Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ενυδρείο «στολίδι» στο παραλιακό μέτωπο - Η πρόταση Ζέρβα

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Ζέρβα - Στόχος να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τοπόσημο με πολλαπλές ωφέλειες για την πόλη και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουρισμού

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την κατασκευή δημόσιου ενυδρείου στην ανατολική πλευρά του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή ΟΜΜΘ-Ποσειδώνιο-Αλλατίνη και πιο συγκεκριμένα στην αδόμητη έκταση στα όρια με το Δήμο Καλαμαριάς, προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στόχος της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα, είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τοπόσημο, που θα προσελκύει κόσμο τόσο από την Κ. Μακεδονία όσο και από όλα τα Βαλκάνια και θα έχει ωφέλειες για την πόλη σε διάφορα επίπεδα.

Η έγκριση χωροθέτησης του δημόσιου ενυδρείου, στο πλαίσιο του Ε.Π.Σ στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης θα έρθει προς έγκριση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 3 Νοεμβρίου. Ήδη η σχετική πρόταση του δήμου έχει περάσει από την Ε΄Δημοτική Κοινότητα και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Επίσης, από το πρώτο κιόλας βήμα έχει σταλεί και έχει συζητηθεί στο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης ενώ επαφές έχουν γίνει και με τον αντίστοιχο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως επόμενα βήματα θα ακολουθήσουν οι επαφές με υπουργούς εμπλεκόμενων υπουργείων ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή εξέλιξη του project.

Για ένα χώρο που δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και είναι απαραίτητο να υπάρξει, κάνει λόγο μιλώντας στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρεται στα οφέλη του έργου, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάδειξη ενός σημείου που αυτήν την στιγμή είναι εγκαταλελειμμένο και βεβαίως η προσέλκυση κόσμου, όχι μόνο από κοντινούς νομούς αλλά και από όλα τα Βαλκάνια.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα αποτελέσει ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης και στην ανάπλασης της παραλίας που επίκειται να γίνει από τη μεριά της Καλαμαριάς. Ειδικότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης με τη συγκεκριμένη πρόταση επιθυμεί να συμβάλει στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η οποία προωθεί με ταχείς ρυθμούς του Ε.Π.Σ. για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης μήκους 40 χλμ από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα που απαιτείται ώστε στη συνέχεια να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός και μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Ο κ. Δημητριάδης, τονίζει, απαντώντας και σε κριτική που έχει εκφραστεί, ότι η θέση που έχει προτείνει ο δήμος είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ επισημαίνει ότι το ενυδρείο θα είναι μια κατασκευή η οποία θα αποτελεί τοπόσημο για όλη την περιοχή και για την οποία έχει ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον από την Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) κάτι που, όπως λέει, δεν έχει συμβεί ούτε καν για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Αναφορικά με σχόλια ότι υπάρχει ήδη πρόταση για ενυδρείο στη Ζώνη Καινοτομίας, ο κ. Δημητριάδης διευκρινίζει ότι αν κάποιος δει την πρόταση εκείνη θα δει ότι αναφέρεται ως ένα ερευνητικό κέντρο το οποίο θα έχει απλώς κάποιος τη δυνατότητα να μπει και να δει κάποιες από τις δεξαμενές που θα έχει. «Άρα δεν μιλάμε για ενυδρείο αλλά για ερευνητικό κέντρο που έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η θέση με αυτήν που προτείνουμε εμείς που είναι στο καλύτερο σημείο της Θεσσαλονίκης», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όσο για τα επόμενα βήματα, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι η χωροθέτηση είναι το πρώτο βήμα, «το οποίο όμως είναι ο θεμέλιος λίθος για οποιοδήποτε κτίριο του μεγέθους που συζητάμε και της εμβληματικότητας που θα έχει». Μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και όταν θα υπάρξει επι χάρτου μια κατασκευή, θα μπορέσουν να γίνουν εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής αλλά και για τον τρόπο χρηματοδότησης.

Η πρόταση του δήμου και οι ωφέλειες

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προτείνει την κατασκευή δημόσιου ενυδρείου στην ανατολική πλευρά του παραλιακού μετώπου στην περιοχή ΟΜΜΘ-Ποσειδώνιο-Αλλατίνη και πιο συγκεκριμένα στην αδόμητη έκταση στα όρια με το Δήμο Καλαμαριάς.

Σύμφωνα με το δήμο, η πρόταση για κατασκευή δημόσιου ενυδρείου, θα αποτελέσει ένα έργο ανάπλασης μεγάλης κλίμακας που θα επιφέρει πολλαπλές ωφέλειες για την πόλη σε διάφορα επίπεδα. Κι αυτό γιατί:

1. Αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου µε το θαλάσσιο περιβάλλον το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ζωής στη γη, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες τόσο για την οικολογική ισορροπία όσο και για την οικονομική και κοινωνική ευημερία.

2. Προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ποικιλότητα των ειδών που διαβιούν σε αυτό.

3. Αποτελεί κέντρο έρευνας για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, το οποίο σε συνδυασμό και με την χωροθέτηση ερευνητικού κέντρου στην περιοχή καινοτομίας στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον Θερμαϊκό κόλπο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

4. Συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών, προσελκύοντας επενδυτές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

5. Διαφημίζει την πόλη, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό Αρχιτεκτονικό στοιχείο, το οποίο με την διακήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα βάλει την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των Αρχιτεκτονικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιλογή της θέσης

Στην Θεσσαλονίκη η κατασκευή του ενυδρείου θα συνδυαστεί, λόγω της θέσης που έχει επιλεγεί για την τοποθέτηση του, με την ταυτόχρονη ανάδειξη του υποβαθμισμένου Κελλάριου Κόλπου, ο οποίος είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της πόλης μας.

Το μέγεθος και η υπερτοπική σημασία του, είναι ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο στον διαδημοτικό σχεδιασμό ενοποίησης του παραλιακού μετώπου των όμορων Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Η κατασκευή του δημόσιου ενυδρείου όπως προτείνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.) και ειδικότερα στο τμήμα που αφορά την περιοχή του Ποσειδωνίου, το οποίο έχει κατατεθεί στο τμήμα Μητροπολιτικού σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χωροθετείται στην ανατολική πλευρά του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε επαφή με τον Κελλάριο κόλπο. Σύμφωνα με το δήμο, η θέση η οποία προτείνεται είναι η βέλτιστη δυνατή καθώς βρίσκεται στο πιο ενδιαφέρον τμήμα του παραλιακού μετώπου της πόλης. Έχει εμβαδόν περίπου 41.000 τ.μ. και θα δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης και ανάπτυξης με υποδομές και κτίρια τα οποία φιλοξενούν διάφορες δραστηριότητες όπως, τα δύο μέγαρα μουσικής το Ποσειδώνιο αθλητικό κέντρο, το διατηρητέο συγκρότημα Αλλατίνη, τον Κελλάριο κόλπο, κ.α. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σύμπλεγμα κτιρίων και δραστηριοτήτων, στο οποίο τα κτίρια συνυπάρχουν χωρίς να είναι ανταγωνιστικά τόσο αυτά, όσο και οι χρήσεις τους, με τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους.

Ενυδρείο σε δυο επίπεδα

Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι περίπου 41.000 τ.μ., δίνοντας συντελεστή κάλυψης 50% και δόμησης 0,9 και ένα μέγιστο ύψος 10 μ. με 2 ορόφους. Σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία, εκτός από τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης και υπόγειου χώρου για βοηθητικούς χώρους, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης, της ευεργετικής διάταξης που αφορά τα υπόσκαφα κτίρια, κατά την οποία υπάρχει δυνατότητα, επιπλέον δόμησης, κατά 50% στα υπόσκαφα τμήματα του. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθούν επιπλέον επιφάνειες πρασίνου για την πόλη.

Το ενυδρείο σύμφωνα με τους παραπάνω πολεοδομικούς συντελεστές, θα έχει μέγιστη επιφάνεια κάλυψης 20.500 τ.μ. και δόμησης, περίπου, 18.000 τ.μ. ενώ θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Σε άλλη περίπτωση ένα πολυώροφο κτίριο θα περιορίσει την δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων δεξαμενών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυώροφου ενυδρείου είναι αυτό του ενυδρείου της Μόσχας, το οποίο εξαιτίας της πολυεπίπεδης διάταξής του δεν έχει τη δυνατότητα κατασκευής μεγάλων δεξαμενών. Θα μπορεί επίσης με την τοποθέτησή του στην προτεινόμενη θέση, να επεκταθεί μέσα στη θάλασσα, στο πρότυπο γνωστών ενυδρείων, όπως της Λισαβόνας κ.α.

Σύμφωνα με την πρόταση, σε καμία άλλη επιλεχθείσα θέση δεν θα μπορεί να είναι το παραπάνω εφικτό, καθώς τα υπάρχοντα, κτίρια, με τις πολύ μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, του μεγάλου ύψους και όγκου τους, αλλά και των μεγάλων επιφανειών που καταλαμβάνουν, θα αποκόψουν το κτίριο του ενυδρείου από την θάλασσα ενισχύοντας ταυτόχρονα και τον χαρακτήρα του ενυδρείου ως τοπόσημο στην περιοχή. Παράλληλα αφήνει ελεύθερο το νοητό άξονα του διατηρητέου συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη, οι οποίοι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα νεώτερης Αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερη σημασία, για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά, με την εμπορική της ζωή. Το χαμηλό ύψος του ενυδρείου το οποίο προτείνεται (δύο όροφοι, 10 μέτρα), εξασφαλίζει την απρόσκοπτη θέαση του Θερμαϊκού κόλπου από όλα τα υφιστάμενα κτίρια στην περιοχή, αφού δε θα αποτελεί με αυτό το ύψος οπτικό εμπόδιο.

cretaquarium4.jpg

Φωτ. από Θαλασσόκοσμο

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύγχρονο ενυδρείο

Ένα σύγχρονο ενυδρείο θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- επαρκή χώρο υποδοχής των επισκεπτών, καθώς αποτελεί συνήθη πρακτική, τα δημόσια ενυδρεία να τα επισκέπτονται μεγάλες ομάδες ατόμων όπως μαθητές σχολείων, φοιτητές πανεπιστημίων και τουρίστες.

- προθάλαμο αντίστοιχου μεγέθους με χαμηλότερο φωτισμό που βοηθάει τους επισκέπτες στην ηπιότερη προσαρμογή τους στο σκοτεινό περιβάλλον του ενυδρείου και τον κυρίως χώρο του ενυδρείου, όπου βρίσκονται οι δεξαμενές και τα διάφανα τούνελ.

-μουσείο ή εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό κέντρο με αίθουσα διαλέξεων και προβολών, βιβλιοθήκη, καθώς επίσης και βιβλιοθήκη, κατάστημα με είδη δώρων και αναμνηστικά.

 

Τα ενυδρεία της Ελλάδας και τα πιο μεγάλα και γνωστά ενυδρεία της Ευρώπης

Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε ενυδρεία. Τα πιο γνωστά είναι ο Θαλασσόκοσμος το Aquaworld που βρίσκονται στην Κρήτη και το ενυδρείο της Ρόδου. Επίσης δυο ενυδρεία στην Καστοριά και στη Βυρώνεια, φιλοξενούν μόνο ψάρια του γλυκού νερού. Ο θαλασσόκοσμος που ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αν και θεωρείται από τα μικρά σε μέγεθος ενυδρεία, προσελκύει 250.000 επισκέπτες το χρόνο.

Στην Ευρώπη υπάρχουν 206 δημόσια ενυδρεία και κέντρα θαλασσίων ερευνών. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά, περίπου 100, είναι εγκατεστημένα στις γνωστότερες παραθαλάσσιες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα πιο μεγάλα και γνωστά ενυδρεία της Ευρώπης είναι:

-Τo Oceanografic στη Βαλένθια της Ισπανίας, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

-Το Nausicaá (φωτ. κάτω) στη Βουλώνη της Γαλλίας που λειτουργεί και ως θαλάσσιο κέντρο ερευνών

4f2nausicaa.jpg

-Το ενυδρείο στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας

-Το ενυδρείο στη Γένοβα της Ιταλίας

-Το ενυδρείο L’Aquàrium στη Βαρκελώνη της Ισπανίας

Στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες πόλεις και είναι τοποθετημένα σε παραλιακά μέτωπα, τονίζοντας τη σχέση της εκάστοτε πόλης με τη θάλασσα και την σημασία που έχει η τελευταία σε αυτές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολλά δημόσια ενυδρεία τοποθετημένα σε διαφορετικές πόλεις, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν γνωστούς τουριστικούς προορισμούς.

Τα δημόσια ενυδρεία χαρακτηρίζονται από σπάνιες αρχιτεκτονικές κατασκευές υψηλής αισθητικής αξίας, σχεδιασμένα από γνωστούς αρχιτέκτονες που δημιουργούν εντυπωσιακά τοπόσημα.

760.jpg

Το ενυδρείο L’Aquàrium  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ