Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τροχονόμους θέλει ο Ζέρβας σε δρόμους κλειδιά - Ρεκόρ 27.000 κλήσεων

Να αυξηθούν οι τροχονόμοι αυτό το διάστημα ζητά ο δήμος Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την άμεση ενίσχυση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πόλη ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, ζητά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με επιστολή του προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη.

Ο κ. Ζέρβας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία μεταξύ Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας, που έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ να ληφθεί μέριμνα για την ενίσχυση αυτήν την περίοδο της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης με επιπλέον αστυνομικούς, ώστε να αυξηθούν οι ρυθμιστές τροχαίας κίνησης τουλάχιστον κατά τις ώρες αιχμής.

Αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Ζέρβα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το TyposThes αναφέρει τα εξής: «Με την παρούσα επιστολή μου και με δεδομένη την πολυεπίπεδη και αγαστή συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με την Ελληνική Αστυνομία, θα ήθελα την συνδρομή σας σε ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί την πόλη μας.

Το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, ιδιαιτέρως στο κέντρο της πόλης μας κατά τις ώρες αιχμής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και αναγκάζει τους πολίτες να προκρίνουν την χρήση του αυτοκινήτου τους, έχει ως αποτέλεσμα τις καθημερινές να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διέλευση των κεντρικών οδικών αξόνων.

Η συνεργασία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης με τη Δημοτική Αστυνομία, με την διαρκή και ουσιαστική επικοινωνία που έχει αναπτυχθεί, έχει περιορίσει και ελέγξει το πρόβλημα αυτό σε μεγάλο βαθμό, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Για το σκοπό αυτό, παρακαλώ όπως ενισχύσετε, για την περίοδο αυτή, τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με αριθμό αστυνομικών που εσείς θα κρίνετε, προκειμένου να αυξηθούν οι ρυθμιστές τροχαίας κίνησης, τουλάχιστον κατά τις ώρες αιχμής».

Ρεκόρ κλήσεων τον Σεπτέμβριο από τη δημοτική αστυνομία

Το τελευταίο διάστημα, μετά το λοκντάουν και κυρίως κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, η κίνηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε αρκετά και παράλληλα αυξήθηκαν, δυστυχώς, και οι διάφορες παρανομίες. Ενδεικτικό είναι ότι τον μήνα Σεπτέμβριο καταγράφηκε ρεκόρ στις κλήσεις που κόπηκαν από τη δημοτική αστυνομία τόσο για παράνομη στάθμευση όσο και για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Μετά από μια «κοιλιά» που παρατηρήθηκε στην κίνηση το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο αυτή αυξήθηκε σημαντικά. Η επιστροφή στα σχολεία, η ΔΕΘ, έργα που γίνονταν στους δρόμους συνετέλεσαν στην αυξημένη κίνηση. Μη ξεχνάμε ότι ακόμη και ένα ψιλόβροχο είναι ικανό να προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη. Όπως πληροφορείται το TyposThes, τον Σεπτέμβριο η δημοτική αστυνομία έκοψε ρεκόρ κλήσεων και συγκεκριμένα περίπου 27.000 συνολικά, και για το σύστημα Thesi και για τον Κ.Ο.Κ. με τις περισσότερες παρανομίες να αφορούν στάση, στάθμευση και διπλοπαρκαρισμένα. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από συστάσεως της δημοτικής αστυνομίας.

Η κατάσταση, όπως τονίζουν πηγές από τη δημοτική αστυνομία στο TyposThes ελέγχεται, απλώς υπάρχουν ορισμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας που είναι πιο δύσκολες. Γενικά, τις πρωινές ώρες παρατηρείται κίνηση από ανατολικά προς δυτικά (στις οδούς Βασ. Όλγας, Τσιμισκή, ρεύμα Εγνατίας προς δυτικά) και νωρίς το απόγευμα, κατά την επιστροφή των πολιτών από την εργασία τους, το πρόβλημα αντιστρέφεται και κίνηση υπάρχει από δυτικά προς τα ανατολικά. Ένας σημαντικός δείκτης που βάζουν στο «μικροσκόπιο» είναι αυτός του χρόνου διέλευσης μιας κεντρικής οδού. Παρατηρήθηκε ότι ενώ αυτός ο χρόνος είχε περιοριστεί το προηγούμενο διάστημα, πλέον έχει αρχίσει να αυξάνεται. Όχι ανησυχητικά, όπως τονίζουν, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρχει πρόληψη ώστε να μην ξεφύγουν αυτοί οι χρόνοι.

Έτσι, από την στιγμή που η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας δεν μπορεί να ενισχυθεί χωρίς προσλήψεις, η σκέψη που προκρίθηκε ήταν να προταθεί η ενίσχυση, εσωτερικά, της διεύθυνσης τροχαίας, προκειμένου η κατάσταση να μην χειροτερέψει.

Τροχονόμοι σε κομβικά σημεία

Αυτό που ζητείται είναι να τοποθετούνται περισσότεροι τροχονόμοι σε κομβικά σημεία. Για παράδειγμα τα πρωινά στην πλατεία της ΧΑΝΘ αλλά και στις διασταυρώσεις της Τσιμισκή, ώστε να υπάρχει ροή της κίνησης συνέχεια και παράλληλα η δημοτική αστυνομία να βοηθά ελέγχοντας για παράνομες στάσεις και σταθμεύσεις οχημάτων. Όπως λέει μιλώντας στο TyposThes ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Δαγκλής, ζητούμενο είναι να μην ταλαιπωρείται ο Θεσσαλονικιός από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή το πρωί-που κατά κύριο λόγο μετακινείται προς την εργασία του- και να μην μπλοκάρει η πόλη. Το ίδιο και κατά την επιστροφή, τις απογευματινές ώρες. Ο ίδιος εκτιμά ότι με αυτήν την κίνηση για ένα διάστημα 1-2 μηνών, θα υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης.

Από τη δημοτική αστυνομία τονίζουν ότι και οι ίδιοι οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν να μην μετακινούνται με το αυτοκίνητο προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης χωρίς ουσιαστικό λόγο ή για δουλειές που μπορούν να διεκπεραιωθούν και ηλεκτρονικά ή να προγραμματίζουν να κάνουν τις δουλειές τους σε ώρες που δεν θεωρούνται αιχμής.

Σημειώνεται ότι πάγια απαίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι η ενίσχυση της δύναμης της δημοτικής αστυνομίας. Αυτήν την στιγμή το προσωπικό είναι στο ¼ περίπου των οργανικών θέσεων. Συγκεκριμένα το οργανόγραμμα είναι πάνω από 350 θέσεις και σήμερα η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας είναι 81 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ