Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαριστέας στο TyposThes: Αρχηγείο καινοτομίας η Κεντρική Μακεδονία

xaristeas

Ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλάει για το 2ο Συνέδριο Πληροφορικής Ελλάδας

Του Γιώργου Καλλίνη

Η καινοτομία και η ψηφιακή εποχή στην αυτοδιοίκηση είναι στο πρώτο πλάνο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως άλλωστε θα αναλυθεί στο 2ο Συνέδριο Πληροφορικής Ελλάδας με τίτλο: «Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αυτοδιοίκησης», που διοργανώνει η ΠΚΜ από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί μεγάλο μέρος της οργάνωσης του συνεδρίου, μίλησε στο TyposThes για τους στόχους και τις προσδοκίες της διοργάνωσης, καθώς και τη σημασία της για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα γενικότερα.

Συγχαρητήρια για την διοργάνωση του 2ο Συνεδρίου Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη. Θα μας πείτε, συνοπτικά, τους στόχους και τις προσδοκίες από το Συνέδριο;

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι, στο συγκεκριμένο συνέδριο έχουμε πάρα πολλές συμμετοχές για αυτό και η διάρκεια του είναι 3 μέρες και στόχος του είναι να φέρει κοντά και να ενώσει την κεντρική πολιτική σκηνή, τη τοπική αυτοδιοίκηση όπως επίσης και όλους τους ακαδημαϊκούς φορείς. Οι τρεις αυτοί πυλώνες που εμπλέκονται άμεσα με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν συγκεκριμένο πλάνο και προτάσεις έτσι ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις καινοτομίας. Με αυτό τον τρόπο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται το κέντρο νέων τεχνολογιών.

Πόσο σημαντική είναι για τους πολίτες η μετατροπή της περιφέρειας σε e-Περιφέρεια, όσον αφορά την πιο γρήγορη και άνετη εξυπηρέτηση τους;

Αυτή την περίοδο ζούμε μια ψηφιακή «επανάσταση» στη χώρα μας και τα οφέλη αυτής είναι πολλά. Είναι η ταχύτητα, η ευελιξία, η αύξηση της αποδοτικότητας και η ασφάλεια και διαφάνεια των δεδομένων. Όλα αυτά μπορούν να εξαλείψουν όλο αυτό το γραφειοκρατικό φορτίο που κουβαλάμε τόσα χρόνια με κύριο ωφελούμενο πάντα τον πολίτη. Να μην ξεχνάμε όμως ότι η μετατροπή της Περιφέρειας μας σε e-Περιφέρεια προϋποθέτει σωστές βάσεις, συνεργασίες και αποδοτικότητα και γι’ αυτό το λόγο δουλεύουμε καθημερινά πολύ σκληρά.

Ποιο είναι το όραμα σας για τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως κόμβο καινοτομίας και έρευνας στη ΝΑ Ευρώπη, με αιχμή του δόρατος τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αυτοδιοίκησης;

Το όραμα μου αλλά και το όραμα της ΠΚΜ και του περιφερειάρχη μας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα είναι συγκεκριμένο όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εστιάζουμε στις υποδομές, στο δίκτυο και πάνω απ’ όλα στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα διεκπεραιώνει ο πολίτης απομακρυσμένα. Τι εννοώ; Ο κάθε πολίτης ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου, όταν θα μπει στη διαδικασία να εκτελέσει μια διαδικασία να είναι σίγουρος ότι τα δεδομένα του είναι ασφαλή, ότι η υπηρεσία ακολουθεί όλα τα νομικά πλαίσια και ότι το αίτημα του θα διεκπεραιωθεί χωρίς τη φυσική του παρουσία σε κάποιο γκισέ κάποιας διεύθυνσης.

Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία μεταξύ των Περιφερειών της χώρας και αν υπάρχει σκέψη για ανάλογη συνάντηση και με Ευρωπαϊκές περιφέρειες, για ανταλλαγή προτάσεων, όσον αφορά την ψηφιακή εποχή της αυτοδιοίκησης;

Η επικοινωνία μεταξύ όλων των Περιφερειών της Ελλάδας και μελλοντικά και των Περιφερειών Ευρώπης, είναι όντως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Για αυτόν ακριβώς το λόγο προνοήσαμε και οργανώσαμε μια κλειστή συνάντηση όλων των αντιπεριφερειαρχών ψηφιακού μετασχηματισμού που θα παρευρεθούν στο συνέδριο, έτσι ώστε να έχουμε όλοι ένα κοινό δίκτυο επικοινωνίας και δράσεων όλων των περιφερειών πάνω στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού έτσι ώστε όχι μόνο η κάθε περιφέρεια ξεχωριστά αλλά ολόκληρη η χώρα να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Θυμίζουμε ότι στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας και να βοηθήσει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στα στελέχη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πληροφορικής, αλλά και σε άλλους Δημόσιους Οργανισμούς και φορείς της χώρας.

«Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των υπηρεσιών της Πολιτείας, πάνω στα ζητήματα νέων τεχνολογιών, καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι απαραίτητη για την αφομοίωση των τεχνολογικών και καινοτομικών εξελίξεων και την προσαρμογή του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτό απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να συνδράμει το 2ο Συνέδριο Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σκοπός μας είναι να φέρουμε σε επαφή όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες, έτσι ώστε να γίνει εφικτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός και με τελικό στόχο να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη», εξήγησε ο κ. Χαριστέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφορούσε με κλοπιμαία στο ΙΧ – Λεία πάνω από 3.000 ευρώ
Συνελήφθη 25χρονος από την αστυνομία – Έκλεψε με συνεργό του υπολογιστές, χρήματα και κοσμήματα από διαμερίσματα σε Φάληρο και κέντρο
Θεσσαλονίκη: Κυκλοφορούσε με κλοπιμαία στο ΙΧ – Λεία πάνω από 3.000 ευρώ