Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδρούν οι γονείς για συγχωνεύσεις σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Αναστάτωση και στην Χαλκιδική - Αντιδρούν γονείς στο 3ο Λύκειο Καλαμαριάς και στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες σε σχολεία της Θεσσαλονίκης μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα.

Αντίθετοι με την συγχώνευση των δύο τμημάτων σε ένα είναι γονείς του 3ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς. Μάλιστα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του σχολείου το πρωί της Δευτέρας, ενώ συνεχίζει τις επαφές τους προκειμένου να αλλάξει την απόφαση.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Κωνσταντίνος Τσακαλίδης ανέφερε στο «TyposThes» πως «η συγχώνευση αφορά σε δύο τμήματα της Γ’ Λυκείου της θετικής κατεύθυνσης που έγιναν πλέον ένα. Η εφαρμογή έγινε από τη Δευτέρα ενώ ο καταμερισμός των εργασιών είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα».

Οι γονείς αντιδρούν και με δεδομένου πως θέλουν να υπάρχει μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.

3ogel.jpg

Από την χθεσινή συνάντηση που είχαν παιδιά (Μαρία Αγγουριδάκη, Κήρυκος Ηγουμενίδης) από το 15μελές με την κυρία Αντωνίου . Τη φωτογραφία παραχώρησε η κυρία Μελίνα Θεοδοσιάδου.

"Χθες συναντηθήκαμε με την διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Αντωνίου. Πήγαμε με παιδιά από το 15μελές του σχολείου για να της εξηγήσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η κυρία Αντωνίου μας άκουσε με προσοχή και στάθηκε δίπλα στα παιδιά", δήλωσε στο "TyposThes" η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς κυρία Μελίνα Θεοδοσιάδου. Συμπλήρωσε πως ελπίζουν να υπάρξει αλλαγή και να επιστρέψουν στα δύο τμήματα θετικής κατεύθυνσης στο σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Παράλληλα ανέφερε πως έχουν ήδη συναντηθεί με τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θωμά Μπαχαράκη, ενώ θέλουν να δουν από κοντά και την  διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κυρία Ζωής Βαζούρα. "Τα παιδιά μας έχουν αναστατωθεί και δεν θα έπρεπε, ειδικά στην χρονιά αυτή που θα έπρεπε να είναι προσηλωμένα στο διάβασμα. Αντί για τμήματα των 14 ατόμων πλέον έχουμε τμήμα των 24 σε αίθουσες που δεν χωράνε τόσα άτομα και δεν έχουν διαμορφωθεί αναλόγως. Παράλληλα μαθητές που κάνουν πχ μαθηματικά έρχονται σε επαφή με 60 διαφορετικά παιδιά και όπως αντιλαμβάνεστε ο κίνδυνος σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού θα είναι μεγάλος", συμπλήρωσε η κυρία Θεοδοσιάδου προσθέτοντας πως τα παιδιά που άλλαξαν τμήμα ίσως αποκοπούν και από τους φίλους τους.

Ανάλογη κινητοποίηση υπήρξε και από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης το οποίο στεγάζεται επί της οδού Ομήρου στο Ε’ δημοτικό διαμέρισμα. Εκεί θα γίνει σύμπτυξη τριών τμημάτων της Α’ Γυμνασίου σε δύο με 25-26 μαθητές έκαστο.

Οι γονείς έκαναν τη Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα ανέβηκαν στην αίθουσα που γινόταν η συνεδρίαση κρατώντας πανό και ζήτησαν να μιλήσουν σε εκπροσώπους του δήμου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους.

6o_gymnasio2.jpg

Φωτογραφία αίθουσας του 6ου Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης.

«Ζητάμε να γίνουν και πάλι τρία τα τμήματα της πρώτης Γυμνασίου και όχι δύο. Αντιλαμβανόμαστε πως το υπουργείο εφαρμόζει όσα αναφέρει ο νόμος όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το 6ο Γυμνάσιο πρέπει να εξετασθεί σε διαφορετική βάση. Στεγάζεται στο Παλιό Ρώσικο Μαιευτήριο σε αίθουσες που δεν είχαν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν τάξεις σχολείου. Είναι μικρές, δεν αερίζονται και φυσικά η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη αν λειτουργήσουν με 25-26 παιδιά και ειδικά σε καιρό πανδημίας. Όταν βρέχει ή χιονίζει τα παιδιά μένουν στην τάξη γιατί δεν υπάρχει κάποιο υπόστεγο ή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Πριν γίνονταν μάθημα με 16-17 άτομα. Ζητάμε να εξεταστούν τα δεδομένα που υπάρχουν στο σχολείο μας και να επιστρέψουμε στο προηγούμενο τρόπο λειτουργίας. Αγαπάμε το σχολείο που βρίσκεται στη γειτονιά μας.  Όμως πολύ φοβάμαι πως αν δεν γίνει κάτι οι γονείς θα πάρουν τα παιδιά τους και θα πάνε σε άλλα σχολεία», ανέφερε στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης κυρία Ράνια Τσιρίδου. Συμπλήρωσε πως στηρίζουν τις ελπίδες τους για να βρεθεί λύση στο δήμο Θεσσαλονίκης. «Η αντιδήμαρχος Παιδείας κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου έδειξε κατανόηση στο να ακούσει τα αιτήματά μας. Μας ενημέρωσαν πως ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκη κ. Φωτόπουλος θα μεταβεί στην Αθήνα για κάποια ζητήματα της πόλης και θα θέσει και το πρόβλημα του σχολείου μας. Ελπίζουμε να γίνει κάτι», συμπλήρωσε η κυρία Τσιρίδου, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο μην επεκταθεί το μέτρο της συγχώνευσης και σε άλλες τάξεις του σχολείου.

6o_gymnasio.jpg

Από την κινητοποίηση των γονέων τη Δευτέρα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Τηρείται ο νόμος για συγχωνεύσεις – Έλεγχοι σε τυχόν καταγγελίες

«Οι συγχωνεύσεις που έχουν γίνει είναι βάσει νομοθεσίας. Οι ενέργειες της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κυρίας Ζωής Βαζούρα είναι νομιμότατες και έχει λάβει γνώση και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θωμάς Μπαχαράκης. Συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται την αγωνία των γονέων για τις αλλαγές που σημειώθηκαν σε τμήματα, εξηγώντας ωστόσο πως «είναι πιθανό να έχουν γίνει συμπτύξεις και λόγω μετακινήσεων μαθητών». Μπορεί όπως είπε να φύγουν παιδιά σε άλλα σχολεία πχ καλλιτεχνικά ή να φύγουν από ΓΕΛ για να πάνε σε ΕΠΑΛ και αυτό να μειώσει τον συνολικό αριθμό μαθητών και να φέρει συγχωνεύσεις τμημάτων. «Αν πχ υπάρχουν 86 παιδιά έχουμε 4 τμήματα. Αν ο αριθμός πέσει στα 78 πρέπει να πάμε σε 3 τμήματα», εξήγησε σχολιάζοντας πως οι αλλαγές στον αριθμό των μαθητών έχουν οριοθετηθεί από την εποχή των μνημονίων. Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως αν υπάρξουν καταγγελίες για το θέμα συγχωνεύσεων θα εξεταστούν.

Αντιδράσεις για συγχωνεύσεις σε σχολεία της Χαλκιδικής

Αντιδράσεις υπήρξαν και για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων της Χαλκιδικής με διαμαρτυρίες από τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρρά, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο αλλά και τον ο αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο.

Την έντονη διαμαρτυρία του σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων εκφράζει ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς, ο οποίος σε σχετική του δήλωση υποστηρίζει ότι «με μία λίστα excel το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εξαφανίσει τμήματα από τη σχολική πραγματικότητα εν μέσω σχολικής χρονιάς κι εν μέσω πανδημίας». Ο κ. Καρράς τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για την υπεράσπιση της απόφασης του υπουργείου, ενώ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «μια κίνηση άκρως καταδικαστέα που θα μας βρει ενωμένους απέναντί της».

«Καλώ τους συναδέλφους Δημάρχους, τους εκπαιδευτικούς και γονείς σε έναν κοινό αγώνα για την κατάργηση μιας άνευ προηγουμένου απόφασης», τονίζει ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη σε ανάρτησή του σχολιάζει ως «απαράδεκτη από εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και υγειονομικής άποψης» την απόφαση του υπουργείου να ζητήσει συγχωνεύσεις τμημάτων των δημοτικών σχολείων Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου, Στανού (του φημισμένου χωριού των πολυτέκνων) και Αμμουλιανής (του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ τω μέσω της σχολικής χρονιάς και μάλιστα με πανδημία σε εξέλιξη».

Καλεί το Υπουργείο «να επανεξετάσει και να ανακαλέσει μια αδικαιολόγητη απόφαση, όταν μάλιστα η πανδημία παραμένει σε εξέλιξη και μαζί της η ανάγκη να μειώνονται οι συνθήκες συνωστισμού όπου είναι δυνατόν και σίγουρα όχι να δημιουργούνται ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν».

Την έντονη διαμαρτυρία για τις συνενώσεις τμημάτων στα σχολεία εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γιώργος καλεί το υπουργείο να αποσύρει άμεσα τη σχετική οδηγία. Όπως επισημαίνει οι συνενώσεις τμημάτων (π.χ. Γ΄ και Δ΄ τάξεις μαζί) σε περίοδο πανδημίας θα επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του COVID-19, ενώ τονίζει ότι παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και η τοπική κοινωνία έχουν αναστατωθεί και οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. «Οι συνενώσεις τμημάτων θα υποβαθμίσουν την εκπαίδευση στη Χαλκιδική», όπως επισημαίνει.

Σημείωση: Τις φωτογραφίες του 6ου Γυμνασιου Θεσσαλονίκης παραχώρησε η κυρία Τσιρίδου στο TyposThes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ