Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει ο Κανονισμός Καθαριότητας στο δήμο Παύλου Μελά

Με δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τους δημότες του δήμου - Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε

Στην αναμόρφωση του Κανονισμού Καθαριότητας – Διαχείρισης Αποβλήτων προχωρά ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη βελτίωση διαχείρισης των απορριμμάτων και τη μείωση του κόστους και του όγκου των απορριμμάτων. Μάλιστα, η αλλαγή του κανονισμού θα γίνει σε συνεργασία με τους δημότες, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που γίνεται από το δήμο Παύλου Μελά για το θέμα. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι πολίτες καλούνται «να συμμετέχουν, να προτείνουν και να συνδιαμορφώσουν με τη Δημοτική Αρχή και τον υπηρεσιακό μηχανισμό του δήμου Παύλου Μελά, το περιεχόμενο του νέου κανονισμού καθαριότητας έπειτα από μια δεκαετία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του δήμου Παύλου Μελά έχει ως εξής:

Ο Δήμος Παύλου Μελά και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου προχωρούν στην αναμόρφωση του Kανονισμού Kαθαριότητας – Διαχείρισης Αποβλήτων που πραγματοποιείται με γνώμονα την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, τη βελτίωση διαχείρισης των απορριμμάτων και τη μείωση του κόστους και του όγκου των απορριμμάτων. Παράλληλα, η δημιουργία ενός υγιούς αστικού περιβάλλοντος, έχει σκοπό να βελτιώσει την καθημερινότητα και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία του πολίτη που διαμένει και εργάζεται στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κανονισμός Καθαριότητας αλλάζει στο Δήμο Παύλου Μελά μετά από 10 χρόνια.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απευθύνει πρόσκληση στους κατοίκους τους δήμου Παύλου Μελά: «Μέσα από τη σελίδα του δήμου Παύλου Μελά www.pavlosmelas.gr και τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα συμμετοχικότητας πολιτών https://eparticipation.pavlosmelas.gr/ καλούνται οι πολίτες να συμμετέχουν, να προτείνουν και να συνδιαμορφώσουν με τη Δημοτική Αρχή και τον υπηρεσιακό μηχανισμό του δήμου Παύλου Μελά, το περιεχόμενο του νέου κανονισμού καθαριότητας έπειτα από μια δεκαετία. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας και οι υπάρχουσες υποδομές (κάδοι, στόλος οχημάτων κτλ) δεν θα είναι ποτέ σε επίπεδο που να ικανοποιούν επαρκώς τους πολίτες, αν δεν συμμετέχουμε όλοι στην υπόθεση της καθαριότητας της πόλης».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δημήτρη Αθάνατο «από τη μεριά της Διοίκησης καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των  απορριμμάτων, ενώ συνεχώς αναζητούνται νέοι τρόποι και μέθοδοι βελτίωσης της διαδικασίας αποκομιδής. Συγχρόνως, η υπηρεσία εκμεταλλεύεται όλη την υλικοτεχνική υποδομή και τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της (κάδους, απορριμματοφόρα κτλ), ώστε να διατηρεί την καθαριότητα και την ευταξία στις γειτονιές». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αθάνατο «η καθαριότητα της πόλης μας είναι υπόθεση όλων μας, διοίκησης, εργαζομένων του δήμου και πολιτών. Ο καθένας οφείλει να αναλογιστεί τις ευθύνες του στο βαθμό που του αναλογεί και οι πολίτες να συμβάλλουν από τη δική τους μεριά, ώστε να μην παρατηρούνται ανεύθυνες συμπεριφορές, όπως η αλόγιστη ρίψη απορριμμάτων (ιδιαιτέρως μπαζών και ογκωδών αντικειμένων), οι οποίες αφενός οδηγούν στην εκτροπή του προγραμματισμού αποκομιδής με συνέπειες τεχνικής και οικονομικής φύσεως αφετέρου, επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον».

Η συνεργασία του πολίτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου, Ελληνική Αστυνομία κλπ) και η συμμετοχή του στη διαμόρφωση και εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας για την εφαρμογή του.

Όλοι μπορούμε και απαιτείται να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη χάραξη πολιτικών που αφορούν στην καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα σε έναν τομέα που η οργάνωση και η παραγωγική δυνατότητά του, σχετίζεται άμεσα με την ατομική συμπεριφορά και ευθύνη.

Το κείμενο του κανονισμού τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από την 1η Ιουνίου, ώστε να αυξηθεί ο βαθµός συμμετοχής των πολιτών µέσω της ενημέρωσης – πληροφόρησης. Σημαντικότερος στόχος της διαβούλευσης είναι να ακουστούν μαζικά οι πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις γειτονιές τους και να κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις για τον περιορισμό και την εξάλειψη των προβλημάτων που πολλές φορές έχουν εντοπιστεί εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, έως την τελική διαμόρφωση και έγκριση του νέου Κανονισμού, απαρτίζεται κυρίως από τρία στάδια:

• Το πρώτο στάδιο αφορά την ενημέρωση των πολιτών με τη διαδικασίας της Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης και την υποβολή προτάσεων από μέρους των πολιτών για χρονικό διάστημα 30 ημερών,

• Tο δεύτερο στάδιο αφορά την επεξεργασία των προτάσεων αυτών από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και ακολουθεί

• Tο τρίτο μέρος, της υποβολής της τελικής πρότασης στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου προς ψήφιση.

Παρακάτω παρατίθεται προσχέδιο του νέου Κανονισμού Καθαριότητας – Διαχείρισης Αποβλήτων και παρακαλούμε πολίτες, συλλόγους, οργανώσεις και φορείς της πόλης να διατυπώσουν τις απόψεις τους ώστε να διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ τη νέα φυσιογνωμία και το νέο περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Δήμου Παύλου Μελά.

Διευκρινίζουμε στους πολίτες ότι το παρόν περιεχόμενο της πλατφόρμας https://eparticipation.pavlosmelas.gr/ περιλαμβάνει ενδεικτικά παραδείγματα για μια πρώτη περιήγηση και όχι πραγματικές περιπτώσεις.

Από την Τρίτη 1 Ιουνίου, οι επισκέπτες θα μπορούν με κωδικούς   TAXISNET να συμμετέχουν συντεταγμένα σε διαβουλεύσεις, δημοσκοπήσεις, ψηφοφορίες, προτάσεις και απαντήσεις σε ερωτηματολόγια  δίνοντας τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να διαπιστώσουν και να λάβουν υπόψη τους την άποψη των πολιτών κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων πολιτικών και έργων. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους και στο [email protected]

H νέα Διαδικτυακή Εφαρμογή Ανώνυμης Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας, θα υλοποιηθεί με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών blockchain διασφαλίζοντας την ανώνυμη συμμετοχή των χρηστών και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου έργου ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη και βελτίωση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας υπηρεσιών ΤΠΕ» από την ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε.Ε. και τη  Διεύθυνση Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του Δήμου Παύλου Μελά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
Θα λαμβάνουν μηνιαίως και για εννέα μήνες ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που, σήμερα, ανέρχεται στα 830 ευρώ
Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες