Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παραλιακό μέτωπο: Το πρότζεκτ που θα δώσει νέα ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη

Τα επόμενα βήματα για «το πιο σημαντικό έργο της επόμενης 10ετίας»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η ενοποίηση τα»υ παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι, θα είναι το πιο σημαντικό έργο που θα κάνουμε για την επόμενη 10ετία στην πόλη, τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας.

«Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ποδηλατόδρομο μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, με αντίστοιχους πεζοδρόμους , χώρους αναψυχής και πολιτισμού, ενώ θα δημιουργηθούν δυο μεγάλα πάρκα, ένα ανατολικά και ένα δυτικά», όπως αναφέρει. Επίσης θα εξυγιάνει  περιοχές που αυτήν την στιγμή είναι αρρύθμιστες πολεοδομικά και ανεκμετάλλευτες, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, ενώ θα δημιουργήσει νέα τοπόσημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει πόλο έλξης και επισκεπτών και τουριστών, πέρα από την επισκεψιμότητα που θα έχει από τους ίδιους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο έργο θα δώσει νέα ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Τα επόμενα βήματα

Η Μελέτη του Ειδικού Χωρικού του παραλιακού μετώπου έχει εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και έχει πάει στη Διεύθυνση Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος προκειμένου να πάρει έγκριση και από εκεί. Κατόπιν θα πάει στη διεύθυνση Περιβάλλοντος του ίδιου υπουργείου, για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης.

Μετά το τέλος της διαβούλευσης θα γίνει μια επεξεργασία στις προτάσεις και θα πρέπει να περάσει πάλι από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του υπουργείου, ώστε να πάρει μετά το δρόμο για Προεδρικό Διάταγμα. Θα προηγηθεί έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μπίλλια με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022.

Όλες οι περιοχές που περιλαμβάνει η παρέμβαση είναι αρρύθμιστες πολεοδομικά σε μεγάλο βαθμό και γι αυτό είναι απαραίτητο το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να εκπονηθούν οι μελέτες και κατόπιν να υλοποιηθούν τα έργα, όπως τονίζει.

Σε ότι αφορά τα τοπόσημα που θα δημιουργηθούν, αυτά θα καθοριστούν μέσα από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν.

Προς δημιουργία Φορέα Υλοποίησης  

Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια είναι να δημιουργηθεί ένας Φορέας Υλοποίησης του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου, που θα αναλάβει να «τρέξει» τα έργα, ώστε να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, να βρεθούν χρηματοδοτήσεις για να μπορέσει να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός που θα υπηρετείται μέσα από τις μελέτες που θα υποβληθούν από κοινού για όλους τους δήμους που έχουν «πρόσωπο» στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, στην νέα προγραμματική περίοδο θα προβλέπεται ένα μεγάλο ποσό για χρηματοδότηση του έργου του παραλιακού μετώπου.

Πάντως με τον κ. Μπίλλια, το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό σκέλος και να εκπονηθούν και μελέτες. «Από εκεί και πέρα νομίζω το πιο εύκολο θα είναι η χρηματοδότηση», όπως σημειώνει, καθώς για αστικές αναπλάσεις μείζονος σημασίας υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει.

Σε ότι αφορά τις δυσκολίες, ο ίδιος αναφέρει ότι πέραν των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση και συναίνεση από φορείς του δημοσίου που έχουν ακίνητα σε όλη αυτήν την περιοχή μήκους 40 χλμ, όπως είναι τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΓΑΙΑΟΣΕ. «Είμαστε ήδη σε συνεννόηση μαζί τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σύμφωνη γνώμη τους για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Με τους δήμους «υπάρχει πλήρης συνεννόηση και ομοφωνία», λέει ο κ. Μπίλλιας, επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως στο φορέα θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι. Ό,τι σχεδιάζουμε θα είναι από κοινού με τους δημάρχους γιατί αυτό το έργο αφορά κυρίως τις τοπικές κοινωνίες, τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ