Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΤΩΡΑ: Πορεία και κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

poreia

Πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της πόλης

*Του Μιχαήλ Λιάπη

Πορεία πραγματοποιούν αυτήν την ώρα περίπου 100 άτομα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα λίγο νωρίτερα, στις 13:00, αντιεξουσιαστές είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στην Καμάρα. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική λήψη DNA από 14 φοιτητές οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά την εκκένωση της Πρυτανείας του ΕΜΠ.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και αυτή την ώρα μέσω της Ιασωνίδου κατευθύνονται προς την Ολύμπου και στη συνέχεια στο πάρκο του ΕΚΘ.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η οδός Ιασωνίδου και η οδός Ολύμπου μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία.

Στο σημείο υπάρχουν και δυνάμεις της Αστυνομίας.

Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes:

poreia

 

poreia

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν:

Τον τελευταίο μήνα, 14 αγωνιστές φοιτητές λαμβάνουν κλήση υποχρεωτικής λήψης γενετικού υλικού στην ΓΑΔΑ. Οι σύντροφοι είχαν συλληφθεί κατά την εκκένωση της πρυτανείας ΕΜΠ στις 13/11/2020. Η σύλληψη αυτή οφείλεται στην συμμετοχή των ατόμων στην κατάληψη του διοικητικού κτηρίου πρυτανείας ΕΜΠ στις 12/11/2020 στο πλαίσιο του αγώνα ώστε να διεξαχθούν οι εκδηλώσεις μνήμης - διαδηλώσεις για τις 17 Νοέμβρη και να διασφαλιστεί η παρουσία κόσμου στο κάτω πολυτεχνείο, πάρα το καθεστώς απαγόρευσης που επέβαλλε το κράτος με πρόσχημα τον COVID - 19 , εκείνες τις μέρες. Στις 13/11/2020 γίνεται εισβολή των μπάτσων (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ) τόσο στο κάτω πολυτεχνείο, συλλαμβάνοντας δεκάδες ατόμων, όσο και στην πρυτανεία του ΕΜΠ προχωρώντας σε άλλες 25 συλλήψεις.

Τον Σεπτέμβριο του 21, 14 συλληφθέντες της κατάληψης πρυτανείας ΕΜΠ λαμβάνουν κλήση για υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού λόγω της ταύτισης, σύμφωνα με τους μπάτσους, δείγματος DNA σε άδεια μπουκάλια στην πρυτανεία με εκείνο που βρέθηκε στα Εξάρχεια στις 7/12/2014 σε ένα χαρτί με ίχνη αίματος έπειτα από μαζική πορεία για τον Α. Γρηγορόπουλο και για τον τότε απεργό πείνας Ν. Ρωμανό.

Η υπόθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια της επιχείρησης του κράτους να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο κόσμο στον χώρο των πανεπιστημίων έτσι ώστε η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα. Μεγάλο μέρος αυτής αποτελεί ο νόμος 4777 ο οποίος περιλαμβάνει πανεπιστημιόμπατσους, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών (όριο σπουδών) , πειθαρχικά, ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) και ελεγχόμενη είσοδο στο campus.

Αυτός ο νόμος στοχεύει γενικά στην μετατροπή του πανεπιστημίου σε έναν χώρο αποστειρωμένο από κάθε λογής πολιτικές - κοινωνικές ζυμώσεις και επιβολή του καθεστώτος της αριστείας μέσω της εντατικοποίησης των σπουδών και της κολλεγιοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η πτυχή του που εφαρμόστηκε πρώτη, πέρα από τις πολλές περιπτώσεις παρουσίας μπάτσων, είναι αυτή της ΕΒΕ οπού έρχεται ως ένας επιπλέον ταξικός φραγμός στην εκπαίδευση αποκλείοντας ήδη 20.000 μαθητ(ρι)ές από τα δημόσια πανεπιστήμια φέτος. Το κράτος αποσκοπεί στην καταστολή των αγώνων των φοιτητ(ρι)ών και στην μετατροπή των μελλοντικών φοιτητ(ρι)ών σε παραγωγικές μηχανές του κέρδους και γενικότερα στην διάνοιξη δρόμων για την περαιτέρω επέλαση του καπιταλισμού στις ζωές μας.

Πέρα από το καταφανές της σκευωρίας που στήνει το κράτος για ακόμη μια φορά , πρόκειται για τη συνέχιση της κατασταλτικής εκστρατείας του κράτους απέναντι στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας με όλο και πιο διευρυμένο οπλοστάσιο. Με την υποχρεωτική λήψη DNA στην οποία καλούνται οι 14 αγωνιστές, το κράτος επιχειρεί να στήσει μία βάση δεδομένων που θα αφορά άτομα του ανταγωνιστικού κινήματος (για αρχή). Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζει χωρίς όριο τις δυνατότητες ποινικής στοχοποίησης αγωνιστών, τους οποίους το κράτος ευελπιστεί ότι θα μπορεί να παγιδεύει σε δικαστικές ομηρίες ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, αυτή η κίνηση της εξουσίας επιχειρεί να καλλιεργήσει το φόβο γύρω από την εμπλοκή και τη στήριξη μαχητικών πρακτικών, όπως στην προκειμένη περίπτωση την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ. Οι καταλήψεις, ως κέντρα συνάντησης και οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο και οι μαχητικές πρακτικές του κινήματος, είναι απειλή για την εξουσία, η οποία μανιωδώς προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα κομμάτια της κοινωνικής βάσης που αντιστέκονται. Την ανάγκη για οργάνωση και αγώνα, όμως, τη γεννάει η ίδια η εξουσία και η καταπίεση που δεχόμαστε σε κάθε μορφή , γι' αυτό και τα κατασταλτικά σχέδια εναντίον των 14 αγωνιστών θα πέσουν στο κενό από τον κόσμο του αγώνα και της αλληλεγγύης.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή μέθοδος για απομάκρυνση μικρορύπων στα λύματα
Οι ρύποι αυτοί μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις όπως τοξικότητα και ενδοκρινικές διαταραχές στους οργανισμούς
Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή μέθοδος για απομάκρυνση μικρορύπων στα λύματα