Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χτυπάει το κουδούνι για εμβολιασμό μαθητών

Αναμένουν αύξηση των νοσηλειών για τα παιδιά οι επιστήμονες

Του Γιώργου Καλλίνη

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, η ανησυχία των επιστημόνων για τη διασπορά της μετάλλαξης κορωνοϊού Δέλτα στα παιδιά αυξάνεται ραγδαία. Είναι η πρώτη φορά, που σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις, τα παιδιά θα εκτεθούν σε τόσο μεγάλο βαθμό στον κορωνοϊό και αναμένεται να αυξηθούν οι νοσηλείες στις μικρές ηλικίες.

«Οι τρείς πηγές ανησυχίας είναι οι εξής: Πρώτον, η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Δεύτερον, σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν και ο συνωστισμός στις μικτές ηλικίες θα αυξηθεί και τρίτον, στις διακοπές όλοι χαλάρωσαν λίγο παραπάνω και η διασπορά έχει αυξηθεί σημαντικά», τονίζει στον TyposThes ο γνωστός παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής.

«Αναμένουμε πάρα πολλά παιδιά να εκτεθούν στον ιό τους επόμενους 1-2 μήνες και άρα να αυξηθούν και οι νοσηλείες, καθώς μέχρι σήμερα ήταν λιγότερα τα παιδιά που κολλούσαν κορωνοϊό και τον περνούσαν, συνήθως ήπια», εξηγεί ο κ. Καρανταγλής και σημειώνει ότι «ο εμβολιασμός και η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε εμείς και τα παιδιά, ενάντια στον ιό».

Η πανελλήνια ομοσπονδία παιδιάτρων έχει ταχθεί συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών από 12 ετών και πάνω και πρότεινε να μπορούν οι παιδίατροι να μπορούν να εμβολιάζουν τα παιδιά στα ιατρεία τους, σχολιάζει ο κ. Καρανταγλής. «Η σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό και το οικείο περιβάλλον, θα πείσει πολλούς γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους, καθώς η ανησυχία είναι ακόμη πολύ μεγάλη».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών, οι επιστήμονες περιμένουν τους επόμενους μήνες νέα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες με τα εμβόλια της Pfizer και την Moderna για παιδιά από 6 έως 11 ετών, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. «Ίσως κάνουν μικρότερη δόση τα παιδιά αυτής της ηλικίας, όμως ας περιμένουμε τα νεότερα δεδομένα», ολοκληρώνει ο παιδίατρος.

 

Σαρηγιάννης: Ίσως διπλασιαστούν τα κρούσματα στα παιδιά

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι το πιθανό σενάριο γι’α τις επόμενες μέρες, ισχυρίζεται ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο TyposThes. «Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά υπολογίζεται περίπου στο 19% και είναι θεωρητικά πιθανό να διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα», εξηγεί ο καθηγητής.

Γενικότερα, η πορεία της πανδημίας και ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, καθώς η επιστροφή των εκδρομέων και το άνοιγμα των σχολείων θα παίξουν σημαντικό ρόλο. «Στις αρχές του Οκτώμβρη υπολογίζουν ότι θα έχουμε καθημερινά περίπου 7-8 χιλιάδες κρούσματα και η κορύφωση θα φτάσει στις 18-21 του ίδιου μήνα. Εκεί ελπίζουμε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων μαζί με το ποσοστό της φυσικής ανοσίας, θα δημιουργήσουν ένα τοίχος ανοσίας που θα συντελέσει στην αποκλιμάκωση αυτού του κύματος», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Θεοδωρίδου: Ελπίζουμε να εμβολιαστούν και τα παιδιά

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπογράμμισε ότι τα σχολεία ανοίγουν για 2η χρονιά με κορωνοϊό, σημείωσε μάλιστα μία διαπίστωση του ΠΟΥ ότι η «πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης».

«Την πρώτη χρονιά η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», σημείωσε.

Η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή: Τον Μάιο του 2021 ήταν 7,5% των κρουσμάτων ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία.

Οπότε, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι εύλογη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία, όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%.

Παρότι στα παιδιά κατά κανόνα είναι ήπια η νόσος, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που οι εθνικές επιτροπές συστήνουν εμβολιασμό αυτών των ηλικιών:

-Για την προστασία του ίδιου του παιδιού

-Για να συμμετέχει στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες

-Για μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα

-Για μείωση των ευκαιριών νέων μεταλλάξεων

Τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για αυτές τις ηλικίες είναι ασφαλή. Τα lockdown έχουν αρνητική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι σιγά σιγά αποδέχονται τον εμβολιασμό των παιδιών. Ίσως μάλιστα ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει τους μεγαλύτερους.

 

Ακόμη 212 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ακόμα 2.343 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ο οποίος για πρώτη φορά στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, συμπεριέλαβε και τον αριθμό των ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 212 νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι από τους 338 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 309 (91.42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόλις οι 29 (8.58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.343 , εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 583.658 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.463 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.656 θάνατοι.  Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 338 (58.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 309 (91.42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ