Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζέρβας: Ο οικοδεσπότης της ΔΕΘ «κλείνει» το 10ήμερο της Θεσσαλονίκης

Γέμισαν η αγορά και τα ξενοδοχεία στην πόλη κατά τη διάρκεια της Έκθεσης

Του Γιώργου Καλλίνη

«Ξανάνιωσε» η Θεσσαλονίκη με τη φιλοξενία της 85ης ΔΕΘ, σύμφωνα με το δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος έκανε έναν πρώτο απολογισμό στο TyposThes για την επιστροφή της έκθεσης στην πόλη, τονίζοντας ότι η Διεθνής Έκθεση ήταν μια σημαντική επιτυχία για την πόλη και ότι η ατζέντα της Θεσσαλονίκης έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η ΔΕΘ φέτος πραγματοποιήθηκε κανονικά. Πέρσι, η ζημιά στην πόλη από την ακύρωση ήταν πολύ μεγάλη, υπολογίστηκε γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, φέτος ευτυχώς τα πράγματα ήταν διαφορετικά», τόνισε ο δήμαρχος.

«Η εικόνα της πόλης, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ήταν εξαιρετική, τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία γέμισαν μετά από καιρό, όλη η πολιτική ηγεσία και πάρα πολλές πολιτικές προσωπικότητες τίμησαν ξανά την πόλη με την παρουσία τους, η ΚΕΔΕ συνεδρίασε στο Δημαρχείο, είδαμε εξαιρετικά περίπτερα, εξήγησε ο δήμαρχος και είπε χαρακτηριστικά ότι «ξύπνησε» η Θεσσαλονίκη.

 

«Γέμισαν τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία»

Τα κέρδη για την οικονομία της Θεσσαλονίκης ήταν μεγάλα, σύμφωνα με το δήμαρχο και μπορούσε άνετα κάποιος να καταλάβει την κίνηση στην πόλη και την αύξηση των επισκεπτών λόγω της ΔΕΘ.

«Η φετινή ΔΕΘ ήταν μια επιτυχία, με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Φυσικά, αν κάποιος συγκρίνει τη φετινή ΔΕΘ με την αντίστοιχη του 2019, οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες, όμως δεν παύει να είναι μια επιτυχία. Φανταστείτε, για να βρεις ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο, έπρεπε να βάλεις… μέσο, ήταν sold out.

Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε μια εορταστική ΔΕΘ, αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα της Έκθεσης το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με εξαιρετικές εκθέσεις και συμμετοχές από όλη τη χώρα. Ξεχώρισα το περίπτερο 12, με την έμφαση του στην τεχνολογία και την καινοτομία, ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ματιά».

Η πανδημία όμως δεν έφυγε ποτέ από δίπλα μας, δεν απέσυρε ποτέ τη βαριά της σκιά από την 85η ΔΕΘ, με πάρα πολλά μέτρα προστασίας να χαρακτηρίζουν τη φετινή διοργάνωση.  

«Οι επισκέπτες στην ΔΕΘ σεβάστηκαν απόλυτα τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και οι έλεγχοι γινόντουσαν τακτικά και με συνέπεια. Ο κόσμος ήταν πολύ προσεκτικός, ειδικά στα σημεία που υπήρχε μεγαλύτερη συγκέντρωση επισκεπτών, δηλαδή στις εκδηλώσεις ή μέσα στα περίπτερα.

Η 85η ΔΕΘ ήταν ένα βήμα προς την κανονικότητα, ένα βήμα μακριά από την πανδημία, την ώρα που όλα τα πρότζεκτ της πόλης «τρέχουν» κανονικά. Δυστυχώς, για να μην λέμε μόνο τα θετικά, η παρουσία του κοινού δεν ήταν αντίστοιχη με άλλες χρονιές, ενώ όπως ήταν γνωστό λόγω πανδημίας, έλλειψε η συμμετοχή της Γαλλίας ως τιμώμενη χώρα και οι πολλές συμμετοχές φορέων, κρατών και μεγάλων επιχειρήσεων από το εξωτερικό».

 

Τα μεγάλα κέρδη για την πόλη και ο χειμώνας που έρχεται  

Το μεγάλο κέρδος για τη Θεσσαλονίκη, πέρα από την πραγματοποίηση της ίδιας της ΔΕΘ φέτος, ήταν ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν στην ανάπλαση της ΔΕΘ, σύμφωνα με το δήμαρχο.

«Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός υιοθέτησε την ατζέντα της πόλης. Καταφέραμε να του εκθέσουμε τα σχέδια μας, για το Μετρό, για τον άξονα της Αριστοτέλους, τους στάβλους της Παπάφη, ακόμη και για το πρόγραμμα αναπλάσεων γύρω από τον άξονα του Μετρό που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Ακόμη και η κριτική από τον κ. Τσίπρα πάνω σε αυτά τα ζητήματα, σημαίνει ότι πλέον μιλάμε για ένα συγκεκριμένο πλάνο, είναι σημαντικό ότι πλέον η πόλη έχει μια συγκεκριμένη ατζέντα. Μία συγκεκριμένα ατζέντα, την οποία την έχει υιοθετήσει πλήρως η κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό αυτό», σχολίασε ο κ. Ζέρβας. 

Η Θεσσαλονίκη «μπαίνει» στο χειμώνα, με όλα τα μεγάλα έργα να προχωρούν κανονικά. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, η αξιοποίηση του δημοτικού κτιρίου των πρώην στάβλων Παπάφη, αλλά η δημιουργία κτηρίου κοινωφελών λειτουργιών στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του χρόνου, όλοι οι σταθμοί του Μετρό, εκτός αυτού στην Βενιζέλου θα έχουν καθαριστεί πλήρως, ξεκαθαρίζει ο κ. Ζέρβας.

«Με μεγάλη ικανοποίηση συνειδητοποιήσαμε ότι ο ΟΑΣΘ σε κανένα σημείο της ΔΕΘ, δεν αντιμετωπίστηκε, δεν αναφέρθηκε ως προβληματικό σημείο. Είναι κοινή παραδοχή, ότι η κατάσταση στον ΟΑΣΘ έχει καλυτερέψει, είμαστε περήφανοι για αυτό», τόνισε.

Επίσης, υπάρχουν πλέον 700 καινούργιες θέσεις στάθμευσης, νέα σχολεία και παιδικές χαρές, όπως αυτή στην Ροτόντα. Τέλος, αν η πορεία της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα είναι ικανοποιητική, μετά από απουσία ενός έτους, οι εορτασμοί για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα ξαναγίνουν σε όλη την πόλη.

«Φιλοξενήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ΔΕΘ, με εξαιρετικές εκθέσεις και η Θεσσαλονίκη γέμισε και πάλι», ολοκλήρωσε ο κ. Ζέρβας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ