Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι φοιτητές περιμένουν την πανδημία για να κλείσουν σπίτι

Γονείς και φοιτητές τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Κανονικά το επόμενο βήμα θα ήταν να αρχίσει το «κυνήγι» της γκαρσονιέρας, ωστόσο φέτος τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά, εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί. 

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει διαθεσιμότητα σε μικρά διαμερίσματα ωστόσο, η εικόνα που περιέγραφαν μεσίτες τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν ότι δεν υπήρχε καθόλου κίνηση, καθώς φοιτητές και γονείς τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με το θέμα της πανδημίας και κυρίως να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν τα μαθήματα στις σχολές.

Άλλες φορές υπήρχε κίνηση στα μεσιτικά γραφεία από τον Αύγουστο, όπως λέει στο TyposThes. η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Ίρις Σαλάνη. Φέτος όμως, εξαιτίας της ρευστής κατάστασης δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία και δεν παρατηρείται κανέναν ενδιαφέρον για ενοικιάσεις φοιτητικών σπιτιών, όπως μας ανέφερε η ίδια σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της πριν την ανακοίνωση των βάσεων.

Καταλυτικό ρόλο στη φοιτητική στέγη φαίνεται ότι θα παίξουν φέτος οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία. Οι περισσότεροι γονείς δεν βιάζονται να προχωρήσουν στην ενοικίαση σπιτιού, έχοντας την εμπειρία της περσινής χρονιάς που τα μαθήματα έγιναν εξ΄αποστάσεως. Πολλοί φοιτητές το χειμώνα που μας πέρασε ξενοίκιασαν άρον-άρον και έφυγαν στους τόπους καταγωγής τους καθώς δεν υπήρχε λόγος να πληρώνουν ενοίκια τη στιγμή που δεν παρακολουθούσαν δια ζώσης τα μαθήματα στις σχολές τους. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και φέτος είναι βέβαιο ότι πολλοί δεν θα μπουν στη διαδικασία να νοικιάσουν σπίτι, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Η προσφορά και οι τιμές

Πάντως φέτος η προσφορά στα λεγόμενα «φοιτητικά» σπίτια στη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Όπως εξηγεί η κ. Σαλάνη, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλά διαμερίσματα που μέχρι πρότινος διατίθεντο για βραχυχρόνια μίσθωση, πλέον έχουν «βγει» στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση. Πρόκειται δε για όμορφα ανακαινισμένα και συνήθως επιπλωμένα διαμερίσματα.

Τα μισθώματα για τέτοιου είδους πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα σε περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια, κινούνται στα 370-400 ευρώ. Με επίπλωση, θέρμανση με φυσικό αέριο κλπ η τιμή ανεβαίνει στα 400 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις στη τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα για το ρεύμα. Σκέτα ενοικιάζονται συνήθως στα 370-380 ευρώ. Οι τιμές δεν διαφέρουν σημαντικά αν μετακινηθεί κανείς λίγο εκτός κέντρου. Ειδικά προς τα ανατολικά οι τιμές κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ προς δυτικά μπορεί κανείς να βρει και λίγο φθηνότερα σπίτια, αλλά συνήθως δεν είναι  πλήρως ανακαινισμένα.

Τι αναζητούν και τι πρέπει να προσέχουν

Συνήθως οι φοιτητές αναζητούν -σε πρώτη φάση τουλάχιστον - γκαρσονιέρες και στούντιο. Δεν έχει εκλείψει δε και το φαινόμενο της συγκατοίκησης. Ωστόσο το γενικότερο κλίμα που επικρατεί αυτήν την στιγμή λόγω της κατάστασης με την πανδημία είναι αυτό της ρευστότητας και της αβεβαιότητας όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, όσοι προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στο «κλείσιμο» σπιτιού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να απευθύνονται σε επαγγελματίες μεσίτες και όχι μέσω παραμεσιτείας, όπως τονίζει η κ. Σαλάνη και να προχωρούν οπωσδήποτε στη σύναψη συμβολαίου.

Τα συμβόλαια που υπογράφονται είναι συνήθως για έναν συν ένα χρόνο. Ένα ακόμη σημείο που επισημαίνει η κ. Σαλάνη είναι ότι θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά το διαμέρισμα που πρόκειται να νοικιάσουν πριν προχωρήσουν στις υπογραφές, να δουν ότι λειτουργούν όλα όπως πρέπει κλπ, ενώ εάν το σπίτι διατίθεται επιπλωμένο καλό είναι να υπάρχει καταγεγραμμένη μια λίστα των πραγμάτων.

Η εικόνα στα εμπορικά ακίνητα

Στο μεταξύ, μετά από πολύμηνη καραντίνα και με όλες τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στο επιχειρείν, πολλά μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη δεν άντεξαν και κατέβασαν ρολά. Έτσι, στην πόλη υπάρχουν αρκετά κενά καταστήματα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στους μικρότερους δρόμους. Ωστόσο και στην Εγνατία υπάρχουν κενά καταστήματα, ενώ στην Τσιμισκή αλλάζουν συνεχώς «χέρια». Όσοι έχουν απομείνει στην αγορά προσπαθούν να ορθοποδήσουν, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις.

«Δεν γίνονται πολλές νέες επενδύσεις. Ο κόσμος τηρεί στάση αναμονής για να δει πως θα εξελιχθούν τα  πράγματα», όπως λέει η κ. Σαλάνη χαρακτηριστικά. Η ίδια σημειώνει ότι στη διάρκεια της καραντίνας έπεσαν πολύ τα μισθώματα στα εμπορικά ακίνητα. Όσοι άντεξαν προχωρούν σε διαπραγματεύσεις για μειώσεις ενοικίων. Στασιμότητα και αβεβαιότητα παρατηρείται και στη μετατροπή κλειστών από χρόνια καταστημάτων σε μικρά διαμερίσματα. «Ο κόσμος είναι μουδιασμένος ακόμη», όπως λέει η κ. Σαλάνη, με αποτέλεσμα να μην πουλάει για να προχωρήσουν τέτοιες επενδύσεις. Αυτή η εικόνα εκτός από τα μικρά μαγαζιά φαίνεται πως ισχύει και για τα σπίτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ