Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τόσκας: Τελειώνει ως το 2025 το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη

«Προετοιμάσουμε έναν διαγωνισμό εφάμιλλο των ευρωπαϊκών διαγωνισμών» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας

Τελειώνει το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ ως το 2025, σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας στο Radio North 98 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τόσκας, αφού ο ΟΣΕΘ ήδη έχει ξεκινήσει την επεξεργασία προδιαγραφών για έναν διαγωνισμό «ανοίγματος» της Αστικής Συγκοινωνίας του νομού, σε ιδιώτες παρόχους που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά στον ΟΑΣΘ.

«Νομίζω ότι το μέλλον μας κατευθύνει στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού 370 του 2007 που μιλά για διαγωνιστικές διαδικασίες, μιλάει για ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες ανάθεσης και ανταγωνισμού… Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε αυτό τον καιρό, πέραν του ότι ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είναι να προετοιμάσουμε έναν διαγωνισμό εφάμιλλο των ευρωπαϊκών διαγωνισμών των πόλεων της Ευρώπης για το προσεχές διάστημα, για το μέλλον της συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το διαγωνισμό ενδεχομένως να συσχετίσουμε, μετά τις μετακινήσεις με το Μετρό».

Ερωτώμενος αν δουλειά του ΟΣΕΘ είναι να προετοιμάσει τους όρους μίας προκήρυξης για έναν καινούριο πάροχο, έναν καινούριο ανταγωνιστή του ΟΑΣΘ στην πόλη, ο κ. Τόσκας είπε χαρακτηριστικά: «θεωρώ ότι είναι μία υποχρέωσή μας.» Και αποκάλυψε πως «οι συζητήσεις έχουν γίνει (σ.σ. με το υπουργείο) και ενόψει του 2023-2024 θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ώστε αυτοί οι διαγωνισμοί να βγουν προς τα έξω, καθώς η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει. Θεωρώ ότι το 2025 θα είναι ένα ορόσημο ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει συγκοινωνία μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και ένα ξεκάθαρο συγκοινωνιακό μοντέλο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ, ερωτηθείς πως θα πρέπει να λειτουργεί η κρατική επιδότηση όταν θα έχουμε δύο ή περισσότερους παρόχους αστικής οδικής συγκοινωνίας σημείωσε: «Έχω την εντύπωση πως θα δοθούν προδιαγραφές και κατάλληλες οδηγίες και θα υπάρχουν κατάλληλοι δείκτες ποιότητας παροχής έργου, θα γίνονται αξιολογήσεις και αυτό είναι το έργο της αρχής μεταφορών του ΟΣΕΘ στο μέλλον, νομίζω προς εκεί κατευθύνεται όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και εν συνεχεία θα υπάρχει κατανομή και των κερδών και των εισπράξεων αλλά και των επιδοτήσεων των κρατικών».

Για τον ιδιωτικό φορέα διαχείρισης του Μετρό πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μέσα στο 2022 θα έχουμε εξελίξεις, αλλά αυτές θα βασιστούν σε κεντρικές πολιτικές».

Για τον δυτικό προαστιακό έκανε λόγο για ετοιμότητα δημοπράτησης εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ ενώ για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία υπογράμμισε πως θα αναβαθμίσει την πόλη, υποκαθιστώντας έστω το 2% των μετακινήσεων και πρέπει να γίνει ολική αποτίμηση μέσω ενός τεχνικού συμβούλου, ενώ σημείωσε πως «πρόκειται για έργο που παρακολουθεί το υπουργείο και προφανώς θα το στηρίξουμε».

Σε ό,τι αφορά τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας συμπλήρωσε: «Εμείς προετοιμάζουμε μία συνολική πρόταση διατύπωσης ενός Σχεδίου και δεν αρκούμεθα στα ΣΒΑΚ των Δήμων».

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Τόσκα:

Πηγή: radionorth.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιόπουλος: Θα αναμέναμε ο πρωθυπουργός να είχε αποπέμψει τον κ. Ρωμανό
«Η αλήθεια θα λάμψει και το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην...
Ηλιόπουλος: Θα αναμέναμε ο πρωθυπουργός να είχε αποπέμψει τον κ. Ρωμανό