Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Φωτιά» στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Αύξηση 31%

Μείωση του ΕΦΚ ζητούν οι βενζινοπώλες της Θεσσαλονίκης – Προειδοποιούν για τιμή πάνω από το 1 ευρώ / λίτρο

Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι βενζινοπώλες της Θεσσαλονίκης, με αφορμή και την επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα με τον Φ.Π.Α. είναι 34,7 λεπτά. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι «η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα για τα αστικά κέντρα, θα κυμαίνεται στο 1,050 ευρώ/λίτρο και αναλογικά υψηλότερα για την επαρχία και τα νησιά δηλαδή, ψηλότερα 31% από την περσινή περίοδο». Επισημαίνουν ακόμη ότι «η αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο προϊόν μπήκε προκειμένου να μειώσει το λαθρεμπόριο που εκτιμώνταν τότε στο 1 δις ευρώ γεγονός που ποτέ δεν αποδείχτηκε από τα στοιχεία και άρα απέτυχε. Μάλιστα βλέπουμε στην αγορά τα φαινόμενα παρανομίας να αυξάνονται στα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης, όπως βλέπουμε επίσης τις ελεγκτικές αρχές να μην κάνουν το καθήκον τους όπως θα έπρεπε» και υπογραμμίζουν ότι «δεν είναι λογικό την αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας να την πληρώνει με φόρους ο καταναλωτής, τη στιγμή που μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι οι υψηλοί φόροι επιφέρουν και αύξηση της παραβατικότητας».

Αναλυτικά, στην επιστολή της η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον άλλο μήνα , αλλά και της επικείμενης αναγγελίας νέων μέτρων στην 85ηΔ.Ε.Θ από τον κύριο Πρωθυπουργό , σας ζητούμε μεταφέροντας το αίτημα εκατομμυρίων καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και των χιλιάδων εμπόρων διανομέων να προβείτε στη μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος σήμερα με τον Φ.Π.Α. είναι 34,7 λεπτά. Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα για τα αστικά κέντρα, θα κυμαίνεται στο 1,050 ευρώ/λίτρο και αναλογικά υψηλότερα για την επαρχία και τα νησιά δηλαδή, ψηλότερα 31% από την περσινή περίοδο λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι, το πιθανότερο σενάριο είναι τουλάχιστον να μη μειωθεί. Θα επαναλάβουμε ότι, η αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο προϊόν μπήκε προκειμένου να μειώσει το λαθρεμπόριο που εκτιμώνταν τότε στο 1 δις ευρώ γεγονός που ποτέ δεν αποδείχτηκε από τα στοιχεία και άρα απέτυχε. Μάλιστα βλέπουμε στην αγορά τα φαινόμενα παρανομίας να αυξάνονται στα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης, όπως βλέπουμε επίσης τις ελεγκτικές αρχές να μην κάνουν το καθήκον τους όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα αίτια αυτά να προσθέτουν αναίτιους φόρους. Δεν είναι λογικό την αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας να την πληρώνει με φόρους ο καταναλωτής, τη στιγμή που μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι οι υψηλοί φόροι επιφέρουν και αύξηση της παραβατικότητας. Ο πολύ υψηλός Ε.Φ.Κ. αυτονόητα δημιουργεί το αίσθημα της αδικίας εξαιτίας της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης για το αγαθό της θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αν μη τι άλλο πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου. Η υψηλή τιμή αναγκάζει τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει το τζάκι και τις ξυλόσομπες με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλή ρύπανση στην ατμόσφαιρα τη στιγμή μάλιστα που όλη η Ευρώπη έχει στοχεύσει με διάφορους τρόπους στη μείωση των ρύπων.

Επισημαίνουμε ότι, το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε κατά την περυσινή περίοδο ήταν λιγότερο από το αναμενόμενο για τους περισσότερους καταναλωτές και προτείνουμε να καταργηθεί αντισταθμιζόμενο με μείωση του Ε.Φ.Κ. στα επίπεδα προ κρίσης, δηλαδή στα 0,06 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης θεωρούμε αναγκαίο να προβείτε στην μείωση του Ε.Φ.Κ. στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη θέρμανσης μπλε) που προορίζεται για τη θέρμανση ανθρώπων και πωλείται από τις εγκαταστάσεις των πρατηρίων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών εκροών αφού πολλοί καταναλωτές προσπερνώντας την κεντρική θέρμανση από αδυναμία, επιλέγουν να ζεστάνουν μόνο συγκεκριμένους χώρους με λιγότερη δαπάνη. Θεωρούμε δε, αυτονόητο ότι, δε νοείται να πωλείται καύσιμο- όπως το φωτιστικό πετρέλαιο- σε μπιτόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο ασφάλειας και προέλευσης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ