Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιωαννίδης: Συνεργασία και σχέδιο, για επανεκκίνηση της χώρας και κοινωνίας

Άρθρο του Δημάρχου Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη στο TyposThes.

Η 85η ΔΕΘ βρίσκει μεγάλο τμήμα της χώρας καταβεβλημένο από τις φωτιές, που έθεσαν με τον τρόπο τους, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου από την οριστική απώλεια.

Η χώρα παράλληλα βιώνει τις δικές της, εθνικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις, παγκόσμιων προβλημάτων, όπως το υγειονομικό θέμα της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, τα ρεύματα προσφύγων-μεταναστών, ζητήματα ασφάλειας και κυριαρχίας καθώς και τις ειδικές οικονομικές επιπτώσεις τους, συνδυαστικά με τα απόνερα της 10ετούς οικονομικής κρίσης που πέρασε. Τα μεγέθη των θεμάτων που τίθενται υπερβαίνουν τις δυνατότητες αντιμετώπισης μεμονωμένα από κάθε επιμέρους εθνικό κράτος. Αντιληπτό, ότι δεν υπάρχουν εθνικές απαντήσεις, μόνο εθνικές διαστάσεις διαχείρισης μιας παγκοσμιοποιημένης προσέγγισης λύσεων, διότι όλα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Διαμορφώνουν ένα δυναμικό, πολύμορφο και ασύμμετρο πλαίσιο προκλήσεων, απειλών και αβεβαιότητας, μέσα στο οποίο καλούμαστε να πορευθούμε, να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς, εμπνευσμένοι κι από τον σύμπτωση του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Απαιτείται λοιπόν να επιδείξουμε μια διπλή ικανότητα, από τη μια υψηλή αίσθηση αντίληψης και διορατικότητας μέσα στα νέα δεδομένα, που δεν καθηλώνεται στην αμηχανία, ούτε τη συγκυρία, και από την άλλη παίρνει πρωτοβουλίες, αφού κατανοεί πως εξελίσσονται τα κύματα του ιστορικού χρόνου και συσχετισμοί.

Μπροστά σε αυτά που εξελίσσονται με διαφορετικές ταχύτητες στα επιμέρους επίπεδα, η κοινωνία καταγράφει συσσωρευμένη κούραση, από την αλληλουχία διαδοχικών αλλαγών που συντελούνται γύρω της και αδυνατεί να παρακολουθήσει ολοκληρωμένα. Γι΄αυτό προτάσσει αιτήματα αμυντικά για αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση τους, κυρίως των νέων ανισοτήτων που αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό.

Παρά τα δυσοίωνα χαρακτηριστικά της ευρύτερης συγκυρίας, υπάρχουν και θετικά. Όπως η ύπαρξη των ευρωπαϊκών πόρων, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ 2021-2027, νέα ΚΑΠ.

Διαμορφώνουν δυνατότητες ισότιμης συμμετοχής Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας στον εθνικό σχεδιασμό.

Ο ριζικός ανασχεδιασμός της πόλης με όρους 21ου αιώνα, ειδικά της υποβαθμισμένης Δυτικής πλευράς της, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Παρεμβάσεις που σηματοδοτούν  τη νέα Αναπτυξιακή ταυτότητα, που περιλαμβάνει ισοδύναμα όλες τις διαστάσεις χωρικές και ποιοτικές, υπερβαίνει στερεότυπα  και δεν επαναλαμβάνει λανθασμένες επιλογές.

-Δημιουργία Πράσινου Δυτικού Τόξου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής με αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων.

-Δημιουργία ενιαίου δημόσιου χώρου, στο παραλιακό μέτωπο από Αγγελοχώρι μέχρι το Δέλτα Αξιού, με συνέχεια, προσβασιμότητα, ήπια κινητικότητα, διασύνδεση πράσινων χώρων.

-Μετεγκατάσταση ΔΕΘ στα δυτικά, με δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, στο κέντρο της πόλης με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, λύση αναγκαία, που εξισορροπεί το άνισο αναπτυξιακό ισοζύγιο της.

-Λιμάνι, σιδηροδρομική διασύνδεση, οργάνωση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Καλοχωρίου, εκκρεμείς οδικοί άξονες, ολοκλήρωση δικτύου μετρό, χωρίς αλλοίωση της «υπόγειας» ιστορικής διαδρομής, επέκταση του στα δυτικά.

-Λειτουργία προαστιακού προς Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΒΙΠΕΘ Σίνδου,

-Αποτελεσματική αντιμετώπιση περιβαλλοντικής υποβάθμισης και δυσοσμίας που κατακλύζει τη δυτική Θεσσαλονίκη.

 

Όλα μαζί, συνιστούν συστατικά του σχεδίου μια άλλης Θεσσαλονίκης, αναπτυγμένης, φιλικής, βιώσιμης, με μέλλον και προοπτική.

Γι’ αυτό ενώσαμε φωνές, σχέδια, προσπάθειες, 7 δήμαρχοι της δυτικής πλευράς στην κοινή αυτοδιοικητική  πρωτοβουλία, με ανοιχτή αντίληψη και διευρυμένη ατζέντα. Μας ωθεί ο στόχος ισότιμης ανάπτυξης όλης της πόλης, το συλλογικό όφελος, το κοινό μας μέλλον. 

Σε αυτή την κατεύθυνση ως δήμος Δέλτα, παρά τις αντιξοότητες υποστελέχωσης και πανδημίας, προσθέτουμε τις τοπικές ψηφίδες, στο κοινό όραμα.

Αλλάζουμε την κατάσταση με πολιτική βούληση και κινητήριο μοχλό την Αυτοδιοίκηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ