Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζέρβας: «Αυτή είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης» - Απολογισμός πεπραγμένων

zervas

Τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής παρουσίασε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2020 πραγματοποείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για μια κορυφαία διαδικασία επισημαίνοντας ότι η  σημαντικότερη λέξη που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά είναι η λογοδοσία και στη συνέχεια παρουσίασε τον απολογισμό με τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και έργα που έγιναν το περασμένο έτος.

 «Θεωρώ ότι οι ενέργειες της διοίκησής μας άφησαν κάποιο σημαντικό αποτύπωμα, παρήγαγαν αποτέλεσμα και σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρουν τον πολίτη», τόνισε, αναφέροντας ότι το 2020 ήταν μια χρονιά που οι προσπάθειες όλων ήταν να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αυτής της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως είπε η πανδημία άλλαξε σίγουρα τις προτεραιότητες. «Δυο ήταν οι βασικές μας αρχές, στην πόλη μας στο δήμο μας να μην μείνει κανείς αβοήθητος και η δεύτερη να μη χαθεί για τη Θεσσαλονίκη αυτός ο χρόνος», επεσήμανε.

«Θα ήταν για μας εύκολο να επικαλεστούμε τις δυσκολίες της πανδημίας και να κρυφτούμε πίσω από αυτές, επιλέξαμε το αντίθετο ακριβώς, να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε», υπογράμμισε ο δήμαρχος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «αυτή είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης».

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμη μέτρων που προώθησε η Δημοτική Αρχή, ώστε να στηρίξει την πραγματική οικονομία, μέσα από μειώσεις, ελαφρύνσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη του επιχειρείν στην πράξη. Εξάλλου, και μέσα στο 2020 αποφασίστηκαν νέες μειώσεις κατά 12,5% στα ανταποδοτικά τέλη.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στον τομέα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη, τονίζοντας: «Η πανδημία μπορεί να ήταν επιταχυντής των εξελίξεων, όμως εμείς είχαμε ξεκινήσει πιο νωρίς τις σχετικές διαδικασίες. Για εμάς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν ήταν επιταγή της πανδημίας, αλλά επιλογή ανάπτυξης και σεβασμού προς τον πολίτη».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αγορά 49 λεωφορείων από τη Λειψία για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για μια κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή ότι θα ασχολείται με όλα τα θέματα της πόλης, προσπαθώντας να βρει μία λύση για κάθε πρόβλημα κι όχι το αντίθετο.

Ο κ. Ζέρβας, εξάλλου, μίλησε και για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που δημιουργήθηκε στο κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Cisco.

Χρονιά έργων το 2020

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση, «καταφέραμε με σκληρή και συστηματική δουλειά να μην παγώσει ο χρόνος για κανένα μεγάλο, μεσαίο, μικρό έργο».

«Καταφέραμε να προχωρήσουμε όλη την ατζέντα της πόλης στα έργα υποδομής, στις αναπλάσεις, στις συντηρήσεις», πρόσθεσε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

 • Στάβλοι Παπάφη: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση – περίπου 13 εκατ. ευρώ και προχωρούν η μελέτη και εν συνεχεία η δημοπράτηση του έργου.
 • Πλατεία Διοικητηρίου: Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης ΥΠΠΟ –ΠΚΜ – Εγνατίας Οδού Α.Ε., με αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πλατείας και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
 • Μουσείο Ολοκαυτώματος: Δρομολογήθηκαν λύσεις και άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.
 • Αναπλάσεις γειτονιών Ασφαλτοστρώσεις: Σχεδιάστηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επεμβάσεων σε γειτονιές, σε συνεργασία με τις κοινότητες με νέα πιο ευέλικτα θεσμικά εργαλεία. Τριπλασιάστηκε, εξάλλου, ο αριθμός των δρόμων που ασφαλτοστρώθηκαν.
 • Ανάπλαση ΔΕΘ – Νέα Τούμπα: Όπου χρειάστηκε η εμπλοκή του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτούργησε ως επισπεύδουσα δύναμη, δίνοντας άμεσες λύσεις.
 • Σχολική στέγη: Δόθηκε η μάχη για την προσχολική εκπαίδευση, ενώ χτίζονται ήδη δύο νέα νηπιαγωγεία και γίνονται εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης σε σχολικά συγκροτήματα όλων των δημοτικών κοινοτήτων.
 • Υποδομές καθαριότητας: Ανακαινίστηκε ο ΣΜΑ, μπήκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι και ενισχύονται ο εξοπλισμός και ο στόλος.
 • Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση πέριξ Δικαστικού Μεγάρου και Γενί Τζαμί: Μέσα στο 2020 υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση του έργου, που πλέον ολοκληρώνεται.
 • Δύο μεγάλοι χώροι πρασίνου : Στην Παπαναστασίου με Βούλγαρη ο πρώτος και στη Μπότσαρη με Ηλέκτρας ο δεύτερος, με τα έργα να βρίσκονται πλέον σε φάση παράδοσης.
 • Διάνοιξη Αγίου Δημητρίου: Έγιναν οι κατεδαφίσεις στην είσοδο της Τριανδρίας και δρομολογήθηκε η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών.
 • Παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον: Κατεδαφίστηκαν εγκαταλελειμμένα κτίρια, απομακρύνθηκαν εμπόδια από τα πεζοδρόμια, επαναλειτούργησαν τα σιντριβάνια, έγιναν παρεμβάσεις antigraffiti, δημιουργήθηκαν νέοι ποδηλατόδρομοι, συντηρήθηκαν χώροι πρασίνου, κλπ.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου «βάζει πλάτη σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ της πόλης», μιλώντας παράλληλα για μια «συμμαχία του καλού» αλλά και για την αναγκαιότητα να μην χαθεί ούτε μία ημέρα για τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των αντιδημάρχων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καρπός που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό - 5 μόνο τη μέρα αρκούν
Eπιπλέον λόγους να συμπεριλάβουμε έναν αγαπημένο καρπό στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα παρουσιάζουν Ιάπωνες ερευνητές
Ο καρπός που μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό - 5 μόνο τη μέρα αρκούν
Φιλιππίδης: Η ανατριχιαστική απολογία - Ρίχνει ευθύνες στις 3 γυναίκες
O Πέτρος Φιλιππίδης κάνει λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες, ενώ αναφέρεται με λεπτομέρειες τόσο στη γνωριμία του με καθεμία από τις τρεις γυναίκες και...
Φιλιππίδης: Η ανατριχιαστική απολογία - Ρίχνει ευθύνες στις 3 γυναίκες