Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζέρβας: Μείζον θεσμικό ατόπημα η απουσία κάποιων δημοτικών συμβούλων

zervas

Πώς σχολίασε την αποχή 14 δημοτικών συμβούλων από την ειδική συνεδρίαση για την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το ετος 2020. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης και σε αυτήν συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας την απουσία ορισμένων δημοτικών συμβούλων από τη διαδικασία.

Όπως τόνισε ο απολογισμός των πεπραγμένων είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία «και η επιλεγμένη σημερινή απουσία κάποιων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης από αυτήν την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θεωρώ ότι είναι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα, ίσως και μια προσβολή για την ίδια την πόλη για τους εκπροσώπους φορέων αλλά και προσωπικά για τον κάθε ένα δημότη».

Πρόσθεσε ότι η μέριμνα της διοίκησης του δήμου ήταν και παραμένει για πάντα η αδιάκοπη λειτουργία του δήμου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ο σεβασμός θεσμών και διαδικασιών.

Όπως είπε κατά κανόνα ο απολογισμός παρουσιάζεται στο α΄εξάμηνο μιας χρονιάς «αλλά έχουμε δει ακόμη και στον δήμο Θεσσαλονίκης ο απολογισμός να παρουσιάζεται ακόμα και Γενάρη ή Φλεβάρη της μεθεπόμενης χρονιάς».

Προφανώς θα ήθελα να ήταν όλοι οι συνάδελφοι μαζί πιστεύω σε έναν γόνιμο διάλογο, πιστεύω στην κριτική, τόνισε. Σε ότι αφορά τον τρόπο μετάδοσης της συνεδρίασης επεσήμανε ότι δυστυχώς λόγω της πανδημίας οι συνεδριάσεις γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο είπε ότι  ακόμα και μέσα από το YouTube που μεταδίδεται η συνεδρίαση, οποιοσδήποτε και οπουδήποτε ακόμα και εκεί που δεν έχει εμβέλεια η TV100, από την Αυστραλία μέχρι την Αλάσκα, θα μπορέσει να δει και να ακούσει την πορεία του δήμου και την κριτική της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Δεν το βλέπω σαν πισωγύρισμα, απλώς θεωρώ ότι ίσως κάποιοι δεν έχουν θέσεις και επιχειρήματα, δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στο σημαντικό έργο που πιστεύω ότι υλοποιείται και ίσως δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτήν την σημαντική προσπάθεια και είτε σε σταθερή βάση αρνούνται είτε καταψηφίζουν ή το χειρότερο από όλα απέχουν».

Επεσήμανε ότι η διοίκηση θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο συστηματικό τρόπο με αίσθημα ευθύνης 12 μήνες το χρόνο 365 μέρες το χρόνο πολλές φορές και 24ώρες το 24ωρο με σεβασμό απέναντι σε κάθε δημότη που έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται να γνωρίζει και να αποτιμά.

Η επιστολή 14 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης

Σημειώνεται ότι νωρίτερα 14 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με επιστολή τους στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου είχαν ζητήσει αναβολή της διαδικασίας "για προσφορότερο χρόνο, που θα επιτρέπει, ενδεχομένως και τη φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων και των φορέων και, οπωσδήποτε, τη ζωντανή κάλυψη της συζήτησης από τη δημοτική τηλεόραση". Ενημέρωναν ότι "δεν δεχόμαστε να συμμετάσχουμε σε μια  διαδικασία προσχηματικής και εν κρυπτώ “λογοδοσίας” που στην πραγματικότητα αποσκοπεί να αποκρύψει από τους δημότες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη".

Εξάλλου από τη συνεδρίαση αποχώρησε και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο οποίος νωρίτερα ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση του δήμου για αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου στη Χαριλάου (πίσω από το κτίριο ΑΛΥΣΙΔΑ) "που από χώρος για σχολείο μετατρέπεται σε μια ακόμα πολυκατοικία".

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής των 14 δημοτικών συμβούλων, το οποίο διαβάστηκε και στην έναρξη της διαδικασίας:

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Η ειδική συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου για τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν.3463/2006, συγκαλείται ως ανοιχτή δημόσια συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν (εκτός, φυσικά, από τη διοίκηση και την αντιπολίτευση) και οι κάτοικοι, άμεσα στις μικρότερες πόλεις και έμμεσα στις μεγαλύτερες, μέσω των θεσμοθετημένων συνδικαλιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Για τη διευκόλυνση, μάλιστα, της μαζικότερης συμμετοχής και της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών, ο νόμος δίνει την δυνατότητα επιλογής του “προσφορότερου χώρου”, ενώ απαιτεί και την ευρύτερη δυνατή επικοινωνιακή κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης με κάθε τρόπο και μέσο επικοινωνίας.

Στην πρόσκληση που μας αποστείλατε για την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης για το έτος 2020 την Πέμπτη 29 Ιουλίου, δεν ικανοποιείται καμία από τις παραπάνω αναγκαίες νομικές και δημοκρατικές συνθήκες που επιβάλλει ο νομοθέτης γι αυτή την κορυφαία θεσμική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, μας καλείτε να συμμετάσχουμε σε μια προσχηματική “συζήτηση” που προβλέπεται να διεξαχθεί κυριολεκτικά εν κρυπτώ, εν μέσω θερινών διακοπών των κατοίκων, με αμφίβολη τη δυνατότητα συμμετοχής των συλλογικών φορέων της πόλης, με τηλεδιάσκεψη και, κυρίως, χωρίς ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τη δημοτική τηλεόραση. Ειδικότερα για το ζήτημα αυτό, η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα ζητήσει την επανασύνδεση του δημοτικού συμβουλίου με τούς δημότες, μέσω της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεών του από την ΤV100.

Είναι προφανές πως, εάν επιμείνετε σε έναν τέτοιο τρόπο διοργάνωσης, χάνεται μια ευκαιρία για τη διοίκηση να ενημερώσει τους πολίτες και να προβάλει τα όποια επιτεύγματα και το έργο της, όπως και για την αντιπολίτευση να καταθέσει την κριτική και τις δικές της διαφορετικές απόψεις. Και, βεβαίως, προκύπτει αναπόφευκτα το εύλογο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη επιλογή του χρόνου αλλά και του τρόπου διεξαγωγής αυτής της σημαντικής διαδικασίας, έχει αποκλειστικό στόχο να αποκρύψει την παντελή απουσία έργου της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης αυτή τη διετία και τις τεράστιες αδυναμίες της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.

 

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Με βάση τα παραπάνω, οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, σας ενημερώνουμε ότι δεν δεχόμαστε να συμμετάσχουμε σε μια  διαδικασία προσχηματικής και εν κρυπτώ “λογοδοσίας” που στην πραγματικότητα αποσκοπεί να αποκρύψει από τους δημότες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη.

Σας ζητούμε να αναβάλλετε την διεξαγωγή της ειδικής αυτής συνεδρίασης για προσφορότερο χρόνο, που θα επιτρέπει, ενδεχομένως και τη φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων και των φορέων και, οπωσδήποτε, τη ζωντανή κάλυψη της συζήτησης από τη δημοτική τηλεόραση.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (αλφαβητικά)

Αηδονά Δέσποινα

Αρχοντή Χριστίνα

Βούγιας Σπύρος

Γάκης Βασίλης

Κούδας Γιώργος

Κουράκης Ανδρέας

Καλαιτζίδης Σταύρος

Ξενόπουλος Κώστας

Ορφανός Γιώργος

Ρακκάς Γιώργος

Σπανού Ιωάννα

Τζακόπουλος Σάκης

Τρεμόπουλος Μιχάλης

Τσαβλής Δρόσος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ