Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Να μην βάλουν μόνο πλάτη τα παιδιά στους εμβολιασμούς»

Κώδωνας κινδύνου για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται σε αυτά και προκαλεί αγγειοπάθειες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Θετικό βήμα αποτελεί το γεγονός πως από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε παιδιά 12 -15 ετών.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο «TyposThesς» ο παιδίατρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Καρανταγλής, «δεν πρέπει να βάλουν πλάτη μόνο τα παιδιά. Πρέπει να εμβολιαστούν οι ενήλικες, οι δάσκαλοι, οι οδηγοί που τα μεταφέρουν με το σχολικό λεωφορείο ή οι γιατροί που τα παρακολουθούν».

Εστιάζοντας στο άνοιγμα των εμβολιασμών σε άτομα 12-15 ετών  σημείωσε ότι: «Μπορεί η επιλογή να είναι προαιρετική όμως παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι υπέρβαρα ή έχουν προβλήματα στο αναπνευστικό καλό θα ήταν να εμβολιαστούν για να αποφύγουν μεγαλύτερους κινδύνους αν νοσήσουν από κορωνοϊό. Ήδη αρκετοί γονείς των οποίων τα παιδιά νόσησαν από κορωνοϊό έχουν πει εκ των υστέρων πως αν υπήρχε η δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους. Εξάλλου είδατε τι γίνεται τελευταία με τις κατασκηνώσεις που πολλά παιδιά αναγκάζονται να φύγουν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊό».

Ο κ. Καρανταγλής ανέφερε πως από το ξέσπασμα της πανδημίας περί τα120 παιδιά είχαν δύσκολη νόσηση COVID-19, ενώ στα περισσότερα τα συμπτώματα είναι ήπια. Αυτή την στιγμή είπε πως υπάρχουν 2 -3 περιστατικά στο Ιπποκράτειο που ίσως χρήζουν περισσότερης προσοχής. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε πως το εμβόλιο «θα είναι ένα μαξιλάρι προστασίας ώστε να μη βρεθούν τα παιδιά 12-15 ετών αντιμέτωπα με σπάνιες επιπλοκές». Πρόσθεσε δε πως τους μήνες του φθινοπώρου σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον κορωνοϊό ενώ έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μια σπάνια παρενέργεια που εμφανίζεται στα παιδιά λίγες μέρες μετά την έκθεσή τους στον ιό και προκαλεί αγγειοπάθειες.

Εξήγησε πως τώρα ο αριθμός εμφάνισης του συνδρόμου είναι μικρός όμως υπογράμμισε ότι αν ένα παιδί είναι εμβολιασμένο τότε θα έχει ηπιότερα συμπτώματα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των εμβολιασμών και σε μικρότερες ηλικίες δήλωσε πως θα έχουμε νεότερα στοιχεία από τον Σεπτέμβρη, εξηγώντας πως τότε «θα γνωρίζουμε τι θα ισχύει και με τις δοσολογίες». «Οι κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη και μην ξεχνάτε πως πάντα δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στις μικρές ηλικίες. Για τους εφήβους προχωρήσαμε με τους εμβολιασμούς μόνο έχοντας πριν δεδομένα για τους ενήλικες και πώς αντιδρά το εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Καρανταγλής.

Τέλος σημείωσε πως «σύντομα οι γονείς θα μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού εμβολιασμού του παιδιού τους στους παιδιάτρους, στο ιατρείο όπου ο γιατρός γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού». Οι γιατροί που επιθυμούν να κάνουν εμβολιασμούς πρέπει να δηλώσουν προηγουμένως το ενδιαφέρον τους. Σε κάθε περίπτωση «ο εμβολιασμός είναι χωρίς κόστος. Το εμβόλιο το πληρώνει το κράτος», δήλωσε ο παιδίατρος.

Πώς κλείνετε ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών

Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 των παιδιών άνω των 12 ετών.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών (12 με 17 ετών) γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Καθήκον της Πολιτείας η ισότιμη πρόσβαση ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια
«Ένας από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, είναι η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους και...
Μητσοτάκης: Καθήκον της Πολιτείας η ισότιμη πρόσβαση ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια