Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καπραβέλος: «Ας μην μετατρέψουν την εθνική γιορτή σε εθνική τραγωδία»

Ηχηρό όχι στις παρελάσεις με κόσμο από τον Νίκο Καπραβέλο

Του Γιώργου Καλλίνη

Κραυγή αγωνίας από επιστήμονες της Θεσσαλονίκης για παρελάσεις χωρίς κόσμο την 28η Οκτωβρίου, την ώρα που τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και ψάχνουν κλίνες ΜΕΘ με τα… κιάλια. «Δεν γίνεται να αγνοήσουν τις φωνές των γιατρών στην πρώτη γραμμή», τονίζουν υγειονομικοί της πόλης, οι οποίοι βλέπουν τις εισαγωγές να αυξάνονται και τα κρεβάτια να γεμίζουν καθημερινά.

«Κάθε μέρα τα δεδομένα και οι συνθήκες αλλάζουν προς το χειρότερο, δίνουμε αγώνα για να βρούμε ένα κρεβάτι εντατικής. Ήδη σήμερα, προσπαθούμε να βρούμε μία ΜΕΘ για 40χρονο από άλλο νοσοκομείο», εξηγεί στο TyposThes ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, που χειροτερεύουν κάθε μέρα που περνάει, οι παρελάσεις δεν μπορούν να γίνουν με κόσμο, είναι κίνδυνος θάνατος, κυρίως για τους μη εμβολιασμένους, καθώς θα υπάρξει συνωστισμός και οι εορταστικοί χώροι θα μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης», προσθέτει ο κ. Καπραβέλος.

Ο κίνδυνος είναι στην ανάμειξη των εμβολιασμένων με τους μη εμβολιασμένους, τονίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας. «Ας γεμίσουν οι ναοί με εμβολιασμένους, ας γίνουν ένδοξες οι παρελάσεις, με κάθε επισημότητα. Όμως, προς θεού, ας προστατεύσει η Πολιτεία τους ανεμβολίαστους και ας μην επιτρέψει κόσμο στις παρελάσεις», προσθέτει.

Οι εισηγήσεις όμως από άλλη μερίδα επιστημόνων είναι υπέρ των παρελάσεων με κόσμο, δίνοντας ένα μπερδεμένο μήνυμα στους πολίτες. «Αλίμονο αν αγνοηθούν οι συστάσεις των γιατρών της πόλης. Καλώς ή κακώς εκπροσωπώ τις εντατικές της Βόρειας Ελλάδας, είμαστε στρατιώτες στην πρώτη γραμμή και είναι ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο», ξεκαθαρίζει ο κ. Καπραβέλος και προσθέτει ότι «έχουμε καεί στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να προειδοποιούμε νωρίτερα, πριν συμβεί το κακό».

«Ας μην μετατρέψουν την εθνική εορτή σε εθνική τραγωδία», καταλήγει.  

 

Σαρηγιάννης: Αυστηρά μέτρα στις παρελάσεις και αύξηση των τεστ

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο TyposThes, για νέα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της πανδημίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

«Φυσικά και είμαστε ανήσυχοι για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εμβολιασμοί είναι χαμηλά, το κρύο έφτασε νωρίς και μειώθηκαν κατά 25% τα τεστ. Οι τάσεις της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι αυξητικοί και θα συνεχίσουν να είναι τις επόμενες εβδομάδες», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει ότι «πρέπει άμεσα, αύριο, να αυξηθούν τα τεστ για να προλάβουμε τα χειρότερα».

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα. «Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε». Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Όσον αφορά τις παρελάσεις με την παρουσία κόσμου, ο κ. Σαρηγιάννης σχολιάζει ότι αν εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα προστασίας, τηρηθούν οι αποστάσεις και γίνουν ισχυρές συστάσεις, τότε είναι υπέρ της παρουσίας κόσμου στις παρελάσεις.

 

Τεράστια η διασπορά κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού  που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.739, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 574 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας ότι η διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 700.959 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.144 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.447 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.7% έχει

υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 312 (87.64%) είναι ανεμβολίαστοι

ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.253 ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν