Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαριστέας: «Μετατρέπουμε τις περιφέρειές μας σε e-περιφέρειες»

Οι αλλαγές στο κομμάτι των τεχνολογιών αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου «Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αυτοδιοίκησης»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τη νέα ψηφιακή εποχή, που είναι ήδη εδώ, τις αλλαγές που έχει επισπεύσει η πανδημία στο κομμάτι των τεχνολογιών και των ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με κυριότερο την γραφειοκρατία του δημοσίου, εξετάζει το 2ο Συνέδριο Πληροφορικής Περιφερειών Ελλάδας με θέμα «Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αυτοδιοίκησης» που ξεκίνησε σήμερα στη ΔΕΘ –HELEXPO στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Beyond 4.0.

«Μετατρέπουμε τις περιφέρειές μας σε e-περιφέρειες. Πώς; Μέσα από συνεργασίες που εγώ και εσείς καλούμαστε να δημιουργήσουμε. Γι΄αυτό και μόνο το λόγο το σημερινό συνέδριο είναι πολύ σημαντικό μιας και θα γίνει συζήτηση, ανταλλαγή προτάσεων και τεχνογνωσίας από τους πλέον ειδικούς», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Άγγελος Χαριστέας ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως στους δέκα μήνες που κ. Τζιτζικώστας του εμπιστεύθηκε την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής «έχουμε ήδη κάνει άλματα στη διεύθυνσή μας, έχουν γίνει καινοτόμες δράσεις και πλέον χιλιάδες πολίτες μας εξυπηρετούνται απομακρυσμένα στην περιφέρειά μας». «Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα δουλειάς που ήρθαν μετά από συνεργασία ανθρώπων και όχι συστημάτων», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ο  πρόεδρος της ΔΕΘ -HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας μίλησε για την θέληση να μπει η Θεσσαλονίκη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, ακολουθώντας πρότυπα εκθέσεων όπως η MWC της Βαρκελώνης.

Στα βήματα που έχουν γίνει στο ψηφιακό κομμάτι την τελευταία διετία στην Αττική αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφέρειας Αττικής κυρία Μαρία Κουρή. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πετύχει πολλά σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες στον οδηγό πολίτη, με αναβάθμιση εσωτερικών υποδομών και λογισμικού. Αντιμετωπίζουμε θετικά τις καινοτόμες προτάσεις που δίνουν λύσεις, και διαμορφώνουμε την στρατηγική μας για μια ψηφιακή περιφέρεια με οδηγό τον πολίτη», σημείωσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Ανδρέας Φίλιας συνεχάρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου που «δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να ακούσουμε και να μιλήσουμε», όπως είπε. «Η νέα τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας. Υπάρχουν θέματα για τη νέα τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που πρέπει να λύσουμε. Στη δική μας Περιφέρεια στο μήνα θα έχουμε ένα ξεκάθαρο οργανισμό και μέσω ΕΣΠΑ θα προετοιμαστεί ένταξη και υλοποίηση έργων στο κομμάτι αυτό», συμπλήρωσε ενώ αναφέρθηκε και στον τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφέρεια Κρήτης Ζαχαρίας Δοξαστάκης μίλησε για την Κρήτη που βάλλεται το τελευταίο διάστημα από τα φυσικά φαινόμενα, προσθέτοντας πως σε αυτή την κρίσιμη περίσταση οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν δώσει ανάσα. Όπως είπε η αυτοδιοίκηση διεκπεραιώνει δημόσιες υποθέσεις. «Μέσα στην πανδημία φάνηκε πόσο μπροστά μπορούμε να πάμε στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού», σημείωσε ενώ ανέφερε πως η Περιφέρεια Κρήτης προσπαθεί να στελεχώσει αρτιότερα τμήματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Δημήτριος Μήλιος είπε πως η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τον ψηφιακό μετασχηματισμό όμως γραφειοκρατικά ζητήματα σταματούν αυτή την εξέλιξη. «Το πρόβλημα στη βάση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πως χρειάζεται μηχανολογικός εξοπλισμός που για να έρθει χρειάζονται διαγωνισμοί κλπ. Άρα θα πρέπει να περάσουν από έξι μήνες έως ένας χρόνος με την τεχνολογία εν τω μεταξύ να προχωράει. Είμαστε ελλείπεις. Άρα θα πρέπει να προχωράμε με διαφορετικές διαδικασίες να γίνονται κάποια θέματα για προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό» σχολίασε. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ψηφιοποίησης των αρχείων των Περιφερειών.  

Στην προσέγγιση του ιδιωτικού τομέα εστίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ. Θεόφιλος Μυλωνάς. «Στη χώρα μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οι αλλαγές που γίνονται αποτελούν ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν περιορισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο ΣΕΚΒΕ συμβάλλει με τεχνογνωσία στην προσπάθεια ψηφιοποίησης της χώρας αναδεικνύοντας προβλήματα. Για να γίνουν όλα όμως χρειάζονται άνθρωποι που δεν τους έχουμε γιατί δυστυχώς  αρκετοί φεύγουν στο εξωτερικό», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ