Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βαρουφάκης για Θεσσαλονίκη: Πονάει η καρδιά μου για τα αρχαία – Να ξεσηκωθούμε

Παρουσίασε τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 – Τι απάντησε σε ερώτηση του TyposThes

Του Γιώργου Καλλίνη

«Απολύτως παρατημένη πόλη» χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε ερώτηση του TyposThes.gr για την πορεία των έργων του Μετρό και τη διαχείριση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, ο κ. Βαρουφάκης ξέσπασε για την κατάσταση και τις καθυστερήσεις, για ένα έργο που όπως ανέφερε θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από 30 χρόνια.

«Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης έχω την υποχρέωση να συμπάσχω πολύ περισσότερο στα προβλήματα της πόλης. Είναι ένα μετρό το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και τώρα να μιλάμε για τις σοβαρές επεκτάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να έχει φτάσει το 2021 να παλεύουμε να φτιάξουμε ένα μετρό που δεν πηγαίνει αεροδρόμιο. Είναι ένα μετρό που δεν εξυπηρετεί το Πανόραμα, τις εργατικές γειτονιές, εργαζόμενους που θέλουν να κατέβουν στο κέντρο για να εργαστούν, για ψυχαγωγία», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά τα αρχαία της στάσης Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, συναισθηματικά φορτισμένος, εξήγησε ότι θα έπρεπε να μείνουν εκεί που είναι. «Τα αρχαία έπρεπε να μείνουν εκεί που είναι, είναι πάρα πολύ απλό. Εμένα πονάει η καρδιά μου. Η επανατοποθέτηση τους ποτέ δεν σημαίνει ότι επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση Σημαίνει ότι κάνουν ένα shopping mall, ένα εμπορικό κέντρο με τα αρχαία, που τα ξαναβάζουν εκεί. Φανταστείτε να πάρουμε την Ακρόπολη, να τη διαλύσουμε, να φτιάξουμε κάτι άλλο που θέλουμε και μετά να βάλουμε ξανά τα μάρμαρα. Δεν καταλαβαίνω. Η Θεσσαλονίκη είναι λιγότερο σημαντική από την Αθήνα;», τόνισε εμφατικά, για το σχέδιο επανατοποθέτησης των αρχαίων του Μετρό.

«Δεν υπάρχει ένα μητροπολιτικό πλάνο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την διαχείριση των σκουπιδιών, τη διασύνδεση του Μετρό με τα λεωφορεία, για τη θαλάσσια συγκοινωνία. Με άλλα λόγια, η Θεσσαλονίκη παραμένει απολύτως παρατημένη πόλη και για αυτό, όλοι μας ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, πρέπει να ξεσηκωθούμε, δεν μπορεί να προχωράει έτσι», ξέσπασε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική πόλη, για να την αφήσουμε σε αυτούς που τη διαχειρίζονται».

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε σκληρή κριτική στα λεγόμενα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, διαλύοντας το αφήγημα για ανάπτυξη.

«Ο Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο; Φαίνεται πως, πάνω στην αγωνία του, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε ότι οι Κυβερνήσεις δεν παράγουν πλούτο, πλούτο παράγουν οι εργαζόμενοι», τόνισε και εξήγησε ότι «το εθνικό εισόδημα μειώνεται συστηματικά από το 2008 ενώ ο εθνικός πλούτος εκποιείται εξ ίσου συστηματικά. Η πραγματικότητα είναι απλώς πως η «Μητσοτάκης Α.Ε.» μοιράζει δίκαια μεταξύ των ημετέρων τα κέρδη που παράγονται λόγω της καταστροφής πλούτου και εισοδημάτων των πολλών».

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης -και όλων των μνημονιακών Κυβερνήσεων- περί ανάπτυξης: Ακόμα και να έχουμε φέτος την αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπει η Κυβέρνηση (μεταξύ 5% και 6%), το εθνικό εισόδημα θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο εκείνου όχι μόνο του 2019 αλλά και του 2015».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε κάθε πιθανότητα προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι 4 προτάσεις του ΜέΡΑ25

Τις μόνες ικανές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τις παρακάτω τέσσερις προτάσεις:

- Ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 15%. Αυτόματη

- Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή σε κατώτατο μισθό και επιδόματα, χρησιμοποιώντας όχι τον επίσημο πληθωρισμό αλλά δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών (εξαιρούμενου του εισοδηματικά ανώτατου 30% το πληθυσμού).

- Ακύρωση όλων των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και σταδιακή επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ).

- Επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα σουπερμάρκετ για το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών σουπερμάρκετ και των τιμών των προμηθευτών τους.

 

Πανδημία, πυρκαγιές και νέοι

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης απέναντι στη νεολαία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως την ώρα που η Κυβέρνησή του κ. Μητσοτάκη τους κλέβει το μέλλον, εκείνος τους προσφέρει ψίχουλα και bytes – κατά το αμερικανικό bits & bytes. Έτσι φαίνεται του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του ότι θα κερδίσει τη νεολαία».

Τόνισε ότι η νεολαία ήδη δίνει την απάντησή της στους δρόμους, στις πλατείες, στα αμφιθέατρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση πως «όσο και να καλλωπίζετε τους αριθμούς, ή να τους μοιράζετε καθρεφτάκια περνώντας τους για ιθαγενείς, η νεολαία αλλά και οι μεγαλύτεροι βλέπουν ότι στόχος των κυβερνώντων από το 2010 μέχρι σήμερα είναι ένας: η βύθιση τους όλο και περισσότερο στο χρέος και στην εξάρτηση».

Αναφερόμενος στο θέμα της νόσου Covid-19, κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί «έστω και τώρα» στη δημιουργία δημόσιου δίκτυου κέντρων μαζικών δωρεάν τεστ και, παράλληλα, «να πάψει να λέει έμμεσα στους εμβολιασμένους ότι δεν έχουν λόγο να κάνουν τεστ».

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να προσφέρει στους διστακτικούς ανεμβολίαστους την δυνατότητα για προεμβολιαστικό έλεγχο σε δημόσιο φορέα και να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού «σε επιστημονική κι όχι προπαγανδιστική βάση».

Επίσης κάλεσε να ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ με 8.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς και καταβληθεί το 50% του μισθού τους στο υπό αναστολή ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πρόσφατων πυρκαγιών μετά και την επίσκεψη με αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 στις πληγείσες περιοχές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και στο ζήτημα των αναδασώσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση με ιδιώτες αναδόχους.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, «όταν μιλάνε για «πιστοποιημένα δενδρύλλια γρήγορης ανάπτυξης», εννοούν γενετικά μεταλλαγμένα δένδρα (π.χ. Bayer-Monsanto) τα οποία θα μεγαλώνουν ταχύτατα, θα πεθαίνουν γρήγορα, θα χρησιμοποιούνται για παραγωγή βιομάζας που θα νέμονται τα ίδια συμφέροντα, θα μπορούν να αντικατασταθούν μόνο από δενδρύλλια της ίδιας εταιρείας – και, στον ίσκιο τους, δεν θα φυτρώνει γηγενής χλωρίδα ούτε και θα ζει γηγενής πανίδα. Να πως οι φετινές φωτιές θα γίνουν ευκαιρία για την παραγωγή εμπορεύσιμων δασών».

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για  Δικομματικό Μνημονιακό Λαϊκισμό και ανέφερε πως η ρήξη είναι καλύτερη επένδυση για την πατρίδα μας: «Η ολιγαρχία δεν νοιάζεται, φίλες και φίλοι, για το ποιος κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου ή για το αν η Κυβέρνηση αυτοαποκαλείται φιλελεύθερη ή αριστερή. Η ολιγαρχία καταλαβαίνει ότι χωρίς ρήξη καμία κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε φιλελεύθερη να είναι ούτε βεβαίως αριστερή. Το μόνο που φοβάται η ολιγαρχία είναι η ρήξη. Για αυτό το ΜέΡΑ25 μιλάει για Ρήξη. Και σε όσους ρωτάνε «Γιατί ρήξη τώρα;» η απάντησή μας είναι απλή: Επειδή όσο πιο άμεσα γίνει η ρήξη τόσο μικρότερο το μακροπρόθεσμο κόστος για τη νεολαία μας, για την πατρίδα. Η ρήξη είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας».
 

«Θέλουν να πουλήσουν το νερό»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργο Αρχοντόπουλο και εκπρόσωπο από την Πρωτοβουλία «Σώστε το Νερό» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε χθες ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, οι εργαζόμενοι στο νερό της Θεσσαλονίκης έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 τα ζητήματα των έμμεσων ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στο νερό, μέσω ΣΔΙΤ, μέσω ιδιωτικοποίησης των δικτύων, όπως ήδη δρομολογείται στην Αθήνα και στη Χαλκιδική, μιας και πλέον μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 και το 2019, καθολική ιδιωτικοποίηση δεν είναι εύκολο να υπάρξει παρά την βούληση του Υπερταμείου.

Οι εργαζόμενοι ακόμα μίλησαν για την πληθώρα των ελλείψεων που έχουν σε προσωπικό (στελεχωμένο μόνο με 300 εργαζόμενους από τις 800 οργανικές θέσεις), τους εργολαβικούς εργαζόμενους, αλλά και την κινηματική απόγνωση που έχει επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια, με τα πράγματα όμως να βελτιώνονται το τελευταίο διάστημα.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως η Κυβέρνηση βλέπει το νερό και δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αξία του από την τιμή του. «Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά του να είναι ένα αγαθό και το να είναι εμπόρευμα. Θέλουν να το πουλήσουν», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Επίσης, εκδήλωση της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 πραγματοποιήθηκε στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στο Θέατρο των Εποχών με θέμα: ρήξη, η μόνη απάντηση στην κρίση και συζητήθηκαν τα ζητήματα της παιδείας, της εργασίας και του περιβάλλοντος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος αναφέρθηκε στον «καπιταλισμό της καταστροφής" λέγοντας πως: "πλέον έχουν έναν τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να βγάζουν χρήματα, να κερδίζουν ακόμα και από την ίδια την καταστροφή».

Στη συνέχεια ο Συντονιστής της Νεολαίας του κόμματος Θωμάς Αχταρίδης μίλησε για την Παιδεία, αναφέροντας πως: «οι ελλείψεις, η πανεπιστημιακή αστυνομία, ελάχιστη βάση εισαγωγής συνθέτουν το δυστοπικό σκηνικό της εκπαίδευσης της κας Κεραμέως». Με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 να συμπληρώνει τονίζοντας πως η παιδεία για το ΜέΡΑ25 είναι αυτοσκοπός, δεν είναι εργαλείο για κάτι άλλο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ