Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θρίαμβος με τις "Γαλάζιες Σημαίες": Σαν τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική δεν έχει

13 παραλίες της Θεσσαλονίκης και 96 της Χαλκιδικής, βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία» - Τί δηλώνουν στο TyposThes.gr οι δήμαρχοι Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής και Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ψηλά τη "Γαλάζια Σημαία" κρατούν για μια ακόμα χρονιά Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με την καθαρότητα των ακτών τους και τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. Έτσι μπορούμε να προεκτείνουμε το γνωστό σλόγκαν  και να το κάνουμε "Σαν τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική δεν έχει»! Συνολικά 13 παραλίες της Θεσσαλονίκης και 96 της Χαλκιδικής, βραβεύτηκαν φέτος με «Γαλάζια Σημαία», μάλιστα η Χαλκιδική αναδεικνύεται 1η στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση έγινε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος "Γαλάζια Σημαία" στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών για το 2021. Η Ελλάδα αναδείχτηκε 2η στον κόσμο ανάμεσα σε 49 χώρες που συμμετέχουν με 545 ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη! Στην διαδικτυακή τελετή βράβευσης παραβρέθηκε προσκεκλημένος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος δέχτηκε τα συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης,  κ. Νίκο Πέτρου και τον πρόεδρο του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, κ. Johann Durand.

Ο δήμος Θερμαϊκού -Δηλώσεις Γ. Τσαμασλή

Οι παραλίες του δήμου Θερμαϊκού, που βραβεύτηκαν με "Γαλάζια Σημαία", είναι οι: Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ, Μηχανιώνα-Τουρμπαλί, Νέοι Επιβάτες, Περαία-Κοχύλι και Ποταμός. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίζεται για τη βράβευση, με τις δηλώσεις του, στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής, προδιαγράφοντας και τη συνέχεια: "Έχουμε σταθερά 5 "Γαλάζιες Σημαίες" και διεκδικούμε και 6η, σ' ένα σημείο που μας κόψανε πολλά χρόνια πριν. Θα αλλάξουμε ωστόσο σημείο και θα πάμε σε ένα καινούργιο ανατολικά προς το αεροδρόμιο, όπου εκεί θα γίνει τώρα η ανάπτυξη. Έχει ένα δικό του οικόπεδο ο δήμος 8 στρέμματα, πρώτα στη θάλασσα και θα υποδείξουμε αυτό το σημείο πλέον για τη νέα χρονιά προκειμένου να πάρουμε  και αυτή τη σημαία, δηλαδή την 6η. Όταν η περιοχή από το ένα άκρο έως το άλλο βγάζει 5 σημαίες σημαίνει ότι τα νερά είναι άριστα, οι αμμουδιές είναι καθαρές και οι υποδομές υπάρχουν. Ο Θερμαϊκός γίνεται ένας σύγχρονος τόπος και τουριστικός προορισμός. Δηλαδή έχει όλες τις ανέσεις και όλες τις προδιαγραφές για έναν προορισμό  που εξυπηρετεί χιλιάδες λουόμενους", τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ο Άδ. Γεωργιάδης ανακοινώνει σήμερα τη νέα μαρίνα

Στο μεταξύ σήμερα στις 9:30 το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης επισκέπτεται τη Ν. Μηχανιώνα και θα ανακοινώσει, τη μελέτη για την κατασκευή της νέας μαρίνας στην περιοχή του λιμανιού της.  Πρώτα θα γίνει η εκπόνηση της μελέτης την οποία θα αναλάβει το υπουργείο και ο τρόπος της χρηματοδότησης, θα γίνει με ΣΔΙΤ. Η μελέτη θα γίνει μέσω της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), προκειμένου να αποκτήσει και τουριστική χρήση το λιμάνι της Μηχανιώνας. Σήμερα πέρα από την Ιχθυόσκαλα, στη Μηχανιώνα λειτουργεί και το αλιευτικό καταφύγιο. Με τη νέα μελέτη θα δημιουργηθεί και μαρίνα για τουριστικά σκάφη, με αποτέλεσμα το λιμάνι να αποκτήσει μικτή χρήση και να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Ο δήμος Βόλβης -Δηλώσεις Δ. Λιάμα

Για έβδομη κατά σειρά χρονιά, η πιστοποιημένη «Γαλάζια Σημαία» θα είναι τοποθετημένη σε οκτώ παραλίες του δήμου Βόλβης, σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα των νερών και την εγγυημένη ασφάλεια των κολυμβητών, μαζί με άλλα 33 αυστηρά ελεγμένα κριτήρια, ανάμεσα τους και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Οι οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες» βρίσκονται στις οργανωμένες ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας) και τοποθετούν τον δήμο Βόλβης  6ο δήμο σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα και 2ο (μετά τον δήμο Βόλου) αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια ακόμα διάκριση, που όχι μόνο αντανακλά την επιμονή στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των κολυμβητών, αλλά κυρίως αποτελεί τεράστια επιβράβευση για τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους εθελοντές κατοίκους και τους επαγγελματίες, που διατήρησαν ψηλά τη «Γαλάζια Σημαία» και μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας. Απευθύνει κάλεσμα στους επισκέπτες να τιμήσουν αυτή την προσπάθεια και να επισκεφθούν τις οργανωμένες ακτές του Στρυμωνικού κόλπου.

Ο δήμαρχος Βόλβης τονίζει χαρακτηριστικά στον "Τύπο Θεσσαλονίκης": «Ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, σε καθεστώς απαγόρευσης μετακινήσεων και με τους γνωστούς περιορισμούς, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, υπερέβαλλαν εαυτούς και συνέβαλαν καθοριστικά και σε αυτή την επιβράβευση. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Αποδεικνύουμε για μια ακόμα φορά και το πόσο σοβαρά παίρνουμε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και πόσο αποφασισμένοι είμαστε να παρέχουμε ασφαλείς και καθαρές ακτές σε κατοίκους και τουρίστες. Η παραδοσιακή φιλοξενία μας, η λίμνη Βόλβη και οι γραφικοί ορεινοί οικισμοί, τα αξιοθέατα και η εγγύτητα μας στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και το Άγιο Όρος, συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό σε αυτή την περίοδο, όπου παλεύουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας μετά την πανδημία». 

Χαλκιδική: 96 "Γαλάζιες Σημαίες" και 1η στην Ελλάδα!

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής αναδεικνύεται  1ος προορισμός στην Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες ανεβάζοντας -σε σχέση με πέρσι- τον αριθμό σε συνολικά 96 σημαίες! Αναλυτικά, ο Δήμος Κασσάνδρας βραβεύτηκε με 32 Γαλάζιες σημαίες, ο Δήμο Νέας Προποντίδας με 19, ο Δήμος Σιθωνίας με 18, ο Δήμος Αριστοτέλη με 16 και ο Δήμος Πολυγύρου με 2. Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε 49 χώρες σήμερα απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη και αντιπροσωπεύει όχι μόνο την καθαρότητα των θαλασσών και των ακτών (η οποία βέβαια αποτελεί προϋπόθεση να είναι εξαιρετικής ποιότητας), αλλά και την οργάνωσή της, την ασφάλεια των επισκεπτών, την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με 5 Δήμους της Χαλκιδικής, τα ξενοδοχεία και τους επιχειρηματίες του τουρισμού απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα και επιβεβαιώνει τις προσπάθειες όλων για την αειφόρο ανάπτυξη του προορισμού. Η Χαλκιδική λοιπόν αποκτά ένα πολύτιμο «όπλο» στην φαρέτρα της, που την τοποθετεί στην κορυφή των «ασφαλών» προορισμών με το καλύτερο μπλε «υγειονομικό» διαβατήριο!

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Παραίτηση στην Ελλάδα: Ένας στους τρεις προτιμά να μείνει χωρίς δουλειά
Αλλάζουν οι καιροί και οι εργαζόμενοι προτιμούν να μείνουν χωρίς δουλειά από το να δουν την προσωπική τους ζωή να μπαίνει στο περιθώριο
Μεγάλη Παραίτηση στην Ελλάδα: Ένας στους τρεις προτιμά να μείνει χωρίς δουλειά