Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συναντήσεις Πέτσα με τους δημάρχους Κορδελιού - Ευόσμου και Δέλτα

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος

Η αναπτυξιακή προοπτική του δήμου Δέλτα και οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται να γίνουν ώστε να αλλάξει οριστικά σελίδα ο δήμος συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στο δημαρχείο και τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη. 

Ο κ Ιωαννίδης ενημέρωσε τον κ Πέτσα για τις ιδιαιτερότητες του δήμου Δέλτα που όπως είπε αποτελεί μια περιοχή με πολλά προβλήματα αλλά και πολλές ευκαιρίες. Είναι, όπως είπε ο κ Ιωαννίδης, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας με περισσότερες από 1250 βιομηχανίες που παράγουν το 15% του ΑΕΠ της χώρας. 

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής με σειρά μόνιμων παρεμβάσεων προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες των αγροτών αλλά και το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων από ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι συχνά στην περιοχή. 
«Είμαστε μια περιοχή με πολλές αδυναμίες και αρκετά προβλήματα που χρειάζεται να επιλύσουμε για να ζούμε με ασφάλεια και να αποκτήσουμε ποιότητα ζωής, κάτι που οι δημότες της περιοχής μας στερούνται. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρώσουμε μελέτες σημαντικών έργων και να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την υλοποίηση τους» τόνισε ο κ Ιωαννίδης και ευχαρίστησε τον κ Πέτσα για τη συμβολή του να ενταχθούν έργα πνοής στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα. Ο κ Ιωαννίδης  εξέφρασε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα το  τοπικό χωρικό σχέδιο στο Καλοχώρι και να κατασκευαστούν επιπλέον έργα υποδομής τόσο στην άτυπη βιομηχανική ζώνη, στην οποία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις χωρίς υποδομές καθώς και σε όλη την κοινότητα  που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. 

dimarhos_ypoyrgos.jpg


«Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε ώστε να κάνουμε τα μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα. Επισκέπτομαι και εγώ με την σειρά μου τον τόπο σας, για να δείξουμε ουσιαστικά ότι βρισκόμαστε δίπλα σας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Σε ότι αφορά τις υποδομές συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης και νέων μελετών σε αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδότησης με τον κ Πέτσα να ανταποκρίνεται θετικά. «Έχουμε πλέον σημαντικά αναπτυξιακά́ εργαλεία τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε. Εσείς έχετε ήδη υποβάλει προτάσεις και είναι δική μας δουλειά να προχωρήσουμε με τις εντάξεις ώστε να έχετε αρκετό́ χρόνο για να προχωρήσετε στην εκτέλεση των έργων προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης της περιοχής» τόνισε ο κ Πέτσας ενώ υπογράμμισε τη δυνατότητα ένταξης και άλλων μεμονωμένων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. 


Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου με βασικό θέμα τους εμβολιασμούς, που ήταν και η αφορμή της επίσκεψης του κ Πέτσα στον δήμο Δέλτα.
Ο δήμαρχος Δέλτα υπογράμμισε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στο δήμο είναι πολύ καλά με τον μέσο όρο των συμμετεχόντων να ξεπερνά το 75% . Μάλιστα ο κ Ιωαννίδης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το κέντρο υγείας Χαλάστρας και με αλλά εμβόλια εκτός από το Astra Zeneca που όπως είπε προκαλεί δισταγμό στους πολίτες. 

Ο κ Πέτσας ζήτησε τη συνεργασία της διοίκησης του Δήμου για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κίνησης. Ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην πληροφόρηση των πολιτών βάζοντας σε αυτήν την προσπάθεια το ιατρικό δυναμικό του δήμου και τα μέσα ενημέρωσης τόσο του δήμου όσο και της ευρύτερη περιοχής.

Στη συνάντηση με  τον αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών στο δημαρχείο έδωσαν το παρόν και συμμετείχαν στις συζητήσεις, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δέλτα Κωνσταντίνος Λουμπούτης, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Γλώσσης, διοικητικών υπηρεσιών Χρύσα Γεωργιάδου, Χαλάστρας Αχιλλέας Χαντές ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Σπύρος Σταματάκης, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ Θοδωρής Βαλάρης και Αντώνης Αντωνιάδης καθώς και τοπικοί σύμβουλοι. 
 

Στη σύσκεψη στο συνεδριακό κέντρο συμμετείχαν επίσης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και δημόσιας Υγείας Βούλα Ελευθεριάδου ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Φάνης Αλμπάνης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης Μίμης Φωτόπουλος,  πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων,  ο πρόεδρος της ΣΕΒΙΠΕΘ Αναστάσιος Πολυζωίδης και μέλη του συνδέσμου, ο πρόεδρος του συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου Θόδωρος Δημητριάδης, και μέλη του συλλόγου, εκπρόσωπος της άτυπης βιομηχανικής ζώνης Καλοχωρίου, εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ, εκπρόσωπος πολιτιστικού συλλόγου Χαλάστρας και εκπρόσωπος του πολιτιστικού χορευτικού συλλόγου Ιωνίας. 

Επίσκεψη στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου

Ζητήματα που άπτονται στη δρομολόγηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, οι προτεραιότητες αλλά και οι ιδιαίτερες ανάγκες σε υποδομές που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στο Δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου.

214875040_3357757631118327_3570703784768487760_n.jpg

Κατά τη συνάντηση – που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αν. Υπουργού στη Θεσσαλονίκη για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και στην οποία παρέστη και ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης - ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός και οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Σωτηράκης και Κώστας Αμανατιάδης, έθεσαν στον κ. Πέτσα μια σειρά από θέματα που αφορούν στα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών Δήμου, καθώς και τις βασικές ανάγκες σε έργα και παρεμβάσεις, ζητώντας τη στήριξη της κυβέρνησης, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα.

Την ατζέντα της συνάντησης απασχόλησε η αναγκαιότητα άμεσης έγκρισης του πακέτου προτάσεων για έργα που υπέβαλε ο Δήμος, ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ ειδική αναφορά έγινε στην υλοποίηση του μακρόπνοου προγράμματος αστικής αναζωογόνησης, για το οποίο ο κ. Πέτσας τόνισε πως θα επιδιώξει να εγκριθεί εντός του 2021.

Στο κεφάλαιο των μεγάλων έργων - και σε συνέχεια των επαφών που είχε η δημοτική αρχή στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο - συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ολοκλήρωσης του σταδίου άνωθεν του Περιφερειακού, έργο που όπως διαβεβαίωσε ο Αν. Υπουργός - μόλις επικαιροποιηθούν και οι μελέτες από το Υπουργείο Ανάπτυξης – θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός έθεσε επίσης το ζήτημα της αποπεράτωσης του Κολυμβητηρίου, τονίζοντας την ανάγκη να εξευρεθούν άμεσα πηγές χρηματοδότησης του ζωτικού αυτού έργου, ώστε μετά από 15 χρόνια εγκατάλειψης να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα η δημοτική αρχή έθεσε στον κ. Πέτσα το αίτημα της έκτακτης χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για τη στήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση των υποδομών της σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά εποπτικά μέσα, αίτημα που θα εξετάσει το Υπουργείο.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με τον Δήμαρχο να ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού αλλά και να εγκριθούν περισσότερες θέσεις για τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου στους τομείς της καθαριότητας και των τεχνικών υπηρεσιών, όπου υπάρχουν πολλές ελλείψεις.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τη συνεργασία και ενεργό συμμετοχή του Δήμου, των υγειονομικών και του εμπορικού κόσμου στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε να χτιστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα τείχος ανοσίας κατά του covid-19, ζήτησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή το μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού πρέπει να περάσει σε όλη την κοινωνία, όντας το ισχυρότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας απέναντι στην πανδημία. “Εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας την ανάγκη “να επιταχυνθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού μέσα στο καλοκαίρι, καθώς λόγω των μεταλλάξεων δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε”. Ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να προστρέξουν, να αφήσουν τις αναβολές και να εμβολιαστούν.

Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του Δήμου στην προσπάθεια να δυναμώσει το μήνυμα του εμβολιασμού σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός διαβεβαίωσε πως “μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο ώστε το εμβολιαστικό πρόγραμμα να πετύχει και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και οι παράλογες επιφυλάξεις που υπάρχουν σήμερα”.

Στη συνάντηση για την επίτευξη των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος, παρέστησαν η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ευόσμου κ. Ρένα Οικονομίδου και οι εκπρόσωποι των δύο τοπικών εμπορικών συλλόγων Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού κ.κ. Ζαχαρίας Κουϊμτζής και Άρης Βρίντχατζ και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν οι στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα για τον εμβολιασμό, με στόχο να αρθούν οι επιφυλάξεις που προέρχονται από ανορθολογικές θεωρίες που επιτείνουν την αναβλητικότητα και προκαλούν φόβο και δυσπιστία στους πολίτες. Οι δράσεις αυτές αφορούν στην έκδοση φυλλαδίων με στοχευμένες ερωτήσεις, οι οποίες θα απαντώνται επιστημονικά, ενώ θα λάβουν χώρα και άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, με αναρτήσεις αφισών και ενημερωτικού υλικού τόσο στα δημοτικά διαδικτυακά μέσα όσο και στα καταστήματα του δήμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ