Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Προκλήσεις στη μετά covid εποχή

Άρθρο του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη

“Είναι γεγονός ότι για δεύτερη χρονιά η χώρα μας και  ο πλανήτης ολόκληρος συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του κορονοϊού, του ιού που μας έδειξε πως δεν γνωρίζει σύνορα και που με την εμφάνισή του κατάργησε βεβαιότητες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η υγειονομική κρίση αναμφίβολα επηρέασε τις τοπικές οικονομίες και τις κοινωνίες με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση, όπως π.χ.  η Θεσσαλονίκη που τον έζησε έναν «μαύρο» Νοέμβριο με τα νοσοκομεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της να δέχονται ισχυρότατη πίεση και την οικονομία της πόλης σε τέλμα. Ας μη ξεχνάμε πως μόνο οι περσινές απώλειες από τη ματαίωσή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) υπολογίστηκαν σε 50 εκατ. ευρώ, ζεστό χρήμα που έλειψε από την πόλη.

Ως εκ τούτου το αποτύπωμα που άφησε η πανδημική κρίση, η οποία συνεχίζεται, ήταν βαρύ και ανεξίτηλο, καθιστώντας σαφές ότι απαιτείται ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση και την τόνωση όλων των κλάδων της οικονομίας και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Και επειδή η κοινωνία και η οικονομία παραμένουν με ανοιχτές πληγές η Αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς της πόλης θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι γύρω από τον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε μια πρόκληση με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και οι 38 δήμοι μέλη της διεκδικούν από την πολιτεία οικονομική στήριξη για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν δράσεις και προγράμματα για τους ευάλωτους πολίτες, αλλά και αναπτυξιακά κίνητρα στις κατά τόπους περιοχές. 

Για τη Θεσσαλονίκη ειδικά, θεωρώ ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τόσο η αυτοδιοίκηση όσο και οι άλλοι φορείς, οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα, έχοντας δύο βασικές προτεραιότητες: τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων. 

Πλέον, τα μέτρα προστασίας έχουν αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνουν και η αγωνία για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μεγάλη. Για αυτό και η αποτελεσματικότητα του πλάνου της επόμενης ημέρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε εθνικό επίπεδο και κατ΄ επέκταση σε τοπικό, δεδομένου ότι κάθε περιοχή αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, άρα και διαφορετικές ανάγκες. Αν όμως υπάρχει βούληση και οργανωμένο σχέδιο, ακόμα και με  υπολογισμένο ρίσκο, τα πράγματα θα λειτουργήσουν σίγουρα καλύτερα για την οικονομία και την κοινωνία.

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να προκάλεσε μεγάλες αλλαγές και αναταράξεις, για τις οποίες καμία κοινωνία και οικονομία δεν ήταν προετοιμασμένη, παράλληλα όμως  κληροδότησε και “όπλα” για την αντιμετώπισή του. Για τους δήμους, το στοίχημα είναι να μην χαθεί καμία ευκαιρία που θα φέρει έσοδα και θα ανοίξει προοπτικές, ενώ τα “όπλα” τους δεν είναι άλλα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που έχει δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο οι ΟΤΑ θα πρέπει και να αποκτήσουν διακριτό ρόλο στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις για τις κατανομές των πόρων τους.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γεγονός που έχει αναγνωριστεί και διεθνώς, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την απασχόληση και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής».

 

               

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ