Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

10 χρόνια ΠΕΔΚΜ: Πανηγυρική συνεδρίαση – Τιμήθηκαν Δανιηλίδης και Κυρίζογλου

Πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ. – Η ΠΕΔΚΜ γιόρτασε 10 χρόνια από την ίδρυση της και τίμησε τους δυο πρώην προέδρους της

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Πανηγυρική ήταν σήμερα η συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, η πρώτη δια ζώσης έπειτα από ενάμιση χρόνο.  Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας γιορτάζει 10 χρόνια από την ίδρυση της και τίμησε σήμερα τους δυο πρώην προέδρους της, δημάρχους Νεάπολης –Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου.

«Κάθε γενέθλια ημέρα είναι ευκαιρία και να αναλογιστούμε το χθες και να σχεδιάσουμε και να οραματιστούμε το αύριο», τόνισε στο περιθώριο της συνεδρίασης που έγινε σε αίθουσα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

"Αν κοιτάξουμε προς το χθες βλέπουμε μια πορεία γεμάτη δυσκολίες και προβλήματα, βλέπουμε όμως και αυτοδιοικητικούς που βρέθηκαν ενωμένοι, προχώρησαν τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης", είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι η ΠΕΔΚΜ και η αυτοδιοίκηση συνολικά, πέρασε μετά το 2010 από δύσκολες συμπληγάδες, από έναν κακό σχεδιασμό του Καλλικράτη, στην οικονομική κρίση, στα μνημόνια με όλα τα τεράστια προβλήματα για να καταλήξουμε στην αυτοδιοίκηση της πανδημίας. Ανεφερε ότι η πανδημία δημιούργησε στους δήμους μια σειρά από προβλήματα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ήταν μια ακόμη ευκαιρία να δείξει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. "Ήταν ο μόνος θεσμός που εν μέσω πανδημίας πέρασε κυριολεκτικά το κατώφλι των σπιτών των συμπολιτών μας μέσα από τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, επισιτιστικά προγράμματα κλπ", τόνισε.

Μιλώντας για τη βράβευση των Κυρίζογλου και Δανιηλίδη, έκανε λόγο για «άξιους αυτοδιοικητικούς, που προσέφεραν στην ΠΕΔΚΜ και στους δήμους τους». Στο πρόσωπό τους τιμούμε και τη δική τους διαδρομή ως προέδρων της ΠΕΔΚΜ και τη διαδρομή των αυτοδιοικητικών που την υπηρέτησαν. Είπε επίσης ότι το μότο είναι «να παλέψουμε με τον κάθε δήμο στην περιφέρεια, ώστε κανείς να μη νιώθει ότι παλεύει μόνος του…».

pedkm10xronia0004.jpg

Ευχαρίστησε δε όλους τους συναδέλφους του στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΚΜ υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτόγνωρο για συλλογικό όργανο αποφάσεις σε ποσοστό πάνω από 95% να λαμβάνονται ομόφωνες».

pedkm10xronia0008.jpg

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο κ. Καϊτεζίδης όσο και οι τιμώμενοι πρώην πρόεδροι υπογράμμισαν το γεγονός ότι τιμώνται δεν σημαίνει ότι "αποστρατεύονται κιόλας", καθώς, όπως τόνισαν οι κ. Δανιηλίδης και Κυρίζογλου, θα συνεχίσουν τον "ωραίο αγώνα" της προσφοράς προς τις τοπικές κοινωνίες και τους συμπολίτες τους και της προάσπισης των συμφερόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Με μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε την τιμή», είπε ο κ. Σίμος Δανιηλίδης σχετικά με την απόδοση τιμητικής πλακέτας. «Σε μας έλαχε ο κλήρος και σε μένα προσωπικά, την πρώτη δύσκολη περίοδο του 2010-2014 να αγωνιστούμε για να συγχωνεύσουμε τις επτά ΤΕΔΚ Κ. Μακεδονίας σε μία, να εξορθολογίσουμε δαπάνες και διαχείριση προσωπικού, να εξυγιάνουμε τα οικονομικά ζητήματα και να οργανώσουμε έναν υγιή, δημόσιο φορέα, όπως είναι η ΠΕΔΚΜ έτσι ώστε να επιτελέσει το έργο που είναι έργο υποστήριξης των προσπαθειών, των αγώνων των 38 δήμων της Κ. Μακεδονίας», τόνισε. Είπε ακόμη ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσπάθεια των ΠΕΔ με εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία μπορούν να παίξουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Εμείς δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια, έτσι ώστε πετύχουμε αυτό που οφείλουμε στους πολίτες μας, την καλύτερη ποιότητα ζωής, με τις καλύτερες υποδομές, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη», πρόθεσε.

 

pedkm10xronia0007.jpg

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Λάζαρος Κυρίζογλου που διαδέχθηκε τον κ. Δανιηλίδη ως πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ ευχαρίστησε για την τιμή. «Εμείς απλά κάναμε το καθήκον μας και θεωρούμε ότι τιμήσαμε από τη θέση αυτή την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συνάδελφοι», τόνισε ενώ πρόσθεσε: «Μην νομίσουν κάποιοι ότι επειδή τιμώμεθα σήμερα αποστρατευόμαστε κιόλας. Σε ότι με αφορά θα συνεχίσω σταθερά στην ίδια γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

pedkm10xronia0006.jpg

Σε ότι αφορά τα δέκα χρόνια του θεσμού (2011-2021) είπε ότι είναι ένας σημαντικός σταθμός. "Η ΠΕΔ είναι ένας θεσμός που αν δεν υπήρχε έπρεπε να τον ανακαλύψουμε. Η ΠΕΔΚΜ , η δεύτερη περιφερειακή ένωση μετά από εκείνη της Αττικής ήταν πάντα πρωτοπόρος από πλευράς και θέσεων και απόψεων και εισηγήσεων", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

pedkm10xronia0003.jpg

 Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί που ακολουθεί καθώς και τα βίντεο του TyposThes. με τις δηλώσεις 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ