Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέο βαρύ πλήγμα για τα καφέ – μπαρ το «κόκκινο» στη Θεσσαλονίκη

Στοχοποιείται και πάλι η εστίαση, λένε οι επιχειρηματίες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Η εστίαση στοχοποιείται για μία ακόμη φορά», τονίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη σχολιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα που θα επιβληθούν στην πόλη λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής της εικόνας και ζητούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη πέρασε στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη, με αποτέλεσμα να «κοκκινίσει» και όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», θα επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Επίσης θα απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021.

Για μέτρα «χωρίς σχεδιασμό» κάνει λόγο μιλώντας στο "TyposThes." ο Γ.Γ. της  Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μ. Επιτροπίδης, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει «τα μόνα μέτρα που παίρνουν είναι κατά της εστίασης» και προσθέτει ότι όταν λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη για το πώς θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες να υπολειτουργήσουν –έστω- τα καταστήματά τους.

«Υπάρχουν επιχειρηματίες που δουλεύουν από τις 11 το βράδυ και μετά και βασίζονται πάνω στη μουσική. Αυτοί δε θα ανοίξουν καθόλου μετά από αυτήν την απόφαση», επισημαίνει, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν «οπωσδήποτε νέα μέτρα στήριξης» από την κυβέρνηση, όπως η επιδότηση ενοικίου και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, αντίστοιχα με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τον Αύγουστο του 2020.

Τα καταστήματα που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα αντιστοιχούν στο 20% περίπου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη ενώ ένα άλλο 20% αφορά τα καφέ που μετά από κάποια ώρα λειτουργούν και ως μπαρ και ο τζίρος τους προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πώληση αλκοολούχων ποτών. Γι αυτούς γίνεται ένα «σκληρό lockdown» στην ουσία, όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης.

Στα εστιατόρια το πρόβλημα είναι μικρότερο, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργούν έως πολύ αργά.

Εκατοντάδες καταστήματα έκλεισαν ήδη

Οι επιχειρηματίες δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την κίνηση που σημειώθηκε στα καταστήματά τους το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και η περίοδος της ΔΕΘ ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες, λόγω των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για είσοδο στο εκθεσιακό κέντρο. Τα λουκέτα και οι απολύσεις έχουν αρχίσει ήδη από το Σεπτέμβριο, όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης εκτιμώντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο θα είναι «καταστροφικά». «Μιλάμε για τουλάχιστον  400 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν κλείσει ήδη στη Θεσσαλονίκη. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο χειρότερος μήνας για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΡΓΑΝΗ». Κάποιες από τις επιχειρήσεις που δεν άντεξαν και κατέβασαν ρολά αλλάζουν «χέρια», ωστόσο διανύουμε μια περίοδο που οι επενδύσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν εξαιτίας του ρευστού περιβάλλοντος λόγω της πανδημίας. Επιχειρήσεις  πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, μόνο και μόνο για να φύγουν από το μαγαζί, όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς, καθώς μπορεί να μην είχαν εξωτερικό χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ενόψει χειμώνα και επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, αρκετά καταστήματα θα επιλέξουν να έχουν χώρο και εξωτερικά για τους πελάτες τους που δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν θα μπορούν να εισέρχονται εντός, ωστόσο, οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι θα είναι ασύμφορο για ένα καφέ να πληρώνει υπέρογκα ποσά κάθε εβδομάδα για τα θερμαντικά σώματα.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ο εξωτερικός χώρος θα πρέπει να είναι ανοιχτές τουλάχιστον οι δυο πλευρές του.

«Το ζήτημα είναι να καταφέρουν και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνο να είναι ανοιχτές και να συσσωρεύουν χρέη», επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ