Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Επιθυμία Ελευθερίας»: Η Επανάσταση του 1821 «ζωντάνεψε» στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Προβολή οπτικοακουστικού υλικού με τίτλο «Επιθυμία Ελευθερίας» στο Βασιλικό Θέατρο

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου όπου παρακολούθησε προβολή, διάρκειας δεκαοκτώ λεπτών, με την ονομασία «Επιθυμία Ελευθερίας», στην πρόσοψη του Βασιλικού Θεάτρου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,όπως είχε προγραμματιστεί προβλήθηκε ταυτόχρονα, στις όψεις χαρακτηριστικών εμβληματικών κτιρίων, δεκαοκτώ πόλεων, με την τεχνική του projection mapping , μια οπτικοποιημένη αφήγηση του αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης τα οποία αναφέρονται σε αυτόν.

Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC TIE Lab).

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνονται ταυτόχρονες προβολές σε δεκαοκτώ εμβληματικά κτίρια, σε δεκαοκτώ πόλεις» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου και συνέχισε : «Σαράντα χαρισματικοί φοιτητές και τεχνικοί έφτιαξαν αυτό το πρόγραμμα».

Η πρόεδρος της επιτροπής Ελλάδα 2021, αναφερόμενη στο θέμα της προβολής, υπογράμμισε ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χειρόγραφα από πίνακες «αποκτούν κίνηση» και μέσα από τη σκηνοθεσία και από τη μουσική που είναι γραμμένη για το συγκεκριμένο θέαμα και πρόσθεσε:

«Θα θέλαμε να πάμε σε παραπάνω πόλεις αλλά δεν υπήρχαν περισσότεροι προτζέκτορες. Υμνεί την ιστορία μας, σε κάθε πόλη αφιερώνει και λίγα λεπτά στην ιστορία της πόλης. Ελπίζουμε, να γίνει μια αρχή η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η τεχνολογία να μας πηγαίνουν και σε άλλα επίπεδα».

vasiliko1.jpg
vasiliko2.jpg
aggelopoulou.jpg

Στην προβολή στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Δημήτρης Κούβελας και Σάββας Αναστασιάδης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη,, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Μαρία Αντώνιου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η πρόεδρος του Καυτανζογλείου Σταδίου Καλυψώ Γούλα, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας , κ.α.

Οι πόλεις, στις οποίες είχε προγραμματιστεί, ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη, η συγκεκριμένη δράση, είναι στην Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), στην Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία),στο Ηράκλειο (κτίριο Περιφέρειας Κρήτης), στα Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), στην Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι - Κέντρο Τέχνης), στην Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), στη Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), στη Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), στο Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), στη Νάουσα (Δημαρχείο), Ναύπλιο (Δημαρχείο), στον Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), στη Ρόδο (Δημαρχείο), στη Σύρο (Θέατρο Απόλλων), στην Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), στα Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και στη Χίος (Τείχος του Κάστρου - Porta Maggiore).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

argiros-sinaylia
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συναυλία με τον Αργυρό στη Νέα Παραλία - Ελεύθερη είσοδος
Η ΤΕΧΑΝ διοργανώνει μία μεγάλη συναυλία με τον Κωνσταντίνο Αργυρό την Τετάρτη 4/10 καλώντας τους δημότες να ανακυκλώσουν και να κερδίσουν μοναδικά...
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συναυλία με τον Αργυρό στη Νέα Παραλία - Ελεύθερη είσοδος