Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Η εντυπωσιακή μείωση σε ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Τη σαφή εικόνα μείωσης των κρουσμάτων δίνουν στο TyposThes.gr οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, Παύλου Μελά, Δ. Δεμουρτζίδης, Ωραιοκάστρου, Π. Τσακίρης, Καλαμαριάς, Γ. Δαρδαμανέλης και Δέλτα, Γ. Ιωαννίδης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Ραγδαία φαίνεται να είναι η πτώση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε αρκετούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", έξη δήμαρχοι, τα κρούσματα τείνουν μειούμενα στις περιοχές ευθύνης τους, πράγμα που τους κάνει όπως είναι φυσικό, ιδιαίτερα αισιόδοξους, ότι έχουμε μπροστά μας ένα ήπιο καλοκαίρι από πλευράς κορονωϊού. Εκφράζουν ωστόσο μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το τί μέλλει γενέσθαι από το φθινόπωρο και μετά, οπότε σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς οι ρυθμοί είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικοί, μιας και ο κόσμος προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα θέλοντας να "οπλιστεί" απέναντι στον κορωνοϊό.       

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας 

"Η εικόνα που έχω για το Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι αυτή που δίνεται κάθε Δευτέρα από την Πολιτική Προστασία", λέει στον "Τ.Θ.", ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Κάθε Δευτέρα μας λέει στέλνουν ένα ραπόρτο για τα ενεργά κρούσματα. Έτσι, "τη Δευτέρα 7 Ιουνίου είχαμε ενεργά κρούσματα 533 και σε νοσηλεία 113, ενώ τη Δευτέρα 14 Ιουνίου είχαμε ενεργά κρούσματα 359 και σε νοσηλεία 80. Περίπου δηλαδή 25% κάτω", μας λέει ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται συνέχεια. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, λέει ότι "η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, είναι τρίτη σε εμβολιασμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά την Θεσπρωτία και την Καστοριά. Στα νησιά έστειλαν εμβόλια και εμβολιάστηκαν όλοι". Ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι "πηγαίνουμε καλά ως δήμος" και αισιοδοξεί. "Από την άλλη πλευρά", καταλήγει, "θα πρέπει πάντα να φοράμε τις μάσκες και να παίρνουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Βλέπω", λέει, "ότι ο κόσμος φοράει μάσκες, προσέχει γενικότερα...".

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου

"Οι εμβολιασμοί πηγαίνουν κανονικά", μας λέει ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. "Δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και είμαστε, μέχρι και την Κυριακή που μας πέρασε, στα 23 εβδομαδιαία κρούσματα (σ.σ. σε έναν πληθυσμό 55.000 κατοίκων). Τέσσερα ή πέντε κρούσματα στα νοσοκομεία και 18-19 στα σπίτια. Κάθε μέρα", τονίζει ο Δήμαρχος, "συνεχίζονται τα test covid και τα Rapid test που γίνονται από το ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Δήμο μας, στους Αμπελόκηπους στη Μενεμένη και στο Δενδροπόταμο", καταλήγει.   

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μας λέει ότι "τα κρούσματα ολοένα και μειώνονται στο δήμο του. Αυτή την βδομάδα ήταν 31 από 60, υπάρχει μια πτώση της τάξεως του 50%, ενώ 8 είναι οι νοσηλευόμενοι και 20 περίπου αυτοί που είναι σε καραντίνα (σ.σ. σε ένα δήμο με πληθυσμό 100.000 κατοίκων με τη ν απογραφή του 2011). Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, "υπάρχει μια καλή ροή σε όλες τις ΤΟΜΥ", επισημαίνει ο Δήμαρχος, "είναι στον μέσο όρο της χώρας. Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν ραντεβού συνέχεια, δεν ξέρω σε τί ποσοστό έχει εμβολιαστεί ο κόσμος", μας λέει, "αλλά νομίζω πάει καλά. Αισιοδοξώ ότι πάμε καλά", τονίζει. "Χάσαμε πολύ κόσμο και σε στενό οικογενειακό κύκλο και υπάρχει μεγάλη πίκρα όταν χάνεις ιδιαίτερα δικούς σου ανθρώπους", υπογραμμίζει ο κ. Δεμουρτζίδης, τονίζοντας καταληκτικά ότι "έχουμε δει κόσμο να υποφέρει και να περνάει δύσκολα...".   

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης

"Από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τώρα έχουμε μια σταθερή πορεία. Σε σχέση με το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τα στοιχεί που έδινε ο ΕΟΔΥ, ήταν πάντα μειωμένα για το δήμος μας", λέει στον "Τ.Θ.", ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης. "Την τελευταία μάλιστα εβδομάδα", συνεχίζει, "έχουμε σύνολο ενεργών κρουσμάτων 26, σε νοσηλεία 7 και σε απομόνωση κατ' οίκον 19. Τείνουν μειούμενα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες", τονίζει χαρακτηριστικά. Λέει ακόμα ότι σε έναν πληθυσμό περίπου 40.000 κατοίκων, δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 100 κρούσματα κορωνοϊού. Τέλος για το ζήτημα των εμβολιασμών λέει ότι με πρωτοβουλίες του Δήμου, το ένα εμβολιαστικό κέντρο έγιναν δύο, και κατά συνέπεια "τρέχουν" κανονικά οι εμβολιασμοί και εξυπηρετούνται άμεσα οι δημότες του. "Υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά...", τονίζει ο κ. Τσακίρης.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, μας λέει ότι "έχουν μειωθεί αρκετά τα κρούσματα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε υπάρξει και σε τριψήφιο αριθμό, αλλά τώρα φαίνεται ότι μειώνονται. Είναι περίπου στα 30 αυτή τη στιγμή, ενώ είχαμε φτάσει και σε σημείο που ήταν στα 130. Είναι στο 1/4 από ότι ήταν πριν λίγο καιρό. Φαίνεται ότι είναι σε μία πτωτική πορεία ευτυχώς", τονίζει ο Δήμαρχος Καλαμαριάς. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, μας λέει ότι "είναι σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, δηλαδή προχωρούν κανονικά και έχουμε συνεχώς τα Rapid test που γίνονται στην πλατεία της Καλαμαριάς. Δηλαδή ο ΕΟΔΥ είναι καθημερινά στην πλατεία και τα πραγματοποιεί, από Δευτέρα ως Παρασκευή". Ο κόσμος ανταποκρίνεται λέει ο Δήμαρχος, πηγαίνει για τον εμβολιασμό του στα εμβολιαστικά κέντρα και υπάρχει αισιοδοξία ότι "θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, αναμενόμενο βέβαια ότι θα ήμασταν προς το καλύτερο", τονίζει. "Να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση προς το φθινόπωρο, μήπως ξαναοδηγηθούμε σε τέτοιες άσχημες καταστάσεις..", καταλήγει ο κ. Δαρδαμανέλης

Ο Δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης

"Οι εμβολιασμοί πάνε καλά, αλλά με το οικισμό Αγία Σοφία των Ρομά έχω ένα θέμα που δεν εμβολιάζονται, αλλά αυτό είναι μια στάση ζωής...", μας λέει ο Δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης. "Τα κρούσματα είναι μειωμένα", λέει, "κάθε εβδομάδα είμαστε και προς τα κάτω. Έχουμε γύρω στα 40 κρούσματα, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, πέσαμε στα μισά. Έχουμε πτώση συνεχώς", τονίζει. "Κάνουμε ένα ή δύο τεστ σε 9 κοινότητες εναλλάξ. Κάθε εβδομάδα γίνονται και δύο Rapid test σε δύο κοινότητες, οπότε παρακολουθώ την κατάσταση και από αυτή την πλευρά. Τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά... Μακάρι δηλαδή να πάνε έτσι και να έχουμε συνεχή πτωτική πορεία". Ο κ. Ιωαννίδης επισημαίνει το γεγονός ότι στην περιοχή δεν είναι μόνον ο πληθυσμός των 48.000 περίπου κατοίκων,  σύμφωνα με την προηγούμενη απογραφή. "Πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας", μας λέει, "ότι έχουμε και 100 χιλιάδες εργαζόμενους σε 1.250 μονάδες. Δεν είναι δηλαδή το πληθυσμιακό κριτήριο του τί γίνεται στο Δήμο μας. Είναι και τα εργοστάσια, είναι η Βιομηχανική Περιοχή, τα Πετρέλαια, το Καλοχώρι, κλπ...", υπογραμμίζει ο κ. Ιωαννίδης.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ