Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυρίζογλου: Απαραίτητη η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος

Άρθρο του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α΄ Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρου Κυρίζογλου στο TyposThes.

Πέραν της υγειονομικής και της ανθρώπινης τραγωδίας, η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού - Covid-19, αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση επηρέασε και επηρεάζει βαθιά την τοπική οικονομία και κοινωνία και εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτή απειλή και πληγή.

Στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και περνάμε σταθήκαμε όρθιοι στο καθήκον μας και στο ύψος των περιστάσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας να βρίσκονται επι ποδός. Κινηθήκαμε μεθοδικά, βάση σχεδίου και αυστηρού προγραμματισμού. Οι στιγμές που ζήσαμε και ζούμε είναι κρίσιμες και απαιτούν λήψη δύσκολων και άμεσων αποφάσεων, όπως συμβαίνει στη διαχείριση κρίσεων.

Η πανδημία και τα μέτρα έδειξαν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα σε κάθε πολίτη μέσω των κοινωνικοπρονοιακών της δομών.

Η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος κρίνεται απαραίτητη, καθώς η αμεσότητα που έχει με τους πολίτες, της δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει έγκαιρα τα προβλήματα που προκύπτουν στις τοπικές κοινωνίες. Για να συνεχισθεί η αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, απαιτούνται και οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στον σχεδιασμό μας και στις προτεραιότητες που είχαμε θέσει. Ωστόσο παραμένουμε σταθεροί όσον αφορά την βασική μας αρχή που είναι η προστασία του πολίτη. Η δημόσια υγεία και η κοινωνική πολιτική, η μέριμνα για όλες τις ευπαθείς ομάδες, καταλαμβάνουν υψηλή θέση στο πρόγραμμα δημοτικής μας δράσης. Θεωρώ πολύ σημαντικό τον εκ νέου σχεδιασμό ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας και της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως καθώς και των υποδομών που θα υποστηρίξουν τις παραπάνω δράσεις που προφανώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αναλόγως.

 Επίσης οφείλουμε όλοι μαζί, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κεντρική Διοίκηση, να συνδιαμορφώσουμε αποτελεσματικά κοινωνικο- οικονομικά αναπτυξιακά προγράμματα με τη δημιουργία και την ενίσχυση δράσεων που μπορούν να στηρίζουν τις τοπικές και μικρές επιχειρήσεις και να εμπνέουν την ανάπτυξη νέων. Η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για μία ανοιχτή συζήτηση με το κράτος για ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και την ανακατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

 Ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός η αναβάθμιση του ρόλου των ΟΤΑ, η απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων καθώς και η οικονομική τους ενδυνάμωση. Η πολιτεία πρέπει να μας παρέχει τους απαραίτητους πόρους για να μπορούμε να εκπληρώνουμε την από το Σύνταγμα προβλεπόμενη αποστολή μας.

Εφόσον οι τοπικές αρχές βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή βιώνουμε έντονα τις οικονομικές επιπτώσεις των τεράστιων προσπαθειών μας. Στόχος δεν είναι να ασκήσω κριτική. Στόχος μου είναι να αναδείξω τον ουσιαστικό ρόλο που έχουν οι τοπικές αρχές και οφείλουν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις να τον αναγνωρίσουν εμπράκτως. Πρέπει να καταβάλλουμε από κοινού προσπάθεια για τον αποτελεσματικό συντονισμό και την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών που θα συνδράμουν ώστε να εξέλθουμε από την κρίση, ως τοπικές κοινωνίες, πιο ανθεκτικές και βιώσιμες.

Η προσπάθειά μας δεν σταματάει ποτέ. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας να εξυπηρετούμε, να ενισχύουμε και να προσφέρουμε. Ταυτόχρονα όμως αγωνιζόμαστε για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, με περισσότερη αυτοδιοίκηση, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση δράσεων και πολιτικών για τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυστραλία: Χάθηκε μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα – Επί ποδός οι Αρχές
Όπως έγινε γνωστό, η κάψουλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα από ακτινοβολία
Αυστραλία: Χάθηκε μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα – Επί ποδός οι Αρχές