Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα 4 νέα μέτρα που θα μας «φυλάξουν» από τον κορωνοϊό

maskes

Ανέβηκε επίπεδο η Χαλκιδική περνώντας και πάλι στο «πορτοκαλί»

Του Γιώργου Καλλίνη

Την ανάγκη για νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά της νέας μετάλλαξης και του τέταρτου κύματος της πανδημίας προτείνουν οι επιστήμονες, καθώς τις τελευταίες μέρες η αύξηση των κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλη.

«Είναι μία πάρα πολύ καλή στιγμή για να λάβουμε νέα μέτρα, με την έννοια ότι μπορούμε πριν ακόμη αυξηθεί ακόμη περισσότερο η διασπορά να δράσουμε αποφασιστικά με ήπια μέτρα και να την σταματήσουμε», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο TyposThes.

«Πρέπει να προτιμήσουμε καθαρά μέτρα, δηλαδή μέτρα και παρεμβάσεις που είναι ξεκάθαρα και δεν μπερδεύουν, που δεν προκαλούν σύγχυση, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για την εστίαση. Πάνω από όλα θα πρέπει να γίνεται ισχυρή επιδημιολογική παρατήρηση και παρεμβάσεις, πριν την αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές», σημειώνει ο καθηγητής και συμπληρώνει «όπως για παράδειγμα στην Χαλκιδική, η οποία έχει αρχίσει και μας ανησυχεί. Θα μπορούσε ο ΕΟΔΥ αλλά και οι αρχές να σπεύσουν στο σημείο που φαίνεται να παρουσιάζει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και να εφαρμοστούν άμεσα πιο αυστηροί έλεγχοι των μέτρων πρωτοκόλλου, αλλά και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να προσφέρει περισσότερα τεστ».

Τα μέτρα που προτείνει ο κ. Σαρηγιάννης για άμεση εφαρμογή είναι:

- οπωσδήποτε υποχρεωτική μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

-υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους και ταξιδιώτες

-μόνο καθισμένοι στην εστίαση και δυνατότητα μόνο για εξωτερικούς χώρους και

-τεστ κατά την πρώτη εβδομάδα παραμονής στους τουρίστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος σημειώνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν μία εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα και επήλθε από την μεγάλη χαλαρότητα πολιτών και Πολιτείας.

«Ήταν λάθος το μήνυμα που πέρασε στους πολίτες για την άρση της μάσκας. Μπορεί η κυβέρνηση ποτέ να μην το είπε, όμως στην πράξη οι πολίτες έλαβαν αυτό το μήνυμα, ίσως από επικοινωνιακό λάθος, με αποτέλεσμα κανείς να μην φοράει έξω στους δρόμους μάσκες», αναφέρει στο TyposThes και συμπληρώνει ότι «υπήρξε μεγάλη χαλαρότητα από τους πολίτες και την Πολιτεία στα μέτρα».

«Υπάρχει συναγερμός, είμαστε σε επιφυλακή και χρειάζεται επικαιροποίηση για τα μέτρα περιορισμού. Αρχικά, οι μάσκες θα πρέπει να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους και πρέπει να δούμε επιτέλους περισσότερους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Τέλος, είναι κομβικής σημασίας να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, είναι αδιανόητο να μην έχουν γίνει υποχρεωτικοί σε συγκεκριμένους εργασιακούς κλάδους», ολοκλήρωσε ο κ. Καπραβέλος.  

 

Ανέβηκε στο «πορτοκαλί» η Χαλκιδική

Τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χάρτης παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Η Χαλκιδική άλλαξε επίπεδο και πέρασε στο κίτρινο «επίπεδο 2» από το πράσινο «επίπεδο 1» που βρίσκονταν. Συνολικά:

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

- Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

- Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

 

Αύξηση 80% του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 παρατηρείται στις καθημερινές μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιικό φορτίο των λυμάτων στις 30 Ιουνίου μετρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών και από τις 2 Ιουνίου και μετά ανιχνεύεται καθημερινά σε ελαφρά υψηλότερο επίπεδο. Παραμένει ωστόσο στο εύρος της «πράσινης» απεικόνισης, που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με βάση τις ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ σε αντίστοιχες μετρήσεις της προηγούμενης περιόδου στα λύματα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 05/07 και της Τρίτης 06/07 είναι:

• Οριακά αυξημένη (47%)  σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως  προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 03/07 και της Κυριακής 04/07

• Αυξημένη (82%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 28/06 και Τρίτης 29/06

 «Παρατηρούμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση στο ιικό φορτίο των τελευταίων ημερών σε σχέση με προηγούμενες ημέρες. Στην πραγματικότητα η αύξηση άρχισε να διαφαίνεται από τις μετρήσεις της Παρασκευής 2/7», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς αν η αυξητική τάση των τελευταίων ημερών μπορεί να υποδηλώνει την αρχή μιας επιδημιολογικής έξαρσης σχετιζόμενης και με την προοδευτική διασπορά στην κοινότητα της άκρως μεταδοτικής «ινδικής» μετάλλαξης «Δέλτα» ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα αλλά οι τελευταίες μετρήσεις αποτελούν σίγουρα μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί αν σε αυτή τη φάση δεν τηρηθούν τα ελάχιστα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας ή δεν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που διέπουν τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

«Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών πρέπει να μας ανησυχήσουν χωρίς να μας τρομάξουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την «ανάγνωση» της αυξητικής τάσης ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ