Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις με παέγια και γεμιστά προβάλλουν το ευρωπαϊκό ρύζι

«Τρέχει» το τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα «EU RICE» από Ελλάδα και Ισπανία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με τριήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη άρχισε ουσιαστικά να «τρέχει» το τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα «EU RICE», το οποίο έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους καταναλωτές και τους παραγωγούς ότι το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι ένα προϊόν ασφαλές, θρεπτικό και υψηλής ποιότητας, το οποίο καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 85η ΔΕΘ το Φεστιβάλ Ρυζιού στη διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πιάτα με ρύζι από την Ελλάδα και από την Ισπανία από κορυφαίους Έλληνες και Ισπανούς σεφ, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση Τύπου σε ξενοδοχείο της πόλης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια και στοχεύει στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού μέσα από μια σειρά αλληλοσυμπληρούμενων ενεργειών προβολής και ενημέρωσης, ώστε να πείσει τον καταναλωτή να συμπεριλάβει στη διατροφή του το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη. Επίσης, δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της καλλιέργειας του ρυζιού, υπογραμμίζοντας τον ευεργετικό της ρόλο για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Οργανισμός εκτέλεσης του Προγράμματος είναι η εταιρία NOVACERT.

Για ένα κύριο προϊόν που πραγματικά «αξίζει να στηριχθεί», έκανε λόγο στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), Χρήστος Τσιχήτας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια του ευρωπαϊκού ρυζιού για την παραγωγή του οποίου εφαρμόζονται πρακτικές φυτοπροστασίας σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων.

eu-rice0003.jpg

Στιγμιότυπο από τη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση

Όπως είπε ο κ. Τσιχήτας «μέσα από αυτήν την κοινή προσπάθεια θεωρώ ότι μπορούμε να ενημερώσουμε και να πείσουμε το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινό  ότι είναι προτιμότερο να τρώνε, ελληνικό, ευρωπαϊκό ρύζι το οποίο είναι ασφαλές και ποιοτικό παρά να αγοράζουν φθηνό ρύζι, εισαγωγής από τρίτες χώρες και κατ΄εμέ καθόλου ασφαλές». Όπως εξήγησε, στη χώρα μας χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά τελευταίας γενιάς, σε αντίθεση με φυτοπροστατευτικά που χρησιμοποιούνται στις τρίτες χώρες τα οποία στην ΕΕ έχουν καταργηθεί εδώ και 30 χρόνια.

Η κατανάλωση ρυζιού και οι εισαγωγές

Στην Ελλάδα, οι ορυζώνες βρίσκονται κυρίως στη Β. Ελλάδα, στο Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, αλλά και στις παρόχθιες περιοχές των ποταμών Αχελώου, Σπερχειού και Έβρου. Σήμερα στη Μακεδονία παράγεται περίπου το 75% του ελληνικού ρυζιού.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται  περί τις 260.000-280.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα περίπου 180.000 καλλιεργούνται στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας από περίπου 4.500 αγρότες.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού στη χώρα μας είναι 5-5.5 κιλά το χρόνο. Από τις ποσότητες που καταναλώνονται το 70% είναι εγχώριας παραγωγής και το 30% περίπου εισαγόμενο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ κ. Τσιχήτας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση ρυζιού στην ΕΕ. Όπως είπε σημαντικό ποσοστό της αύξησης αυτής καλύφθηκε εξ ανάγκης από εισαγόμενο ρύζι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αύξηση εισαγωγών κατά την περίοδο 2019/2020 η οποία έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 1.66 εκατ. τόνων, αύξηση κατά περίπου 220.000 τόνους σε σχέση με την περίοδο 2018/2019. «Ο κλάδος του ευρωπαϊκού ρυζιού έχασε μια σημαντική εμπορική ευκαιρία από την οποία επωφελήθηκαν οι εξαγωγικές χώρες», όπως είπε. Αναφέρθηκε εξάλλου σε μελέτη σύμφωνα με την οποία έως το 2030 στον κλάδο του ρυζιού θα αυξηθούν περαιτέρω οι εισαγωγές, οδηγώντας σε μείωση κατά 1,5% της ευρωπαϊκής παραγωγής και πτώση της τιμής του κατά 7%, με αποτέλεσμα την πτώση της αξίας της παραγωγής του ευρωπαϊκού ρυζιού κατά 95 εκατ. ευρώ. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, ο ευρωπαϊκός κλάδος ρυζιού, ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με στόχο να προωθηθούν συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση των ασιατικών εισαγωγών.

eu-rice0002.jpg

Η παέγια και τα γεμιστά

 

Για την πολιτική της ΕΕ για τα προγράμματα προώθησης και προβολής ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, μίλησε ο κ. Αθανάσιος Ταμπαρόπουλος Γενικός Διευθυντής της NOVACERT. Για το πρόγραμμα EU Rice ειδικότερα, είπε ότι είναι τριετές και έχει προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ, με χώρες στόχους την Ελλάδα και την Ισπανία.

ις δράσεις του προγράμματος παρουσίασε αναλυτικά ο Διευθυντής του ΕΑΣΘ κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ένας από τους στόχους ήταν να ερευνηθεί πoιο πιάτο θα μπορούσε να συνδέσει το μεσόσπερμο ρύζι με την ελληνική κουζίνα.

6f1.jpg

Η κ. Νικολάου σε στιγμιότυπο από το Φεστιβάλ Ρυζιού στη ΔΕΘ 

Στο πλαίσιο αυτό, η βραβευμένη σεφ Ντίνα Νικολάου ορίστηκε chef&food Ambassador του προγράμματος και έπειτα από έρευνα και συνεργασία κατέληξαν ότι το εθνικό πιάτο που ταυτοποιείται περισσότερο με το ρύζι είναι τα γεμιστά με την ευρεία έννοια (είτε είναι πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, καλαμαράκια, ντολμαδάκια κλπ).

Η κ. Ντίνα Νικολάου τόνισε ότι χρειαζόμαστε ως χώρα μια ταυτότητα και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα αντίστοιχα στην Ισπανία ο καταναλωτής γνωρίζει ότι θα φάει παέγια με ρύζι ΠΟΠ ή στην Ιταλία ριζότο.  

Εκ μέρους της ισπανικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη μίλησε στην εκδήλωση ο Santos Ruiz Alvarez  γενικός διευθυντής  CRAV-συνδικαιούχος του προγράμματος EU Rice. Το ρύζι ΠΟΠ Arroz de Valencia είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μιας ομάδας παραγωγών και μεταποιητών που επιθυμούσαν να προσθέσουν αξία στο ρύζι που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή της Βαλένθιας, όπου η ετήσια κατανάλωση ρυζιού ανά άτομο φτάνει τα 15 κιλά. Η παέγια είναι το πιο δημοφιλές πιάτο που γίνεται με το συγκεκριμένο ρύζι στην ισπανική κουζίνα.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μαρία Ναλμπάντη, διευθύντρια τμήματος προγραμμάτων προώθησης NOVACERT, η οποία με τη σειρά της τόνισε το πόσο σημαντικό είναι οι καταναλωτές να προσέχουν την προέλευση του ρυζιού που καταναλώνουν στις συσκευασίες.

Χαιρετισμό στη χθεσινή εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Καράογλου. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων και πρόεδροι συνεταιρισμών που συμμετέχουν στην ΕΑΣΘ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αργία ο καθηγητής που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση 12χρονης
Ο 45χρονς είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
Σε αργία ο καθηγητής που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση 12χρονης
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κάνει πάλι τα στραβά μάτια στις εικόνες του Αγίου Δημητρίου
Για μικροπολιτικό παιχνίδι της ΝΔ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εικόνες στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κάνει πάλι τα στραβά μάτια στις εικόνες του Αγίου Δημητρίου