ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Θεαματική αύξηση στις άδειες γάμου που εκδόθηκαν από το τμήμα δημοτολογίου του δήμου Θεσσαλονίκης προκύπτει κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσυνό διάστημα. Στην τέλεση όμως των γάμων εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το TyposThes, από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021 εκδόθηκαν 457 άδειες γάμου (126 περισσότερες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι) και τελέστηκαν 165 πολιτικοί γάμοι, (έναντι 155 το πρώτο τετράμηνο του 2020). Όπως φαίνεται, η αύξηση στην τέλεση των γάμων είναι μικρή -μόλις κατά 10 γάμους- καθώς συνεχίζει ο περιορισμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται, όπως και του αριθμού των γάμων που μπορούν να τελούνται κάθε φορά.
Σημειώνεται ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης πολιτικοί γάμοι τελούνται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, από 5 τη φορά, ενώ στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου, όπου πραγματοποιούνται, μπορούν να παρευρίσκονται μόνο 9 άτομα, μαζί με τον αντιδήμαρχο και την γραμματέα. Εάν υπάρχουν περισσότεροι συγγενείς και φίλοι θα πρέπει να παραμένουν εκτός κτιρίου.
«Ευελπιστώ, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, ότι σύντομα θα μας δοθεί η δυνατότητα και να αυξήσουμε τον αριθμό των πολιτικών γάμων που τελούνται τις δυο τουλάχιστον μέρες στο δήμο και να μπορούν να παρευρίσκονται πολλοί περισσότεροι καλεσμένοι», δήλωσε μιλώντας στο TyposThes ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Αβαρλής. Ωστόσο το πότε θα αλλάξει αυτό εξαρτάται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ορίσει η κυβέρνηση.
Όπως φαίνεται, οι περιορισμοί στα άτομα που αφορούν τους θρησκευτικούς γάμους και τις κοινωνικές εκδηλώσεις οδήγησε αρκετά ζευγάρια να στραφούν στην επιλογή του πολιτικού γάμου ενώ ένας επιπλέον παράγοντας μπορεί να είναι και το οικονομικό ενώ κάποια ζευγάρια βιάζονται να κλείσουν ημερομηνία λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης. Όπως επισημαίνει ο κ. Αβαρλής σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, η πανδημία και ο εγκλεισμός βοήθησε στο να έχουμε αύξηση στις εγκυμοσύνες και ανάλογα αυξήθηκαν και οι άδειες για γάμους. Στην υλοποίηση όμως αυτών υπάρχουν ακόμη περιορισμοί γι αυτό και, όπως προσθέτει ο ίδιος, υπάρχουν φαινόμενα όπου ζευγάρια παρακαλούν για επίσπευση διαδικασίας, ώστε να μην γεννήσει η γυναίκα εκτός γάμου γιατί για αναγνώριση τέκνου εκτός γάμου υπάρχει πολυσέλιδη διαδικασία. Εξάλλου, το γεγονός ότι οι μελλόνυμφοι δεν πληρώνουν «ούτε ένα ευρώ» για την τέλεση γάμου στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται ζευγάρια από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στον κεντρικό δήμο.
Σε ποιες ηλικίες παντρεύονται
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το TyposThes για το πρώτο τετράμηνο του 2021, η συντριπτική πλειοψηφία όσων παντρεύτηκαν ήταν Έλληνες (97% στους άνδρες και σχεδόν 93% στις γυναίκες). Όπως προκύπτει από τα στατιστικά, το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών που επέλεξαν να παντρευτούν τους προηγούμενους μήνες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 31-40 (56,4% των ανδρών και 47,9% των γυναικών). Αρκετά μεγάλο ποσοστό των γυναικών (39,4) άνηκε και στην ηλικιακή ομάδα 18-30, ενώ ένα 9% ήταν ηλικίας από 41-50 και ένα 3,6% άνω των 51 ετών. Στους άνδρες περίπου μοιρασμένα ήταν τα ποσοστά μεταξύ των ηλικιών 18-30 (19,4%) και 41-50 (18,2%), ενώ ένα 6% ήταν άνω των 51.
Λιγότεροι γάμοι το 2020 σε σύγκριση με το 2019
Σε ότι αφορά τη σύγκριση μεταξύ του 2020 και του 2019 προκύπτει ότι το περασμένο έτος τελέστηκαν λιγότεροι γάμοι σε σύγκριση με το 2019, ενώ λιγότερες ήταν και οι άδειες που εκδόθηκαν. Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από την 1-1-2020 μέχρι την 31-12-2020 εκδόθηκαν από το Τμήμα Δημοτολογίου 1299 άδειες γάμων και τελέστηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης 571 πολιτικοί γάμοι. Το αντίστοιχο διάστημα του 2019 εκδόθηκαν 1330 άδειες γάμων και έγιναν 679 πολιτικοί γάμοι. Η ηλικιακή ομάδα 31-41 είναι αυτή στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών που παντρεύτηκαν και τα δυο περασμένα έτη. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα στοιχεία του 2020, από τους πολιτικούς γάμους που τελέστηκαν στην ηλικία 31-40 άνηκε το 54,29% των ανδρών και το 47,11% των γυναικών. Στην ηλικία 18-30 σχεδόν ένα 20% των ανδρών και το 37% των γυναικών. Στην ηλικία των 41-50 άνηκε ένα 17% περίπου των ανδρών και ένα 11% περίπου των γυναικών. Άνω των 51 ετών ήταν 49 άνδρες (ποσοστό 8,58%) και 29 γυναίκες (ποσοστό 5,08%). Σε ότι αφορά την εθνικότητα, στο σύνολο των 571 γάμων που έγιναν το 2020, Έλληνες ήταν το 94,22% των ανδρών και το 91,42% των γυναικών και αλλοδαποί το 5,78% των ανδρών και το 8,58% των γυναικών.