Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη - Εκδήλωση στο ΥΜΑΘ

Τα αποτελέσματα εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016 - Που στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Εκδήλωση με θέμα «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές», οργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 στον αίθριο χώρο του κτηρίου του Διοικητηρίου (ΥΜΑΘ), ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σκοπός της (κλειστής) εκδήλωσης ήταν να ενδυναμώσει την επικοινωνία μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες εφαρμογής των Αναπτυξιακών Νόμων (Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Επιχειρηματικοί Φορείς, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κλπ), να επισημάνει προβλήματα που απαιτούν στοχευμένες λύσεις και να προτείνει, μέσα από γόνιμο διάλογο, μέτρα και κατευθύνσεις που θα επιταχύνουν τις πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μίλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος νωρίτερα σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους είχε τονίσει:

Η ελληνική οικονομία θυμίζει συμπιεσμένο ελατήριο που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Σε αυτό συνηγορούν και οι φετινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι υπάρχουν αναθεωρήσεις με θετικό πρόσημο μέσα στο 2021 και διατηρούν σταθερή την πρόβλεψη της Ευρωπαικής Επιτροπής για ανάπτυξη 6% το 2022. Είναι φανερό ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα βοηθούν αποτελεσματικά στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας αφού με συγκεκριμένες πολιτικές ενθαρρύνονται επενδυτικές προσπάθειες, γίνεται καλύτερη συνεννόηση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και προωθείται φιλοεπιχειρηματικό πνεύμα σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη. Όπως είπε ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών ακριβώς αυτό τον ρόλο επιτελεί, διευκολύνοντας επενδυτικά σχέδια, τα οποία κατατίθενται στην αρμόδια επιτροπή. "Προσπαθούμε για την άμεση και αποτελεσματική διεκπεραίωση των επενδυτικών σχεδίων, διευρύνοντας τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου και των ιδιωτών επενδυτών", σημείωσε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «Η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, στην μετά την πανδημία εποχή» και τόνισε ότι «πέρα από τα 40 δις του ΕΣΠΑ- εξασφάλισε επιπλέον 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι έτοιμη να δρομολογήσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.».

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της εποχής που έρχεται», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών που αναφέρθηκε ειδικότερα στο «μείζονος σημασίας σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και τη δίκαιη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που -πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα- θα φέρει ακόμη περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι επιπλέον θέσεις εργασίας στην περιοχή θα φθάσουν τις 1.800».

Για τον ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι «καλείται να παίξει κομβικό ρόλο. Καθώς αφενός διατηρεί τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του, αφετέρου μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό παράγοντα  και επιταχυντή των μεγάλων έργων, προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

ymath-ekdilwsi0004.jpg

Για τα αποτελέσματα εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016 στη Μακεδονία και στη Θράκη, μίλησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΥΠΕΣ Μακεδονίας - Θράκης), κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης. Ενώ, στις Δράσεις ΥΜΑΘ στο Εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής (ΥΠΕΣ Μακεδονίας - Θράκης) κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.

ymath-ekdilwsi0001.jpg

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Ταχταλίδης, είπε ότι στον Ν. 3908/2011 έχουν κατατεθεί 314 επενδυτικά σχέδια και διευκρίνισε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 1,6 δισ. ευρώ, ενώ για τον Ν. 4399/2016 επισήμανε ότι «έχουν ήδη εγκριθεί 132 επενδυτικά σχέδια». Για τα είδη εγκεκριμένα σχέδια το budget είναι 900 εκατ. ευρώ. Όλα τα σχέδια αφορούν τη Μακεδονία και τη Θράκη. Καλύπτονται όλα τα πεδία της οικονομίας με εξαιρέσεις που αναφέρονται ρητά στο άρθρο 7 του νόμου 4399.

 

Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις και αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη Β. Ελλάδα, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον είναι συνεχές. Το βλέμμα στρέφεται πλέον προς την παραγωγή επιχειρηματικών σχεδίων με μεγαλύτερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. "Υποβοηθάμε σε μεταποιητικές βιομηχανίες, σε τουριστικές, ενώ έμφαση δίνεται και στην παραγωγή λογισμικού και στα Logistics", όπως είπε. Ενδιαφέρον υπάρχει και από τα Βαλκάνια αλλά κυρίως από την ντόπια αγορά. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την τουριστική βιομηχανία, νέες ξενοδοχειακές μονάδες, επεκτάσεις υφιστάμενων κλπ. 

Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο 3ο Βαλκανικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Ι.Βελλίδης, με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη στην μετα-Covid εποχή.

Επιπλέον, είπε ότι από την διεύθυνση επιχορηγούνται δράσεις πιστοποίησης φορέων για να αποκτήσουν προιόντα της Μακεδονίας και της Θράκης σήμανση ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Είπε ακόμη ότι μέσα από το εθνικό σκέλος, διοργανώνονται δράσεις και καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών σε θέματα που έχουν σχέση με την πράσινη ανάπτυξη. Οι άξονες είναι τρεις και γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για να πάμε σε μια πιο "καθαρή" μετακίνηση, στο να έχουν οι υποδομές ενεργειακό αποτύπωμα και να υπάρχει πράσινο αποτύπωμα στο τελικό παραγόμενο προϊόν.

Εξάλλου, δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί προγράμματα που σχετίζονται με την προώθηση των 58 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Έκανε γνωστό ότι προχθές ο κ. Καλαφάτης υπέγραψε πρόγραμμα με τον τίτλο Altrer Trip, που αφορά τον τουρισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με επικεφαλής εταίρο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τέλος, είπε ότι αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση "και προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε ένα πρόγραμμα σε σχέση με τη διαχειριστική αρχή του nterreg, που έχει σχέση με τη διάνοιξη του συνοριακού σημείου στον Λαιμό, στις Πρέσπες", ένα έργο σημαντικό τόσο στον οικονομικό όσο και στον τουριστικό τομέα. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καρπός που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό - 5 μόνο τη μέρα αρκούν
Eπιπλέον λόγους να συμπεριλάβουμε έναν αγαπημένο καρπό στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα παρουσιάζουν Ιάπωνες ερευνητές
Ο καρπός που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό - 5 μόνο τη μέρα αρκούν
Φιλιππίδης: Η ανατριχιαστική απολογία - Ρίχνει ευθύνες στις 3 γυναίκες
O Πέτρος Φιλιππίδης κάνει λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες, ενώ αναφέρεται με λεπτομέρειες τόσο στη γνωριμία του με καθεμία από τις τρεις γυναίκες και...
Φιλιππίδης: Η ανατριχιαστική απολογία - Ρίχνει ευθύνες στις 3 γυναίκες