ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Η ομάδα ευταξίας που συστάθηκε στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και ήδη γίνονται καταγραφές και αναφορές καθημερινά για σημεία όπου υπάρχουν ογκώδη, ενώ έχουν γίνει και συστάσεις ώστε όσοι τα άφησαν εκεί να τα μαζέψουν. Για βελτίωση της κατάστασης κάθε μέρα που περνάει, κάνει λόγο μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Ζεϊμπέκης.
Όπως λέει, ήδη η ομάδα έχει εντοπίσει άτομα που έχουν εναποθέσει μπάζα και ογκώδη έξω από τους κάδους και τους καλεί να τα μαζέψουν και όπως φαίνεται ανταποκρίνονται. «Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε έτσι πιθανόν να μη χρειαστούν και τα πρόστιμα», επισημαίνει ο κ. Ζεϊμπέκης. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα που αποτελείται από υπαλλήλους του δήμου δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά εάν γίνει σύσταση σε κάποιον να μαζέψει τα μπάζα που έχει κατεβάσει και δεν το κάνει, τότε μπορούν να καλέσουν τη δημοτική αστυνομία. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Ζεϊμπέκης, όσοι έχουν εντοπιστεί τα μαζεύουν μετά τη σύσταση.
Τα 14 μέλη που απαρτίζουν την ομάδα, σε πρώτη φάση με μηχανάκια περιπολούν σε όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, ώστε να επιβλέπουν ζητήματα που αφορούν από προβλήματα με ογκώδη απορρίμματα ή κάδους και καλαθάκια μέχρι θέματα που σχετίζονται με εγκαταλειμμένα οχήματα.
Ήδη έχουν αρχίσει οι καταγραφές για εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δρόμους της πόλης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσής τους, οι οποίες μπορεί κάποιες φορές να είναι περίπλοκες, ανάλογα με το αν υπάρχουν ή όχι πινακίδες στα οχήματα.
Η διαδικασία για τα μηχανάκια θα ξεκινήσει από αυτά που θεωρούνται «σκελετοί» και μετά θα προχωρήσει σε όσα έχουν πινακίδες, καθώς στην τελευταία περίπτωση πρέπει να δοθεί πρώτα έγκριση από το υπουργείο συγκοινωνιών ή την αστυνομία, απαιτείται δηλαδή μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Ιδιαιτερότητες υπάρχουν και σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα, καθώς κάποιοι μπορεί να έχουν καταθέσει πινακίδες για 6 μήνες ή ένα χρόνο και ενώ υποχρεούνται να τα έχουν παρκαρισμένα σε ιδιωτικό χώρο, τα αφήνουν στο δρόμο.
Καθαρισμός σε οικόπεδα και στους Λαχανόκηπους
Παράλληλα, η διεύθυνση καθαριότητας του δήμου, εντοπίζει οικόπεδα που έχουν μετατραπεί σε ανθυγιεινές εστίες και θα γίνουν και εκεί ενέργειες για τον καθαρισμό τους από σκουπίδια και μπάζα.» Έχουμε προγραμματίσει έναν καθαρισμό στο Ε΄Δημοτικό Διαμέρισμα, έχουμε εντοπίσει τα σημεία όπου υπάρχουν προβληματικά οικόπεδα», τόνισε ο κ. Ζεϊμπέκης. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για πάνω από 10 σημεία, ωστόσο πρέπει να αποσαφηνιστεί πόσα από αυτά είναι ιδιωτικά.
Στο μεταξύ, δράση καθαρισμού θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου και στους Λαχανόκηπους, ένα σημείο στη δυτική είσοδο της πόλης, το οποίο διαχρονικά μετατρέπεται σε «μπαζότοπο», καθώς ασυνείδητοι εξακολουθούν να απορρίπτουν μπάζα υποβαθμίζοντας την περιοχή.
Στο σημείο αυτό, κάτω από τη γέφυρα έχουν κατά καιρούς γίνει διάφορες επιχειρήσεις καθαρισμού ωστόσο μετά από λίγο καιρό οι απογοητευτικές εικόνες με παντός είδους σκουπίδια επιστρέφουν.
Η επιχείρηση καθαρισμού θα γίνει από εταιρία και συγκεκριμένα από την ΑΝΑΚΕΜ- Ανακύκλωση Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε.
Όπως λέει ο κ. Ζεϊμπέκης, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο σημείο που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.
Καθώς επιτήδειοι βρίσκουν διάφορους τρόπους για να αφήνουν εκεί μπάζα και σκουπίδια γίνονται ενέργειες προκειμένου με κάποιον τρόπο να μπορέσει να «κλείσει» ο χώρος ώστε να μην είναι εύκολο να ξαναγίνει εστία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προγραμματισμένη δράση στους Λαχανόκηπους θα περιλαμβάνει συλλογή και απομάκρυνση αποβλήτων εκσκαφών με προσμείξεις, τα οποία θα οδηγηθούν σε μονάδες επεξεργασίας - ανακύκλωσης προς διαχείριση. Στην περιοχή εντοπίζεται μπαζότοπος με απόβλητα κυρίως σε πλαστικούς σάκους, ενώ ο συνολικός όγκος των αποβλήτων εκτιμάται σε 10.000 κυβικά μέτρα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος ανάπτυξης της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. Άννα Μίχου είπε ότι «τα υλικά κατεδαφίσεων μπορούν να ανακυκλωθούν και να αξιοποιηθούν σε ποσοστό έως και 95%».
Στο μεταξύ, ο κ. Ζεϊμπέκης ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα και το δημοτικό συμβούλιο για έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τη διαχείριση ανεξέλεγκτων αποθέσεων υλικών άγνωστης προέλευσης. Αρμόδια για τέτοιες εστίες σε όλους τους δήμους είναι πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μετά από μια εισήγηση για κάποια εστία, θα πηγαίνει η πυροσβεστική και θα επιβλέπει την επικινδυνότητα και μετά καλείται η αποκεντρωμένη να βάλει συνεργεία να τα μαζέψουν και κατόπιν θα λαμβάνει τα χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως εξηγεί ο κ. Ζεϊμπέκης.