Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Τζιτζικώστα - Δήμα για την ανάπτυξη της καινοτομίας

Στο επίκεντρο ThessIntec, ενίσχυση της συνεργασίας με το CERN, Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Δήμο Ωραιοκάστρου, έκθεση Beyond 4th και κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις

Τα έργα και οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών στην Κεντρική Μακεδονία ήταν το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Δήμας συζήτησαν για μια σειρά από θέματα ανάπτυξης της καινοτομίας, όπως το ThessIntec, η ενίσχυση της συνεργασίας με το CERN, το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Δήμο Ωραιοκάστρου, η έκθεση Beyond 4th και τα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «κεντρικός στόχος της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να αναδείξουμε ως τρίτο βασικό πυλώνα της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής την καινοτομία, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, μετά τον πρωτογενή τομέα – μεταποίηση και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει μια σειρά από συνέργειες με την Πολιτεία και ήδη έχουμε στηρίξει το στόχο μας στην πράξη κι όχι στα λόγια, αφού έχουμε κατευθύνει για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ενώ σχεδιάζουμε ήδη να κατευθύνουμε αντίστοιχους πόρους και στη νέα προγραμματική περίοδο».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη δημιουργία του ThessIntec ως «πρόκληση» για την Κεντρική Μακεδονία: «Το ThessIntec έχει μπει πλέον για τα καλά στη φάση υλοποίησής του, καθώς εκτός από τη στήριξη όλων των τοπικών φορέων και η Κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο Χρίστος Δήμας με την αποφασιστικότητά του, έχει υποστηρίξει εμπράκτως το εγχείρημα, με νομοθετικές πρωτοβουλίες και με ενίσχυσή του. Το ίδιο πλέον πρέπει να γίνει τώρα κι από τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θα παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο τεχνολογικό πάρκο, που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως «η Περιφέρεια είναι ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που εδώ και χρόνια έχει συνάψει σχέσεις συνεργασίας με το CERN. Έχουμε ήδη δρομολογήσει, μαζί με την Τεχνόπολη, την αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής, καθώς η Ελλάδα γίνεται επιτέλους τακτικό μέλος του CERN και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη δημιουργία δομής του CERN στην περιοχή μας».

Επίσης συζητήθηκαν τα ζητήματα ενίσχυσης του ΕΚΕΤΑ, του NOISIS, αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων, όπου η Κεντρική Μακεδονία κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις πανελλαδικά σε αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων, όπως και των προοπτικών του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντική η έκθεση Beyond 4th, που θα γίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Οκτώβριο, διότι θα αποτελέσει θεσμό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι μια έκθεση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, στην οποία ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύουμε πολλά και ήταν ένας από τους λόγους της επίσκεψής μου πριν από ενάμιση χρόνο στη Silicon Valley. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε συμπράξεις μέσα από αυτή την έκθεση και πιστεύουμε ότι πέρα από τα οικονομικά οφέλη, η επένδυσή μας στην καινοτομία θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που αφορούν κυρίως σε νέους επιστήμονες με υψηλή κατάρτιση, οι οποίοι αδυνατώντας να βρουν εργασία στον τόπο μας φεύγουν στο εξωτερικό. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα ώστε να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι «η συνεργασία μας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα είναι άριστη. Για το ΕΚΕΤΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στηρίζουμε την αναβάθμιση των υποδομών του, όπως και όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας. Υποδομές που θα δημιουργηθούν εντός του ThessIntec. Αντίστοιχες επενδύσεις θα γίνουν και στο NOISIS με την επέκταση των δραστηριοτήτων του. Ήδη έχουμε εγκρίνει για το NOISIS έκτακτη χρηματοδότηση 400.000 ευρώ, διότι τα οικονομικά του στηρίζονται στα εισιτήρια και μέσα στην πανδημία τα έσοδα μειώθηκαν διότι ήταν κλειστό. Για το παλιό Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Δήμο Ωραιοκάστρου, το οποίο παρά την πλούσια ιστορία του τις τελευταίες δυο δεκαετίες είναι κλειστό, συζητάμε με τον Περιφερειάρχη να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα πολύ σημαντικά ιστορικά τεχνολογικά εκθέματα ώστε να τα προβάλλουμε και να έχουμε ακόμη έναν σημαντικό πόλο έλξης για τη δυτική Θεσσαλονίκη, μέσα από την ανάδειξη της τεχνολογικής ιστορίας του τόπου μας. Το ThessIntec είναι μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία να γίνει ένας κόμβος καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας όχι μόνο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε δεσμευτεί ως Κυβέρνηση ότι ένα μεγάλο ποσό και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει την ανοικοδόμηση του ThessIntec. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε περάσει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που χρειάστηκαν και προχωράμε στις αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες και στόχος είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Περιφερειάρχη που στηρίζει αυτό το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή και καλώ όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το ThessIntec, διότι θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο για την περιοχή μελλοντικά. Συζητήσαμε με τον κ. Τζιτζικώστα και για τα επιπλέον κίνητρα που πρέπει να δώσουμε για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τη δημιουργία τεχνοβλαστών. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία έχει ένα πολύ ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας, όμως σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται πρέπει και η Πολιτεία να δώσει επιπλέον κίνητρα για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στη φετινή ΔΕΘ θα δοθούν τα πρώτα βραβεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέσω του Elevate Greece, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σύνδεσης με εταιρίες που έχουν παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας, πρόσβασης σε τραπεζικά προϊόντα που δεν είναι διαθέσιμα για όλες τις επιχειρήσεις κ.ά.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ