Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επικίνδυνα 2 σχολεία στη Θεσσαλονίκη – Φόβοι για «λουκέτο» από Σεπτέμβριο

Aνεπαρκής η στατικότητα σχολικού συγκροτήματος

Αυτοψία για την καταλληλότητα του κτιρίου του 1ου & 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε με εντολή του Δημάρχου Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

«Είναι γνωστό ότι στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά από τον Οκτώβριο του 2013 είχαν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα και ζητήματα καταλληλότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων που ελλόχευαν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού (υπάρχει σχετική αλληλογραφία) .

Η σημερινή δημοτική αρχή λειτουργώντας πάντα με αίσθημα ευθύνης, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών και εκπαιδευτικών, προχώρησε στην κατασκευή ικριωμάτων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου το πρόβλημα (αποκόλληση σοβάδων, σαθρότητα κολώνων) ήταν πιο έντονο.

Παράλληλα δρομολόγησε την πραγματοποίηση συνολικής μελέτης του κτιριακού συγκροτήματος προκειμένου να επιλεγεί τεχνικά η καλύτερη λύση, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών με τους σύγχρονους όρους δόμησης που επιβάλλει η Ελληνική νομοθεσία.

Με εντολή του Δημάρχου Λαγκαδά Ιωάννη Ταχματζίδη ζητήθηκε η συνδρομή του ειδικού κλιμακίου μηχανικών για την διενέργεια αυτοψίας στο εν λόγω κτιριακό συγκρότημα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η στατικότητά του.

Το κλιμάκιο των μηχανικών έκρινε ανεπαρκή τη στατικότητα του κτιριακού συγκροτήματος, κρίνοντάς το επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών και του διδακτικού προσωπικού ( σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 25/08/2021) .

Για τους παραπάνω λόγους πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Δημάρχου, των αρμοδίων Αντιδημάρχων, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των Διευθυντών του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τη φοίτηση των παιδιών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς».

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου, των Αρμόδιων Αντιδημάρχων και μηχανικών. Συμμετείχαν επίσης οι διευθύνσεις και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων των δύο γυμνασίων.

Σε σχετική ανάρτηση για τη σύσκεψη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά αναφέρει:

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

μετά από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση και για το πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος που προκαλεί η ακαταλληλότητα των κτιρίων του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά.

Στη συνάντηση στην οποία τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της υγείας, ήταν παρόντες ο Δήμαρχος, οι Αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και υπάλληλοι μηχανικοί, οι διευθύνσεις και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων των δύο γυμνασίων.

Παρότι η συνάντηση διήρκεσε αρκετή ώρα, από την πρώτη στιγμή κατέστη απόλυτα σαφές ότι όλες οι λύσεις που προτείνονται αφορούν αποκλειστικά την πρωινή λειτουργία των σχολείων. Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των χώρων και των συνθηκών υπό των οποίων θα λειτουργήσουν το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος όπου παρουσιάστηκαν τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν και ο τρόπος ορθής και άμεσης αντιμετώπισης αυτών.

Σχετικά με τα κτίρια, τους χώρους και τον τρόπο λειτουργία τους θα υπάρξουν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις/ενημερώσεις από την πλευρά του Δήμου και των αρμόδιων φορέων. Ειδικά για την λειτουργία των σχολείων αύριο θα υπάρξει ιδιαίτερη ενημέρωση από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Αντιλαμβανόμενοι την τρομερή αναστάτωση που προκλήθηκε, με αυτή την ανακοίνωση πρέπει να ενημερώσουμε ότι τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν το πρωί. Δεν τέθηκε θέμα απογευματινής λειτουργίας. Δεν υπάρχει περίπτωση συστέγασης με δημοτικό σχολείο.

Ο Σύλλογος γονέων προσπαθεί να υπηρετήσει το σκοπό του που είναι το καλό των παιδιών μας. Δεδομένης της ιδιαίτερης κατάστασης που διαμορφώθηκε, προτεραιότητα έχει να προσανατολιστούμε προς την διαμόρφωση των συνθηκών που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή και άνετη εκπαίδευση των παιδιών μας και να (συν)εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε εκ νέου όλους να επιδείξουν ψυχραιμία, υπομονή, κουράγιο και αισιοδοξία.

Με τιμή,

το Δ.Σ. του Συλλόγου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2022 δεν είναι 2015
«Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού εξ αιτίας των τυχοδιωκτικών επιλογών του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη»
ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2022 δεν είναι 2015