα χερσαία σύνορα. «Αυτήν την στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει ενιαίος τρόπος εισόδου».

«Το Νο1 είναι η ασφάλεια στον προορισμό»

Γενικά σχολιάζοντας το άνοιγμα του τουρισμού, ο πρόεδρος της ΕΞΘ αναφέρει ότι είναι θετικό ότι τέθηκε από την πλευρά της χώρας μια συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε όλοι να ξέρουν ότι ανοίγουμε ενώ επισημαίνει ότι έχουμε και την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς. Έχουν δρομολογηθεί για παράδειγμα πράγματα που αφορούν τα ξενοδοχεία καραντίνας. «Γνωρίζουμε όλοι ότι η επιτυχία στο επάγγελμά μας είναι η τήρηση μέτρων πρώτα και μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Το Νο1 που επιλέγει ο επισκέπτης είναι η ασφάλεια στον προορισμό», τονίζει σημειώνοντας ότι είναι κάτι που έκαναν οι ξενοδόχοι.

Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφέρει ότι δημιουργεί αισιοδοξία το γεγονός ότι έχουν γίνει φέτος κάποια πράγματα  έγκαιρα τα οποία βοηθούν στο να μη χαθούν τουρίστες, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των Ευζώνων ή τα όσα ανακοινώθηκαν για την είσοδο των Σέρβων τουριστών. Τέλος, τονίζει ότι απαιτείται να προσαρμοζόμαστε ως χώρα ανάλογα με τα δεδομένα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να μην χάνουμε αγορές γιατί όπως λέει «θα γίνει μια μάχη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ