Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Σκάλωσαν» οι εργασίες στο εξωτερικό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Δεν προχωράει το έργο με τα ικριώματα να παραμένουν

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σκαλωσιές υπάρχουν στο εξωτερικό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης ενώ οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών του κτιρίου από την πάροδο του χρόνου έχουν μπει στον πάγο.

«Έχει εκπονηθεί μελέτη για την αποκατάσταση του εξωτερικού χώρου του μνημείου, όμως με βάση τους όρους που θέτει η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να γίνει το έργο. Έχουμε ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μας είχε βοηθήσει στο να γίνει γρήγορα η εκπόνηση της μελέτης, για κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο υφυπουργός Πολιτισμού έστειλε γράμμα στον διοικητή του ΕΦΚΑ, στο οποίο ανήκει το κτήριο, για να μιλήσουν για το οικονομικό κομμάτι. Επίσης υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης δεν έχει τεχνική υπηρεσία. Για να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης χρειάζεται να υποδείξει το Υπουργείο Πολιτισμού ποια τεχνική υπηρεσία θα αναλάβει το έργο όταν αυτό μπει σε τροχιά», εξήγησε στο «TyposThes» ο πρόεδρος του  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Ο ίδιος σημείωσε πως «υπάρχουν περιορισμοί στην συντήρηση του κτηρίου και στις εργασίες που θα γίνουν». Ενδεικτικά ανέφερε ότι για το θέμα της αποκατάστασης, έγινε έρευνα αρμόδιων υπηρεσιών στο ΑΠΘ ώστε να βρεθεί ένα κονίαμα που να είναι ανάλογο με αυτό που έχει το κτήριο, ενώ πχ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμμοβολή για καθαρισμούς.

Πρόσθεσε πως φυσικά και η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων θέλει το καλύτερο για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ωστόσο μερικές φορές λειτουργεί σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα τα έργα να αργούν να ολοκληρωθούν.

koth.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιοκτήτης του κτηρίου είναι το ΕΦΚΑ. Οι προεργασίες για την αποκατάσταση του εξωτερικού του ΚΩΘ άρχισαν από τον Δεκέμβρη του 2020. Ωστόσο σήμερα το μόνο που έχει γίνει είναι η εκπόνηση της μελέτης. Πρόθεση της διοίκησης είναι φυσικά να γίνουν εργασίες και στο εσωτερικό όπου υπάρχουν προβλήματα υγρασίας λόγω της παλαιότητας του κτηρίου, αλλά και ειδικές μονώσεις, καθώς ο χώρος δεν είχε σχεδιαστεί αρχικά για να γίνει Ωδείο. «Όλα αυτά είναι σε ένα ιδεατό πλαίσιο. Εμείς ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, το έχουμε κάνει. Έχουμε ενημερώσει την κυρία Μενδώνη και τον κ. Γιατρομανωλάκη. Περιμένουμε να μπει σε τροχιά το έργο. Εν τω μεταξύ όσο μένουν τα ικριώματα επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ιδρύματος γιατί καταβάλει κάθε μήνα νοίκι για αυτά. Η επιχορήγηση που λαμβάνει το ΚΩΘ είναι για την εκπαιδευτική διαδικασία και το καλλιτεχνικό του έργο, και όχι για τα ικριώματα», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

 

Ελπίδες για να είναι καλύτερη η φετινή χρονιά

κωθ.jpg

Η όψη του κτηρίου πριν μπουν οι σκαλωσιές

Αναφορικά για την νέα σχολική χρονιά που ξεκινά ελπίζει «να είναι καλύτερη από την προηγούμενη». «Στο προηγούμενο διάστημα τηρήσαμε πιστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Ας ελπίσουμε τώρα που έχουμε και ένα ποσοστό εμβολιασμένων συμπολιτών μας ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη», ανέφερε ενώ τέλος σημείωσε πως ειδικά για την εκμάθηση της μουσικής «η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι δύσκολη. Χρειάζεται φυσική παρουσία γιατί διορθώνουμε τον τρόπο που παίζουν οι μαθητές, αλλά και την στάση του σώματος. Αυτά δύσκολα μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΩΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ