Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης: Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο σε όλα τα έργα στη Θεσσαλονίκη

Για τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός – Τι είπε για Μετρό, Λιμάνι και μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Ανατρέχοντας στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ως κυβέρνηση πέρυσι τέτοια εποχή από το βήμα της ΔΕΘ έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο σε όλα τα έργα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τις διαδοχικές εκτενείς συναντήσεις που είχε σήμερα Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της πόλης αλλά και μετά την ενημέρωση που είχε για την πρόοδο μεγάλων έργων υποδομής. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Β. Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση, όπως είπε, από την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης και της Κ. Μακεδονίας της σημαντικής οικονομικής στήριξης που η κυβέρνηση παρείχε στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε ποσό που ξεπερνά το 1 δις. Ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Έχουμε λόγο, συνέχισε ο πρωθυπουργός να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τα μηνύματα συνολικά είναι ενθαρρυντικά όπως είπε αναφέροντας ότι η χώρα δανείστηκε σήμερα σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια. Πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Β. Ελλάδος.

Για τα έργα της πόλης

«Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο που με συνόδευε την πρόοδο σημαντικών έργων της πόλης. «Πρέπει να σας πω με μεγάλη ικανοποίηση ότι ανατρέχοντας στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει πέρυσι τέτοια εποχή ως κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο σε όλα τα έργα, τα οποία πριν από ένα χρόνο είχαμε ανακοινώσει», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ενδεικτικά ανέφερε τη μεγάλη πρόοδο στο σημαντικότερο έργο της πόλης, το μετρό.  «Με την απόφαση του ΣτΕ δόθηκε οριστική και τελική λύση στο ζήτημα της κατασκευής του σταθμού  της Βενιζέλου. Νομίζω ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ καχύποπτος για να μην αναγνωρίζει ότι σήμερα ήδη η πόλη αλλάζει», τόνισε.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ο σταθμός της Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους, όπως εξάλλου ήδη θα ξεκινήσει να γίνεται στον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Θύμισε ότι όταν αποσπάστηκαν εκεί τα αρχαία δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη επανατοποθέτησής τους.

Για το λιμάνι, είπε ότι προχωρούν με ταχύτητα τα έργα στην 6η Προβλήτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024. Ήδη η πορεία του λιμανιού δείχνει πορεία ανοδική τόνισε, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές για το λιμάνι είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Τόνισε επίσης ότι αντιμετωπίζεται άλλη μια μεγάλη εκκρεμότητα από το παρελθόν, η σύμβαση για σύνδεση του λιμανιού με ΠΑΘΕ και Εγνατία υπεγράφη ενώ και η σιδηροδρομική σύνδεση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ. Επίσης, ανέφερε ότι το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος με στόχο οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2023.

Έκανε ειδική αναφορά σε ένα «πάρα πολύ σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη», το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. « Εκτιμούμε ότι τα έργα για τη δημιουργία αυτού του πάρα πολύ σημαντικού πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου. «Με μεγάλη χαρά θα βρεθώ τότε στο χώρο ώστε να αποδείξουμε και σε όσους συμπολίτες εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ότι το έργο αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα δρομολογηθεί όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφορά έκανε και σε ένα έργο για το οποίο «είχαμε μιλήσει στον παρελθόν και έχει ήδη υλοποιηθεί», την επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία».  

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το επόμενο Σάββατο, οπότε θα βρεθεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας για τον επόμενο χρόνο, ενώ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα τεθούν.

Για μια πολύωρη και πολύ εποικοδομητική συζήτηση με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) προλογίζοντας τον πρωθυπουργό. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και για την εξέλιξη και την πρόοδο έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ