Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων (ΦΩΤΟ)

Με Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων τίμησε την επέτειο ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Δήμος Αμπελοκήπων–Μενεμένης πραγματοποίησε το Σάββατο 15/05 στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων, με περιορισμένο αριθμό παρευρισκόμενων λόγω των μέτρων για την αποφυγή του κορωνοϊού, την Δοξολογία Επιμνημόσυνης Δέησης και κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού το οποίο βρίσκεται στο παρακείμενο πάρκο παρουσία της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των Συλλόγων Ποντίων του Δήμου. Για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού μίλησε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στην σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε ιστορικά στοιχεία και γεγονότα που μας συγκίνησαν. Τέλος δήλωσε ότι «έχουμε ηθικό χρέος να μην ξεχάσουμε και να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη όχι μόνον ως οφείλουμε στα τραγικά θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας αλλά και ως υποχρέωση όλων μας απέναντι σε εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας».

 

Το κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τους 353.238 νεκρούς προγόνους μας, αθώα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, της μελετημένης και συστηματικής γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από το 1914 μέχρι το 1923. Θυμόμαστε, τις αλησμόνητες και ποτέ χαμένες πατρίδες.

Σήμερα, τιμάμε τη μνήμη της μεγάλης θυσίας, το σθένος και την αντοχή των ξεριζωμένων, των διωγμένων. Αυτών που κατάφεραν να ξαναστήσουν τις μνήμες, τα ήθη, τα έθιμα των πατρίδων τους, στους καταυλισμούς της προσφυγιάς και στη συνέχεια να προκόψουν και να μεγαλουργήσουν ξανά, στις τέχνες, στα γράμματα, στο εμπόριο, στα άρματα όποτε τους χρειάστηκε η πατρίδα.

Η παρουσία των Ποντίων στα παράλια του Εύξεινου Πόντου χρονολογείται από την πρώτη π.Χ. χιλιετία με τις αποικίες της Αρχαίας Ελλάδας. Τότε που δεν υφίστατο το Ισλάμ ούτε οι Τούρκοι.   Έκτοτε το ελληνικό στοιχείο εδραιώθηκε στην περιοχή οργανωμένο διαδοχικά στις πόλεις-κράτη της αρχαιότητας, τα βασίλεια των Μιθριδατών, της αυτοκρατορίας των Ελληνιστικών χρόνων και του Βυζαντίου, μέχρι το 1461 που υπέκυψε στην οθωμανική κατοχή. Ακόμη και κάτω από τον τουρκικό ζυγό όμως το ελληνικό δαιμόνιο ανέδειξε σε περίοπτες θέσεις την οικονομία, την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό της περιοχής και συνοδεύτηκε από σημαντική δημογραφική αύξηση. Έτσι στις αρχές του εικοστού αιώνα στην παραευξείνια περιοχή κατοικούσαν 750.000 Έλληνες ενώ στον Καύκασο έμεναν άλλες 150.000. Σύνολο 900.000.

Είναι καιρός να αναγνωρισθεί διεθνώς η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και να καταδικασθεί η Τουρκία, έτσι όπως καταδικάσθηκε στην Ιστορική Συνείδηση της ανθρωπότητας η ναζιστική Γερμανία.

Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη σφαγή των Ποντίων και των Αρμενίων. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο, στο πλαίσιο της τακτικής της εξόντωσης, όλων των μειονοτήτων της άλλοτε κραταιάς Αυτοκρατορίας. Ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914 και ολοκληρώθηκε με την καταστροφή του 1922.

Η εξόντωση των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων ήταν σύλληψη του νεοτουρκικού κομιτάτου και η επεξεργασία του σχεδίου έργο των Νεότουρκων και της γερμανικής αποστολής υπό τον στρατηγό Λίμαν φον Σάντερς.

Το εξετέλεσαν οι τουρκικές αρχές με πρωτεργάτες τους αιμοσταγείς μακελάρηδες του Ελληνισμού Τοπάλ Οσμάν, Ταλαάτ και Νουρεντίν Πασά, τον μετέπειτα μακελάρη της Σμύρνης.

Γιατί όμως είναι γενοκτονία;

Γιατί οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι και Χαλδαίοι εξοντώθηκαν όχι γιατί έκαναν κάτι αλλά γι’ αυτό που ήταν.

Γιατί έγινε με την κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος, την στρατολογία χριστιανών και την εξόντωση οικογενειών, τις επιτάξεις και φορολογίες, τους εξισλαμισμούς, τα κακουργήματα, τις απελάσεις.

Οι μαζικοί εκτοπισμοί και οι αθρόες απελάσεις ήταν το κατεξοχήν εξοντωτικό μέτρο των τουρκικών αρχών εναντίον των Ελλήνων, η εφαρμογή του οποίου αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 1915. Μάλιστα οι 1014/12-6-21 και 941/16-6-21 διαταγές για εκτοπισμό των Ελλήνων στο Κουρδιστάν και στη Συρία, φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Κεμάλ. Γι’ αυτό λοιπόν είναι γενοκτονία. Ας το ακούσουν και οι εθνοαποδομητές Φίλης, Ρεπούση, Ψιμούλης, αυτοί που ανήθικα και παράνομα και ανιστόρητα δεν αναγνωρίζουν την γενοκτονία και μιλάνε για συνωστισμό και που θέλουν να αποδομήσουν ακόμη και το ηρωϊκό Σούλι.

Το σύνολο των εξοντωθέντων Ελλήνων, θυμάτων της Γενοκτονίας στην περιοχή του Πόντου από το 1914 έως το 1922 ανέρχεται σε 353.238 άτομα.

Δηλαδή το 50% περίπου του συνολικού ελληνικού πληθυσμού των 750.000 περίπου κατοίκων του Πόντου.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι πράξη δικαίου και για τον ίδιο τον τουρκικό λαό. Πρέπει να γνωρίσει, να αναγνωρίσει την αλήθεια και να καταδικάσει το έγκλημα. Μόνο έτσι θα απαλλαγεί από το μεγάλο «κατηγορώ» που τον βαραίνει 107 ολάκερα χρόνια.

Αγαπητοί πατριώτες

Ας ανανεώσουμε κι εφέτος για μια ακόμη φορά την αμοιβαία, μεταξύ μας υπόσχεση για αγώνα. Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

1) την παγκόσμια καταδίκη της Τουρκίας για την σε βάρος μας γενοκτονία.

2) την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία και τους διεθνείς οργανισμούς.

3) το πέρασμα της τρισχιλιετούς ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης.

Τα ίδια φυσικά ισχύουν για εξόντωση των Ελλήνων από τη Μικρασία.

Τις ανωτέρω θέσεις επαναλαμβάνω σταθερά και επίμονα όλα τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή Τουρκία δια της πολιτικής της ηγεσίας παραμένει σταθερά αμετανόητη. Όχι μόνο δεν προτίθεται να αποδειχθεί, ν’ αναγνωρίσει την γενοκτονία των  Ελλήνων και των Αρμενίων αλλά επιτίθεται λεκτικά με ακραία ανιστόρητη ρητορική εναντίον των χωρών εκείνων που αναγνωρίζουν την γενοκτονία.

Η Τουρκία σήμερα έχει μετατραπεί σε διεθνή ταραξία, δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης, το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας. Καλλιεργεί και εξάγει τον θρησκευτικό φανατισμό.

Η Ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει σταθερά να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των Τούρκων στηριζόμενη στην αλήθεια και το δίκαιο. Οι πάντες σήμερα (Ε.Ε., ΗΠΑ) έχουν αντιληφθεί το ρόλο της Τουρκίας και σιγά – σιγά της γυρίζουν την πλάτη. Ταυτόχρονα η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιμη για την προστασία του εθνικού εναέριου χώρου και των θαλασσίων συνόρων μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας.

Σας ευχαριστώ.

 

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση:

amplokipoi_genoktonia_pontion_1.jpeg
amplokipoi_genoktonia_pontion_2.jpeg
amplokipoi_genoktonia_pontion_3.jpeg
amplokipoi_genoktonia_pontion_4.jpeg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα – ανατροπή: Ποιοι έχουν μικρότερο κίνδυνο κορωνοϊού, άσχετα με το εμβόλιο
Ανατρεπτική βρετανική έρευνα - Μικρότερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για ανθρώπους με αλλεργική ρινίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα/έκζεμα, ιδίως για...
Έρευνα – ανατροπή: Ποιοι έχουν μικρότερο κίνδυνο κορωνοϊού, άσχετα με το εμβόλιο