Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αύριο η νέα αντιφασιστική συγκέντρωση φοιτητών στη Σταυρούπολη

Μετά από τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ

Αύριο θα γίνει, τελικά, η νέα αντιφασιστική συγκέντρωση που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη συγκέντρωση έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη φοιτητικών παρατάξεων που ανήκουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από τη σχολική μονάδα, καταγγέλλοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο ενημερωτικής τους δράσης (μοίρασμα φυλλαδίων) έξω από σχολεία, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δέχθηκαν επίθεση από άτομα που ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς.

Σήμερα, την ώρα που οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, κι ενώ σύμφωνα με καθηγητές του σχολείου, το ωρολόγιο πρόγραμμα ώρα είχε ξεκινήσει, άτομα με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φέροντας πέτρες και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν προς το μέρος των φοιτητών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, τα οποία έκρυβαν μέσα στο σχολείο. Φαίνεται πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσης Αυγής», ανέφεραν μετά την λήξη του επεισοδίου εκπρόσωποι των φοιτητών, καλώντας σε «αντανακλαστική αντιφασιστική κινητοποίηση» στη Σταυρούπολη.

Το περιστατικό ερευνάται από τη διεύθυνση ασφάλειας της αστυνομίας, ώστε να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, αν τα άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και επιτέθηκαν στους φοιτητές, ανήκουν στον μαθητικό πληθυσμό του σχολείου. Μία ώρα μετά τη λήξη του επεισοδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καπνού στην ταράτσα του σχολείου και έσπευσε όχημα της πυροσβεστικής, όπου διαπίστωσε πως δεν υπάρχει εστία πυρκαγιάς.

Σε νέα κοινή ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ, ΠΤΔΕ και ΜΜΕ καταγγέλλουν την επίθεση και γνωστοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση, αύριο, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 18:30 στην Πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αναφέρουν:

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ !

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων στις 28/9 από φασιστοειδή, περιθωριακά στοιχεία που καμία σχέση δεν έχουν με τους μαθητές και το μαθητικό κίνημα , έξω από σχολεία της Σταυρούπολης. Οι μαθητές της Σταυρούπολης και της Θεσσαλονίκης τους έχουν απομονώσει στην πράξη στα σχολεία τους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά το ρόλο των φασιστών στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές. Γνωρίζουμε ότι τους ενοχλεί η δράση των μαθητικών συμβουλίων, των φοιτητικών συλλόγων όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τους ενοχλεί η οργάνωσή μας οι συνελεύσεις μας, όταν  πιστεύουμε στη δύναμη μας !

Κάνουν τις πλάτες σε κάθε ευκαιρία στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας, δρουν θρασύδειλα ενάντια στο οργανωμένο κίνημα. Ο λαός μας τους έδωσε αποστομωτική απάντηση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ένα χρόνο πριν τους έστειλαν εκεί που τους αξίζει, στις τρύπες τους ! Εκεί θα ξαναμπαίνουν κάθε φορά που τολμούν να απλώσουν το χέρι τους σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, στο οργανωμένο κίνημα.

Να δοθεί μαζικά και πλατιά ένα ηχηρό μήνυμα απομόνωσης του φασισμού από τα σχολεία και τις γειτονιές μας. Το σάπιο σύστημα που ζούμε σήμερα γεννά τον φασισμό, και τέτοιες πρακτικές έχουν στόχο τον λαό, τον αγώνα του. Ειδικά σε μια περίοδο που οξύνεται η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα μας, στη ζωή και το μέλλον μας από την κυβερνητική πολιτική.

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές, τους φοιτητές και την οργάνωση τους.

Καμία  ανοχή και συμβιβασμός με το φασισμό.

Θα απομονωθούν και θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων για άλλη μια φορά !

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ,ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ !

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τις ενώσεις γονέων, τις ΕΛΜΕ να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις, να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση – απάντηση σε κάθε τέτοια φασιστική προσπάθεια.

Καλούμε σε μαζικό συλλαλητήριο, την Τετάρτη 29/9 στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας.

* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ