Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στήριξη ζητούν οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα προκάλεσαν τη θανάτωση του μεγαλύτερου όγκου της παραγωγής μυδιών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στήριξη ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από τις μεγάλες καταστροφές που καταγράφηκαν φέτος στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το καλοκαίρι, ζητούν οι μυδοκαλλιεργητές, προκειμένου να μην κινδυνεύσει με αφανισμό ο κλάδος.

Η ζημία δεν αφορά μόνο την παραγωγή του 2021 αλλά και το γόνο, όπου παρατηρήθηκε θνησιμότητα σε ποσοστό που άγγιξε ακόμη και το 100%, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μύδια και κατά την επόμενη χρονιά. Μάλιστα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο κλάδος είχε υποστεί ζημία και πέρυσι, καθώς λόγω των λοκνταουν, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να διαθέσουν στο εξωτερικό την παραγωγή τους, αφού δεν υπήρχε αγορά με κλειστά εστιατόρια και ξενοδοχεία.

«Θα απαιτηθούν 2-3 χρόνια για να επανέλθουμε στο επίπεδο παραγωγής που ήμασταν το 2020», εκτιμά ο Πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Μυδοκαλλιεργητικού Συλλόγου Δήμου Δέλτα «Ο Αξιός» Βαγγέλης Κουτρούτσιος, ο οποίος, μιλώντας στο «TyposThes» σημειώνεται ότι ζητείται ενίσχυση από την πολιτεία, «αλλιώς δε θα μείνει κανένας στο επάγγελμα». «Είναι ένα επάγγελμα που προσφέρει πάρα πολλά αλλά τελικά αν συνεχιστεί αυτό και δεν πάρουμε κάποια επιδότηση, θα καταρρεύσει», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουτρούτσιος η καταστροφή του γόνου στην περιοχή της Χαλάστρας σημαίνει ότι του χρόνου δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα, ενώ πρόβλημα δημιουργείται και για την επόμενη χρονιά αφού οι παραγωγοί πιάνουν το γόνο από τα ίδια μύδια που υπάρχουν μέσα στη θάλασσα ήδη. «Αφού δεν θα υπάρχουν του χρόνου δεν θα υπάρχουν και την επόμενη χρονιά. Θα είναι λίγος ο γόνος», τονίζει.

Σημειώνεται ότι η Χαλάστρα παρήγαγε 5.000 τόνους μύδια περίπου εκ των οποίων το 95% περίπου έφευγε για εξαγωγή. Το υπόλοιπο 5% διατίθεται κυρίως εστιατόρια της Χαλκιδικής το καλοκαίρι αλλά και σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή στον συγκεκριμένο κλάδο ασχολούνται περίπου 200 άτομα, ιδιοκτήτες, εργάτες αλλά και όλη η αλυσίδα που δημιουργείται γύρω από το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Τι συνέβη και τι έδειξαν οι αυτοψίες

Έπειτα από τις αναφορές για μαζικούς θανάτους μυδιών αλλά και γόνου μυδιών στις μυδοκαλλιέργειες της περιοχής του Θερμαϊκού Κόλπου δηλαδή στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πιερίας, από το Δέλτα Αξιού μέχρι τον Μακρύγιαλο, πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου αυτοψίες από τα τμήματα Αλιείας των αντίστοιχων διευθύνσεων της Περιφέρειας σε εγκαταστάσεις σε Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα αλλά και στην Ημαθία και την Πιερία.

Από τα δείγματα  που ελήφθησαν διαπιστώθηκε ότι τα όστρακα όντως σε ποσοστό που πλησιάζει –ανάλογα την περιοχή-ακόμα και το 95% είχαν καταστραφεί.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε και πλήρης αφανισμός του γόνου. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται καταστροφή σε τέτοια έκταση.

Για ένα φαινόμενο που δυστυχώς είχε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, κάνει λόγο μιλώντας στο «TyposThes» ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας.

Όπως εξηγεί φέτος το καλοκαίρι είχαμε ένα φαινόμενο πολύ υψηλών τιμών θερμοκρασίας που ξεκίνησε από τον Ιούνιο, συνεχίστηκε τον Ιούλιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μείωση του οξυγόνου δημιούργησαν συνθήκες ανοξίας στο νερό, με αποτέλεσμα τα μύδια να μην έχουν αρκετό οξυγόνο για να ζήσουν και να πεθαίνουν.

Ο κ. Γιουτίκας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι από τις καταγραφές που έγιναν στη θάλασσα διαπιστώθηκε ότι οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 28 μέχρι και 30 βαθμούς Κελσίου σε βάθος 8-10 μέτρων που τοποθετούνται οι αρμαθιές για την καλλιέργεια. Το μύδι ζει μέχρι 26-27 βαθμούς Κελσίου. Πρώτη φορά συνέβη αυτό στο Θερμαϊκό κόλπο σε τέτοια κλίμακα, όπως αναφέρει. Υπήρχε διαρκής ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες ενώ και λόγω της άπνοιας δεν γινόταν κυκλοφορία ρευμάτων.

Ζητείται στήριξη

Για την έκθεση των συμπερασμάτων από τις αυτοψίες έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο και αναζητούνται τρόποι στήριξης των οικογενειών που ασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Η μυδοκαλλιέργεια είναι ένας κλάδος που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό στο 90% της παραγωγής. Καταλαβαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάθει τεράστια οικονομική ζημιά, η οποία είναι συσσωρευμένη γιατί πέρυσι που είχαν καλή παραγωγή δεν μπόρεσαν να τη διαθέσουν λόγω κορωνοϊού καθώς με το λοκντάουν έκλεισαν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία στο εξωτερικό και δεν υπήρχε αγορά. Φέτος δεν καταφέρνουν να πουλήσουν γιατί δεν έχουν παραγωγή και του χρόνου δεν θα έχουν γόνο. Το χτύπημα είναι τριπλό», επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι περίπου 300 οικογένειες στο Θερμαϊκό κόλπο που ασχολούνται με τη μυδοκαλλιέργεια πρέπει να στηριχθούν οικονομικά για τα επόμενα 2 χρόνια προκειμένου να μείνουν στις δουλειές τους και να μην κινδυνεύσει ο κλάδος με αφανισμό.

Επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε την εβδομάδα αυτή και η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην οποία αφού αναλύει την κατάσταση τονίζει ότι «είναι προφανές πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της μυδοκαλλιέργειας, καθώς και περιβαλλοντικής  διαχείρισης και πρόληψης για την προστασία του καλλιεργητικού πάρκου του Θερμαϊκού κόλπου και των εσωτερικών υδάτων, της παράκτιας αλιείας και της αλιείας στις λίμνες και στα ποτάμια της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι οικολογικές και οικονομικές καταστροφές θα είναι αναπόφευκτες».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δρ. Αθανάσιος Σαρόπουλος «οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού κόλπου, πέραν των οικονομικών απωλειών, θα έχουν και κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας. Εκτός από τις περίπου 200 οικογένειες παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, στον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας απασχολείται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί γεωτεχνικοί, κυρίως κτηνίατροι και ιχθυολόγοι».

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές της Χαλάστρας, των Κυμίνων, της Πιερίας, της Ημαθίας και των Σερρών έχει αναπτυχθεί το 85% με 90% της εγχώριας μυδοπαραγωγής. Επιπλέον, ο Θερμαϊκός κόλπος αποτελεί πηγή φυσικών αποθεμάτων πολλών άλλων ειδών οστρακοειδών, όπως κυδώνια και γυαλιστερές. Ειδικότερα, η παραγωγή μυδιών στις προαναφερθείσες περιοχές ανέρχεται περίπου στους 40.000 τόνους ετησίως. Από αυτούς, το 90% εξάγεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία) συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των παραγωγικών φορέων, τα έσοδα ετησίως ανέρχονται στα 18.000.000 ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα