Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σπίτια τελευταίας στιγμής για 300 ευρώ – Πού «ξέφυγαν» οι τιμές

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε – Πού κινούνται οι τιμές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Παρά την αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε για φοιτητική στέγη από την ανακοίνωση των βάσεων και για περίπου ένα δεκαήμερο μετά, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα σπίτια στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα εκτιμάται ότι πλέον οι τιμές τους θα συμπιεστούν ελαφρά προς τα κάτω.

Με δεδομένο ότι ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς τον τρόπο που θα γίνουν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια κατά το χειμερινό εξάμηνο, προς αναζήτηση στέγης έσπευσαν όχι μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές, αυτοί δηλαδή που πέρασαν τώρα, αλλά και οι φοιτητές που είχαν περάσει πέρυσι, ωστόσο λόγω των συνθηκών που είχε δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού και της τηλεκπαίδευσης, δεν είχαν προχωρήσει σε ενοικίαση σπιτιού, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Κατά συνέπεια, η κίνηση στα μεσιτικά γραφεία ήταν φέτος αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές, ακριβώς γιατί στο «κυνήγι» της γκαρσονιέρας βρέθηκαν σχεδόν δυο «φουρνιές» φοιτητών.  Τα αποκαλούμενα «φοιτητικά» σπίτια, δηλαδή οι γκαρσονιέρες με ένα δωμάτιο και σαλοκουζίνα σε περιοχή πέριξ των πανεπιστημίων, βρίσκονται παραδοσιακά στην κορυφή των προτιμήσεων των νέων φοιτητών. «Όταν τελειώσει αυτή η κατηγορία σπιτιών στρέφονται προς τα στούντιο», όπως λέει μιλώντας στο TyposThes. ο κ. Νίκος Μανομενίδης, εκπαιδευτής μεσιτών και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρά το αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα σπίτια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι λόγω πανδημίας δεν είχαν έρθει οι νέοι φοιτητές αλλά είχαν ξενοικιάσει, παράλληλα, και όσοι βρίσκονταν στα δυο τελευταία εξάμηνα, βλέποντας ότι τα μαθήματα δεν γίνονταν δια ζώσης. Έτσι στην ουσία είχαμε τρία εξάμηνα που είχαν αδειάσει τα σπίτια τους και τώρα θεωρητικά ήρθαν δυο εξάμηνα για να αναζητήσουν σπίτι. Στο παζλ αυτό εξάλλου πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι ορισμένα σπίτια «πέρασαν» από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια, εξαιτίας του κορωνοϊού.

 

Οι τιμές

«Γι΄αυτό εξακολουθούν και υπάρχουν σπίτια στην αγορά», σημειώνει ο κ. Μανομενίδης, εκτιμώντας ότι «τώρα αρχίζουν και να κατεβαίνουν και τα ενοίκια, όπως γίνεται κάθε χρονιά». Αφού ολοκληρώνονται οι ενοικιάσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, στα τέλη Σεπτεμβρίου μειώνεται κατά ένα ποσοστό το ζητούμενο ενοίκιο.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα ενοίκια σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη σήμερα βρίσκεις σε περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια σπίτι και με 350 ευρώ περίπου, ενώ υπάρχουν και σπίτια κοντά στα 300 ευρώ, αλλά συνήθως έχουν κάποιο μειονέκτημα, όπως να είναι στον 5ο χωρίς ασανσέρ, να μην είναι ανακαινισμένο κλπ. Ο ίδιος αναφέρει ότι προ Covid, οι τιμές στα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη ανέβαιναν διαρκώς. Την περίοδο 2018-19 οι τιμές των μισθωμάτων ανέβαιναν 7-8% το χρόνο. Με την πανδημία σταθεροποιήθηκαν. «Τώρα έχουμε παρόμοιες τιμές με το 2019 και ίσως τώρα να δούμε και μια ελαφρυά κάμψη. Δεν είδαμε αύξηση σε καμία περίπτωση», τονίζει.

Φέτος, εξάλλου το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ και αυτό αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για σπίτια και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Νεάπολη.

Έχουν «ξεφύγει» οι τιμές για αγορά στο κέντρο

Κάποιοι γονείς προτιμούν να προβούν σε αγορά σπιτιού και όχι ενοικίαση, ωστόσο πλέον οι τιμές για σπίτια στο κέντρο έχουν «ξεφύγει» προς τα πάνω. «Τους κόβονται τα φτερά μόλις ακούν τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μανομενίδης. Σπίτια 50 τ.μ. στο κέντρο έχουν ξεφύγει πλέον πάνω από τις 120.000 ευρώ. Σε εποχές που ήταν κάτω από 100.000 υπήρχε ενδιαφέρον, ωστόσο τώρα που οι τιμές έχουν ξεφύγει δύσκολα παίρνουν την απόφαση. Οι τιμές αυτές αφορούν σπίτια ήδη ανακαινισμένα και μειώνονται περίπου κατά 400 ευρώ το τ.μ. για σπίτια που χρίζουν ανακαίνισης. Δηλαδή αν για ένα ανακαινισμένο σπίτι στο κέντρο θα πληρώσει κανείς 2-2.500 ευρώ το τ.μ. ένα που χρίζει ανακαίνισης μπορεί να το βρει κανείς 1.700-1.800 ευρώ το τ.μ. ανάλογα και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως αν «βλέπει» μπροστά ή σε ακάλυπτο. Οι τιμές έχουν «φύγει» προς τα πάνω και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έτσι, συνήθως οι αγορές δεν γίνονται για φοιτητική στέγη αλλά από επενδυτές για μακροχρόνιες ή βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σε ότι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, παρατηρείται σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη μια κίνηση «δειλά-δειλά» της συγκεκριμένης αγοράς, που, όπως και η φοιτητική, είχε «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα λόγω κορωνοϊού και της επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Κάποια επίδραση στις αγοραπωλησίες ακινήτων αναμένεται να έχει και η εφαρμογή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με τις γονικές παροχές και δωρεές. Η εξαγγελία ότι από 1 Ιανουαρίου καταργείται ο φόρος στις γονικές δωρεές έως 800.000 ευρώ  αναμένεται να «κινήσει» λίγο την αγορά από νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αγοράσουν το πρώτο τους περιουσιακό στοιχείο.

Εξακολουθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις από Ισραηλινούς

Σε ότι αφορά τέλος το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη Θεσσαλονίκη, τόσο για αγορά κατοικίας όσο και για μεγάλα ακίνητα, όπως ξενοδοχεία ή παλιά βιοτεχνικά και βιομηχανικά κτίρια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εξακολουθεί να υπάρχει κίνηση από Ισραηλινούς. Από το Ισραήλ ήταν η κίνηση που υπήρχε τα τελευταία 2-3 χρόνια και συνεχίζεται με τα «σκαμπανεβάσματα» φυσικά και τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω πανδημίας. Υπάρχουν μεγάλοι επενδυτές που ψάχνουν μεγάλα κτίρια για να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία, αλλά υπάρχει και ενδιαφέρον από μικρούς επενδυτές από το Ισραήλ που αγοράζουν μικρά διαμερίσματα και γκαρσονιέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί