Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυρίζογλου: Πρέπει ν' αλλάξει το δόγμα, της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών

Τί δηλώνει στο TyposThes.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, και Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για το μείζον ζήτημα των πυρκαγιών - Οι προτάσεις του για την αλλαγή φιλοσοφίας και οι δυσοίωνες προβλέψεις για φέτος....

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

Συνέντευξη στον ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

 

"Εγώ τα έγραψα, τα έχω πεί κι έχω και πρόσφατη ανάρτηση και με άλλες προτάσεις μου. Δεν έγιναν οι απαιτούμενοι και οι προβλεπόμενοι  καθαρισμοί στα δάση... Δεν υπάρχουν μελέτες διαχείρισης των δασών... Δεν υπάρχει αστυνόμευση στα δάση... Δεν... Δεν... Δεν...". Κατηγορηματικός στις θέσεις και απόψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εμφατικός όσον αφορά την προστασία τους και την αλλαγή του "δόγματος" και της στρατηγικής αντιμετώπισής τους, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, και Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

 

"Άμεση ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία..."

Μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης για το μείζον αυτό ζήτημα της εποχής και απ' αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία, επισημαίνει ότι "είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία, η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών της υπαίθρου". Λέει για τη νέα αντιπυρική περίοδο: "Άποψή μου είναι ότι στα δάση η δασική υπηρεσία πρέπει να εποπτεύει και να έχει τον πρώτο λόγο στην κατάσβεση των πυρκαγιών και στις άλλες αστικές πυρκαγιές, να έχει την πρωτοβουλία η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φυσικά δεν εισηγούμαι αυτό να γίνει τώρα άμεσα. Γιατί; Πρέπει πρώτα να επαναστελεχωθούν, ανασυγκροτηθούν οι Δασικές Υπηρεσίες, κάτι το οποίο απαιτεί και χρόνο και χρήμα και προσωπικό και εν συνεχεία να γίνει αυτό. Ωστόσο, δεν έχει σημασία ποιος έχει την πρωτοβουλία της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Aπό τώρα έχει αξία και σημασία μεγάλη, να γίνουν κάποια πράγματα, δηλαδή όλα αυτά που σας είπα...".

 

"Βγάλαμε την κοινωνία μέσα από το δάσος"

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζει: "Βγάλαμε την κοινωνία μέσα από το δάσος. Πού είναι οι ρητινοκαλλιεργητές, πού είναι η υλοτομία, η προγραμματισμένη, με μελέτη διαχείριση στο δάσος;", αναρωτιέται. "Γεμίζουμε δέντρα ξερά, πεταμένα, ακαθάριστα τα δάση μας κι εμείς εισάγουμε το 100% της ξυλείας από το εξωτερικό. Δημιουργείται δηλαδή στους παραδασόβιους πληθυσμούς και μία οικονομία. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Σήμερα μπορεί κανείς να μπει στο δάσος και να βγει χωρίς να του πει κανένας τίποτα. Χωρίς να σου πει κάποιος τί έκανες, πού πήγες, χωρίς να σε παρακολουθήσει κλπ κλπ. Ενώ όταν υπάρχει Δασική Υπηρεσία στελεχωμένη, εξοπλισμένη με τα κατάλληλα μέσα... Έχει π.χ. πυροσβεστικό όχημα ο Όμιλος των Φίλων του Δάσους της ...Κωλοπετινίτσας, και πυροσβεστικό όχημα δεν έχει η Δασική Υπηρεσία", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

 

"Πρέπει να αλλάξει το δόγμα, η στρατηγική της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών"       

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφέρεται εν συνεχεία, σ' αυτό που έγινε πρόσφατα στα Γεράνια όρη, στο Αλεποχώρι, στο Σχίνο κλπ. "Είναι τραγωδία!", λέει χαρακτηριστικά. "Η ίδια η ΕΡΤ", συνεχίζει, "στο χθεσινοβραδινό δελτίο των 9:00, σε μια κρίση ειλικρίνειας, έδειξε στο χάρτη τί είχε καεί στην Κινέττα και εν συνεχεία τί κάηκε τις προηγούμενες μέρες εκεί. Έκταση όσο είναι η Ύδρα! Ένα νησί ολόκληρο...". Ο ίδιος επισημαίνει για πολλοστή ίσως φορά, ότι "πρέπει να αλλάξει το δόγμα, η στρατηγική της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Το 1998 στην κυβέρνηση του Κ. Σημίτη", επισημαίνει, "αφαιρέθηκε με νόμο η  αρμοδιότητα κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία και ανατέθηκε στην Πυροσβεστική. Και από το 1998 μέχρι σήμερα, δύο δεκαετίες ολάκερες, θρηνήσαμε 200 νεκρούς, χιλιάδες  στρέμματα δάσους καμένα, και μάλιστα αναδασομένου δάσους... Χιλιάδες σπίτια καμένα, ζώα και αυτοκίνητα... Εκ του αποτελέσματος λοιπόν οδηγούμαστε στο ότι η αλλαγή της στρατηγικής της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, να που οδήγησε: Δυστυχία στα τελευταία 20 χρόνια".

 

"Όχι δεν θα πάμε καλύτερα..."

Στο ερώτημά μας αν με τα τωρινά δεδομένα αισιοδοξεί ότι θα πάμε καλύτερα φέτος, ο κ. Κυρίζογλου είναι απόλυτος και κατηγορηματικούς: "Όχι δεν θα πάμε καλύτερα! Γιατί φέτος είχαμε, όπως και τα τελευταία χρόνια, πολλές βροχές, έχουμε τεράστια αύξηση της αυτοφυούς βλάστησης, η οποία όταν θα έρθει ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, και ο Σεπτέμβριος που είναι χειρότερος ακόμη μήνας, και πνέουν οι άνεμοι, θα έχουν γίνει φρύγανα αυτά και με το παραμικρό θα αρπάξουν φωτιά...".        

Στην παρατήρησή μας ότι επιμένει σε πράγματα που δυστυχώς δεν εισακούονται, τονίζει ότι θα επιμένει σ' αυτά που προτείνει. "Να θυμίσω", λέει, ότι "ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε φτιάξει, προκειμένου να αναβαθμίσει τις Δασικές Υπηρεσίες, τη Γενική Γραμματεία Δασών και έτσι πράγματι τις αναβάθμισε... Όταν το '98 άλλαξε το δόγμα και η στρατηγική αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αφέθηκαν στην τύχη τους οι Δασικές Υπηρεσίες, απορφανίστηκαν από προσωπικό, δεν γίνονταν προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, δεν ελήφθη καμία μέριμνα για τον εξοπλισμό των Δασικών Υπηρεσιών και των Δασαρχείων, δεν, δεν, δεν... Κι έχουμε αυτό το φαινόμενο που έχουμε σήμερα".

 

Το θέμα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

Τέλος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου δηλώνει ότι "στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, εντός των προσεχών ημερών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδος, έχω εισηγηθεί να έρθει το θέμα προς συζήτηση. Με αφορμή και την έναρξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει κάθε Μάιο αλλά και τις τελευταίες πυρκαγιές, επαναφέρω το ζήτημα. Υπάρχει του 1991-92 το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων, και δεν εφαρμόστηκε τίποτα απ' αυτά...", καταλήγει ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.  

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο: Έσπασε ποταμός – Ορμητικοί χείμαρροι μπήκαν στην πόλη
Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί - Πάνω από 80 πόντους τα ορμητικά νερά - Το 80% της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι
Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο: Έσπασε ποταμός – Ορμητικοί χείμαρροι μπήκαν στην πόλη