Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Με νέα όψη από σήμερα ο Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Γέμισαν και πάλι οι λίμνες, μετά την ολοκλήρωση των έργων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μια νέα, αναβαθμισμένη, εικόνα αντικρίζουν από σήμερα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στον Κήπο του Νερού στη Νέα Παραλία, καθώς ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις ανάπλασης και ο χώρος αποδίδεται και πάλι στο κοινό και μάλιστα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Οι λίμνες που τους προηγούμενους μήνες είχαν αδειάσει για να γίνουν τα έργα, αναμένεται μέχρι σήμερα το πρωί να είναι και πάλι γεμάτες νερό, μετά τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και αδιαβροχοποίησης.

Τοποθετήθηκαν νέα φυτά και επανατοποθετούνται σταδιακά τα ψάρια, ενώ μπήκε φωτισμός με led που δίνει στο σημείο μια εντελώς διαφορετική όψη τη νύχτα.

«Για την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος η σημερινή ημέρα είναι η πιο σημαντική της χρονιάς. Γι αυτό το λόγο επιλέξαμε να παραδώσουμε σήμερα στους πολίτες τον Κήπο του Νερού, ένα εμβληματικό πλέον έργο που όλοι το περιμένουν», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτης Δημητριάδης, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης». «Είχα πει ότι θα παραδοθεί πολύ καλύτερος από ότι ήταν και αυτό θα κάνουμε», όπως λέει.

Υπογραμμίζει ότι τα έργα έχουν γίνει με αυτεπιστασία, με τις ίδιες δυνάμεις του δήμου δηλαδή, ενώ πολύ μεγάλο μέρος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στα έργα ήταν μέσω δωρεάς από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και κατά συνέπεια «δεν επιβαρύνθηκαν οι δημότες της Θεσσαλονίκης με επιπλέον κόστος και εξοικονομήθηκαν αρκετές χιλιάδες ευρώ», που θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση κάποιου άλλου μέρους της πόλης.

Αναλυτικότερα, το προηγούμενο διάστημα καθαρίστηκε η λάσπη από τις λίμνες, απομακρύνθηκαν παλιά υλικά που από την επιφάνεια είχαν μετατοπιστεί στον πυθμένα των λιμνών, έγινε αδιαβροχοποίηση των λιμνών για να μην υπάρχουν απώλειες, καθαρίστηκαν όλες οι σωληνώσεις στο μηχανοστάσιο, αντικαταστάθηκαν καμένες αντλίες και επισκευάστηκαν αυτές που λειτουργούσαν ακόμη, οι οποίες ήταν ένα 20%. Γαλβανίστηκε ο μεταλλικός σκελετός για να μην υπάρχει διάβρωση από το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά στη θάλασσα, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και στο φωτισμό. Ταινίες led τοποθετήθηκαν κάτω από τζάμια φωτίζοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας «δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τον κήπο το βράδυ, σε συνδυασμό και με τα άλλα φωτιστικά μέσα που υπάρχουν», όπως λέει ο κ. Δημητριάδης.

Τοποθετήθηκαν τα καινούρια φυτά σύμφωνα με την μελέτη που υπήρχε, τα οποία είναι νούφαρα και άλλα υδρόφιλα και υδρόβια φυτά, ενώ στο νερό έχουν μπει και τα βακτήρια που απαιτούνται για την επιβίωση των ψαριών στο νέο περιβάλλον. Σε πρώτη φάση θα μπουν 45 ψάρια και μετά ανά εβδομάδα θα τοποθετούνται 30-40 επιπλέον τη φορά, τα οποία τώρα βρίσκονται σε ειδικά ενυδρεία. Επίσης μπήκε σύστημα εξαερισμού του νερού, που δεν υπήρχε καν στη μελέτη, όπως λέει ο κ. Δημητριάδης και παράλληλα αφαιρέθηκε το άσπρο χαλίκι και έχει τοποθετηθεί μαύρο βότσαλο «το οποίο δίνει μια εντελώς διαφορετική όψη στον κήπο του νερού».

Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις έγιναν ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την πτώση της στάθμης των υδάτων, λόγω διαρροών, ενώ παράλληλα είχε παρατηρηθεί και ύπαρξη ιζήματος στον πυθμένα.

Παράλληλα, σήμερα θα παραδοθεί και το πάρκο της Ανθέων στη συμβολή των οδών Παπανδρέου και Κάλλας, το οποίο έχει αναβαθμιστεί με δωρεά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.  Όπως λέει ο κ. Δημητριάδης στο πάρκο έχει τοποθετηθεί ήδη ένας πίνακας Led που δείχνει κάθε μέρα τα στοιχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ