Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυξημένο ιικό φορτίο στο 1ο πόδι Χαλκιδικής - Ψυχραιμία για τις κατασκηνώσεις

Αυξημένο ιικό φορτίο στο 1ο πόδι Χαλκιδικής - Ψυχραιμία για τις κατασκηνώσεις
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Κατά 100% αύξηση στην προσέλευση παιδιών φέτος - Τι αναφέρει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" και το TyposThes ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ψυχραιμία αναφορικά με τα κρούσματα στις παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά και ειλικρίνεια αναφορικά με την διεξαγωγή rapid test 48ωρών ή PCR test 72 ωρών των παιδιών πριν φτάσουν στις εγκαταστάσεις όπου θα διαμείνουν, ζήτησε από τους γονείς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης.

Μιλώντας στο «TyposThes» ανέφερε πως «είναι δύσκολο να έχουμε εικόνα για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων. Πάντως σίγουρα δεν είναι τόσα όσα αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα. Ξέρουμε πως ειδικά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Όμως δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση. Υπολογίζουμε πως αυτή τη στιγμή στα 37.000 παιδιά που είναι σε κατασκηνώσεις ανά την χώρα μας λιγότερα από 100 είναι πανελλαδικά τα κρούσματα».

Εστιάζοντας στα παιδιά που έχουν κορωνοϊό εξέφρασε την ελπίδα «να ξεπεράσουν σύντομα τον ιό χωρίς επιπλοκές».

Εξάλλου πρόσθεσε πως οι κατασκηνώσεις ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί από την πολιτεία.

Όμως ζήτησε από τους γονείς: να κάνουν πραγματικά το τεστ αυτοδιάγνωσης στα παιδιά τους πριν αυτά έρθουν στην κατασκήνωση, αλλά και να μην επιδιώκουν να δουν τα παιδιά τους συχνά κατά τη διάρκεια που αυτά φιλοξενούνται στους χώρους μας. «Ζητάμε να μην βάλουν τον ιό στην κατασκήνωση», σημείωσε.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι το γεγονός πως αν ένα παιδί νοσήσει πχ την Τετάρτη ή την Πέμπτη και κάνει rapid test την Κυριακή, αυτό μπορεί να μην δείξει θετικό, όμως μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα της ασθένειας θα φέρει το ιικό φορτίο και θα το μεταδώσει και σε άλλα παιδιά. Μπορεί δηλαδή να περάσει το στάδιο της επώασης του ιού μέσα στην κατασκήνωση.

«Στους χώρους μας δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες. Μόνο παιδιά εισέρχονται στον χώρο. Οι εργαζόμενοι δεν έρχονται σε επαφή μαζί τους και εξάλλου κάνουν και σε εβδομαδιαία βάση αυτοδιαγνωστικά test”, σημείωσε ο κ. Μπαρδάκης.

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων είπε πως αυτός πρέπει να δηλώνεται στον ΕΟΔΥ. Όσο για το τι συμβαίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα κρούσμα; Όπως μας ανέφερε «θα πρέπει να φύγει από την κατασκήνωση όπως και τα υπόλοιπα άτομα με τα οποία μοιράζεται την σκηνή. Πάντως τα περισσότερα παιδιά που έχουν φύγει σε τέτοια περίπτωση δεν έχουν εκδηλώσει το νόσημα».

Συνέστησε στους γονείς να είναι ψύχραιμοι και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται πανικός», προσθέτοντας πως «στην κατασκήνωση τα παιδιά είναι προστατευμένα, σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, ενώ αν έμεναν απλά στην πόλη θα τριγυρνούσαν στο δρόμο και θα ήταν πιο επίφοβο να κολλήσουν κορωνοϊό».

Ερωτηθείς τέλος για την κίνηση στις κατασκηνώσεις είπε πως «φέτος υπολογίζεται αύξηση της προσέλευσης κατά 100%.  Πέρυσι είχαμε 56.000 παιδιά πανελλαδικά και φέτος υπολογίζουμε και στις τέσσερις περιόδους γύρω στα 120.000. Σκεφτείτε μόνο 70.000 ήταν οι εγγραφές από ΟΑΕΔ και 30.000 από ΕΦΚΑ. Τα παιδιά είχαν κλειστεί πολλούς μήνες μέσα στο σπίτι και θέλουν να ζήσουν λίγες μέρες στην εξοχή, να παίξουν και να απολαύσουν τις διακοπές τους».

Συναγερμός σε παιδική κατασκήνωση για νέα κρούσματα

Εν τω μεταξύ συναγερμός σήμανε σε μία ακόμη κατασκήνωση της Χαλκιδικής, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης Happy Days αποφάσισαν να λήξουν τη δεύτερη κατασκηνωτική περίοδο δύο μέρες πριν από την κανονική λήξη για να προχωρήσουν έγκαιρα σε απολύμανση πριν από την έναρξη της τρίτης περιόδου.

Οι κατασκηνωτές και το προσωπικό με θετικό τεστ απομακρύνθηκαν, άμεσα από την κατασκήνωση. Όλες οι διαδικασίες έγιναν, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της κατασκήνωσης, «όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και έχοντας καθημερινή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της κατασκήνωσης που εδρεύει στη Σιθωνία Χαλκιδικής, παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαπιστώθηκαν στη διάρκεια της περιόδου επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

«Οφείλουμε να ζητήσουμε μία μεγάλη συγνώμη για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία αλλά και να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη από λάβαμε από την πλειοψηφία των γονέων», καταλήγει η ανακοίνωση της κατασκήνωσης.

Το περασμένο Σάββατο κρούσματα υπήρξαν σε κατασκήνωση του πρώτου ποδιού με αρκετά παιδιά να αποχωρούν. Κρούσματα είχε και η κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής τα οποία εντοπίστηκαν κατά την ημέρα που ήταν προγραμματισμένος ο δεύτερος τακτικός επανέλεγχος.

Όπως ορίζεται από τη διαδικασία ειδοποιήθηκαν οι γονείς των παιδιών τα οποία χαρακτηρίζονται ως στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων να τα παραλάβουν και να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία αυτοαπομόνωσης και στενής παρακολούθησης της κατάστασής τους για 10 ημέρες. Τέλος στις αρχές του μήνα περί τα 20 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε κατασκήνωση του δεύτερου ποδιού.

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Θεσσαλονίκη

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αφόρητη ζέστη από σήμερα και στη Θεσσαλονίκη - Πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία
thessaloniki-kaysonas

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τον κορωνοϊό - Οι 2 μεγάλοι φόβοι για τις επόμενες μέρες