Του Γιώργου Καλλίνη
Η πανδημία χτύπησε «κόκκινο» πλέον στη χώρα μας, με τα κρούσματα να σπάνε κάθε ρεκόρ και τους διασωληνομένους να αυξάνονται καθημερινά. Η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχουν γεμίσει ασφυκτικά και η ανάγκη νέων μέτρων και ενός έκτακτου σχεδίου, είναι πλέον επιτακτική.
Συγκεκριμένα, ειδικοί και λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για «ρεκόρ πανδημίας». Ειδικότερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε στο TyposThes ότι «πρέπει να σοβαρευτούμε και να δράσει η Πολιτεία τώρα, άμεσα, πριν είναι αργά». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τις επόμενες 7-10 μέρες, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων θα ανέβει από το 650 στο… 800. Μία αύξηση που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 1000 κρούσματα στην πόλη μας, καθημερινά.
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει τις επόμενες εβδομάδες. «Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη θα καταγραφεί συνεχής αυξητική πορεία στα κρούσματα και τη διασπορά του ιού τις επόμενες 15 μέρες. Αν μάλιστα δεν παρθούν άμεσα μέτρα, από τις 15 Νοεμβρίου και μετά θα δούμε εκ νέου μεγάλη αύξηση», εξήγησε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική» και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξέφρασε και αυτή την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα (δείτε εδώ). Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Είπε επίσης ότι έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ. Οι 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι 2 από τη Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα.
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αναχαιτιστεί η πανδημία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και ο αριθμός των τεστ, ενώ χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου. Ήταν κατηγορηματική πως δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown με 60% εμβολιασμένους που φτάνει στο 70% μαζί με όσους έχουν νοσήσει.
Μαύρο ρεκόρ με σχεδόν 5,5 χιλιάδες κρούσματα
Τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020, ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, 1.021 κρούσματα ανακοινώθηκαν στην Αττική, 828 στη Θεσσαλονίκη, 339 στη Λάρισα και 242 στη Μαγνησία.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.449 , εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84.65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15.35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.316 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 249 (ημερήσια μεταβολή -22.91%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 277 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).